Afla totul despre diabetul zaharat de tip 1!

Afla totul despre diabetul zaharat de tip 1!

Diabetul zaharat de tip 1

Afla totul despre diabetul zaharat de tip 1!

Informatii importante despre diabetul zaharat de tip 1 in episodul ce urmeaza.

In afara de “Afla totul despre diabetul zaharat de tip 1!”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: diabetul zaharat de tip 1, insuluina, glucoza, zaharul, Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca zaharul brun e mai sanatos decat cel alb sau ca gustul dulce poate da dendenta.

Legat de dulce astazi abordam un subiect foarte important: diabetul zaharat de tip 1.

Ce este diabetul tip 1 ?

Ce tip de diabet este acesta?

  1. insulino-dependent
  2. independent de insulina
  3. diabet insipid sau
  4. gestational

Ca sa retineti usor asociati cifra 1 cu cel mai periculos tip de diabet, cel insulino-dependent.

De ce ajunge cineva sa faca diabet si ce riscuri are o persoana cu un asemenea diagnostic?

Ca sa raspundem ar trebui sa stim la ce ne foloseste insulina:

  1. este hrana neuronului
  2. scoate in special glucoza din sange si o baga in ficat si in celulele adipoase
  3. regleaza ritmul cardiac sau
  4. valorile tensiunii arteriale

Cel mai probabil ati ales a doua varianta de raspuns. Insulina ne tine sub control glicemia mutand zaharul atunci cand este in exces din sange in tesuturi.

De ce este important sa pastram o cantitate corecta de zahar, adica de glucoza, in sange? Vom raspunde alegand varianta care indica cel mai bine riscurile la care este expus un diabetic:

  1. ulcerul piciorului si orbire
  2. blocaj renal
  3. infarct si accident vascular cerebral – in general, risc letal sau
  4. tocmai ce am descris pleiada de probleme la care este expus un astfel de diabetic?

Din pacate toate acestea pot fi provocate in mod DIRECT de catre o glucoza in exces. Acum intelegeti cat de important este sa ne tinem sub control glicemia?

Cauzele diabetului insulino dependent

Daca stim ca valoarea maxima normala a glicemiei este de 110 milimoli pe litru, de la ce nivel ni se poate pune diagnosticul de diabet:

1. daca la 3 masurari in zile diferite, pe nemancate, avem valori ale glucozei de peste 126 de miliosmoli pe litru 2. mai mari de 150
3. de fapt periculos este de la 200 de miliosmoli pe litru sau 4. real, ar trebui sa ne ingrijoram de la valori de 400?

V-ati hotarat? Ati ales? Ei bine, majoritatea va fi dezamagita. Daca ti s-au masurat in zile diferite valori de peste 126 de milimoli de glucoza per litru de sange sau miligrame per decilitru, atunci esti diabetic.

Deci lasati-o mai usor cu dulcele. Dar oare doar dulciurile sunt de blamat pentru instalarea diabetului de tip 1 sau si:

  1. virusurile
  2. diabetul de fapt este o boala autoimuna
  3. nu i se cunoaste cauza sau
  4. toate aceste afirmatii sunt adevarate

A patra varianta de raspuns este cea corecta: diabetul insulino-dependent este o boala autoimuna a carei cauza nu este cu siguranta cunoscuta desi ar putea fi legata de mostenirea genetica in pana la 10% dintre cazuri, de sarcina sau de unele boli ale copilariei.

Preventia diabetului tip 1

Mai trebuie sa aflam un lucru inainte de a spune ca stim tot ce este important despre diabetul de tip 1. Ce anume se intampla in organismul nostru incat insulina nu mai poate tine sub control glicemia?

  1. nu mai producem suficienta insulina
  2. organismul de fapt nu mai reactioneaza la insulina
  3. glucoza este mobilizata continuu din depozite si insulina nu mai face fata sau
  4. inca se incearca aflarea mecanismului patologic

Patologia bolii este mult mai bine cunoscuta decat motivele declansarii acesteia. Celulele beta pancreatice producatoare de insulina sunt considerate dusmani de catre sistemul nostru imun si sunt distruse in timp de catre limfocitele CD4 T si CD8 T.

In concluzie, datorita unor cauze inca neclare dar care pot fi asociate cu mostenirea genetica, bolile copilariei, obezitatea sau cu sarcina, sistemul nostru imun decide sa distruga o parte din tesutul pancreatic, exact cel ce secreta insulina, ducand la cresterea necontrolata a glucozei din sange adica la valori mai mari de 126 de milimoli de glucoza pe litru de sange.

Daca nu intervenim cu tratament, adica regim alimentar, sport si administrarea zilnica de insulina sintetica, putem ajunge la amputatii, orbire, accidente vascular cerebral si in final la deces, cunoscut fiind ca speranta medie de viata a unui diabetic este cu pana la 14 ani mai mica decat a conationalilor sai.

Speranta vine din partea unui vaccin ce se pare ca vindeca diabetul dar despre aceasta vom vorbi intr-un episod viitor aici, la Doctor MIT!

Pentru detalii viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro. Intreaba si cereceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

guma de mestecat, arsuri gastrice, Unilox,
Anterior
Uite cum guma de mestecat iti poate salva viata!
Protectie ficat, Uno Hepatic,
Urmator
Medicii aleg acest produs ca si protectie pentru ficat.

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Afla totul despre diabetul zaharat de tip 1!