De ce e atat de speciala Ashwagandha?

De ce e atat de speciala Ashwagandha?

ashwagandha, suplimente alimentare, energie, Boost4Life,

Ashwagandha - planta adaptogena

Afla in acest episod tot ceea ce vrei sa stii despre faimoasa ashwagandha.

Te-ar mai putea interesa si

- tags:ashwagandha, Boost4Life, suplimente, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca mararul ar avea vreo legatura cu dimensiunea bustului feminin sau ca telina ar face minuni in cazul sexului tare.
Aceste doua mituri medicale au fost disecate la Doctor MiT in episoadele anterioare si le puteti gasi accesand site-ul doctormit.ro. Insa astazi va dezvalui secretele unui fruct despre care din ce in ce mai multi pacienti ma intreaba in clinica mea.
Numele acestuia este ashwagandha si cred ca va suna cunoscut. De ceva vreme principiile active dintr-acesta au reusit a fi extrase si izolate insa, in continuare, nu ne este clar la ce ajuta sau de ce ashwaganda este speciala.
Daca am sti sanscrita am intelege ca numele acestei plante perene este compus din doua parti: ashva care inseamna cal si gandha care inseamna miros.

Acum nu strambati din nas, ca nu miroase a cal. Ma rog, nu miroase fructul ci radacina dar pe aceasta nu o sa apucati niciodata sa o mirositi pentru ca cel mai adesea radacina ajunge in laboratoarele farmaceutice.

Daca tot am zis de fruct, vreau sa va spun ca ati avut ashwagandha in mana si poate ca nu ati stiut. Este acel fruct portocaliu intens ascuns de o imbracaminte dantelata si semitransparenta, cafenie, ca o rochie pretioasa. Probabil ca stie natura ceva...

Daca am vorbit de numele indian, este cazul sa aflam si cum se cheama in latina pentru ca din ambele denumiri intelegem cate ceva. Withania somnifera e numele de botez si ne sugereaza ca atunci cand este consumata radacina, ne-ar duce la somn. Nu este chiar asa, pe loc, ci mai degraba calmeaza. De aici de fapt si includerea ashwagandhei in grupa plantelor adaptogene.

Adaptogen? Da, adica plante cu substante care faciliteaza adaptarea noastra, cu tot cu minte si trup, la conditiile de mediu si de stress in care traim.

Ce contine aswagandha?

Ashwagandha se mai cheama si ginsengul indian pentru ca din planta se extrag un numar de substante: 40 de vitanolide, 12 alcaloizi si diverse sitoindozide. Insa mai ales pentru ca vitanolidele au o structura similara ginzenozidelor din Panax ginseng, ashwagandha a ajuns sa fie considerat egalul ginsengului numai ca din India, nu din China.

Spuneam ca pe langa vitanolide gasim si alcaloizi. Ganditi-va ca stiti un alcaloid si garantez ca aveti in casa unul chiar acum. Este vorba despre cafeina din cafea.

Alcalozii, depinde de planta, au efecte analgezice adica iau durerea, cresc gradul de atentie si reduc tensiunea musculara. Ei sunt folositi si in interventiile chirurgicale pentru a regla tensiunea arteriala, de exemplu.

In concluzie, ashwagandha, ginsengul indian sau Withania este o planta adaptogena legat de care s-a observat ca ne usureaza trecerea prin zi si ajuta la rezistenta la stress. Care in zilele noastre e din belsug.

Nu la fel putem spune despre ashwagandha-planta care probabil din cauza poluarii isi face din ce in ce mai multi dusmani. Anul acesta s-a gasit o noua insecta care face ravagii in culturile de ashwagandha din India si anume cochenila pe care, din pacate, o stim si noi in Romania – o chestie mica albicioasa care distruge frunzele. Mai nou si pe ale ashwagandei.
In incheiere, cu cat stim mai multe despre resursele naturale ale acestei planete, cu atat mai frumos si mai bine deoarece asa putem pretui ce avem.

Si va promit ca in episoadele viitoare gasim subiecte la fel de interesante.

Pana atunci, intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre ashwagandha.ro.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
De ce exista par suvitat natural? #99
Urmator
De ce chelim dar ne creste parul din nas si urechi? #100

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce e atat de speciala Ashwagandha?