Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca chelia e semn de prea mult testosteron sau ca iti poti schimba culoarea ochilor cu dispozitia psihica.
Vom diseca aceste mituri dar pentru ca luna aceasta ne-am ocupat mai mult de par, zic sa tinem linia si sa va povestesc ceva despre care garantez ca habar n-aveati: care este explicatia stiintifica pentru care unele persoane au parul suvitat sau, altfel spus, au pe cap mai multe variante de blond, de exemplu?
Au fire de par diferite? Nu e acelasi scalp? Se vopsesc noaptea, pe ascuns?
Exista 3 motive pentru care aceasta se intampla.
Primul este legat de genetica si aici o sa vi se para simplu. Unul dintre cei doi parinti are o cantitate semnificativ mai mica sau mai mare de melanina – pigmentul ce ne da culoarea ochilor, a pielii si, implicit, a parului. De aici, unele fire de par pot fi mai inchise sau mai deschise la culoare decat altele.
Al doilea motiv este cel mai interesant. De fapt, exista doua tipuri de melanina: eumelanina, mai inchisa, si feomelanina, mai roscata sau mai blonda. Modul in care se combina cele doua pe scalp duce la culoarea aceea de spic de grau in care firele de par sunt suvitate pe culori diferite desi sunt foarte apropiate. Acesta este un par spectaculos pe care il gasim mai ales la nordici.
Iar a treia explicatie ne arata de ce firul de par poate sa aiba un degrade de la baza la varf. De fapt melanina se distribuie inegal pe lungimea sa.
Si mai avem un al patrulea motiv pentru care culoarea parului variaza insa doar temporar si anume vara.
Ultravioletele din lumina solara rup melanina in bucati. De aceea, celor care suntem mai blonzi, ni se deschide parul la culoare iar cei ce au parul inchis, vara pot capata luciri rosiatice.
In concluzie: cuvintele cheie sunt eumelanina, feomelanina si mixul lor pe capul nostru.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
– tags: Medicina pe limba ta, par suvitat, melanina, eumelanina, feomelanina, KISS FM, Doctor MiT, –