Renunti la zahar si scapi de cancer: mit sau realitate?

Renunti la zahar si scapi de cancer: mit sau realitate?

cancer, zahar, tumora canceroasa,

Care credeti ca este legatura dintre zahar si cancer?

Dieta fara zahar te vindeca de cancer!? Afla adevarul in acest episod.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: zahar, cancer, boli neoplazice, glucoza, celula tumorala, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: daca te tai sub limba scapi de hepatita sau ca, in cazul culturistilor,  testosteronul injectat duce la impotenta.

Puteti gasi pe doctormit.ro episoadele dedicate acestor doua mituri insa astazi vom discuta despre, probabil, cel mai serios mit pe care l-am auzit vreodata: dieta fara zahar poate duce la vindecarea cancerului.

Este un mit foarte important de disecat deoarece, asa dupa cum am mai vazut, unele mituri s-au dovedit a fi adevarate iar respectarea indicatiilor lor poate aduce beneficii majore pentru sanatate. Insa reversul medaliei este foarte serios si el: urmarea cu strictete a unor credinte populare poate face ca individul sa rateze adevaratele solutii si sa apeleze la ele prea tarziu.

Haideti sa vedem care este cazul aici:

putem flamanzi celulele canceroase printr-o dieta saraca in zaharuri astfel incat sa ucidem tumora?

In primul rand, exista vreo legatura intre zahar, in special glucoza, si cancer? Evident! Exista chiar doua: daca mananci prea mult zahar te ingrasi si astfel iti creste riscul de a face cancer si, a doua corelatie, este ca, intr-adevar, celulele canceroase consuma glucoza din plin, la o rata semnificativ mai mare decat o celula normala.

Aceasta informatie este foarte importanta pentru ca de ea se leaga stiinta si, de fapt, cam de aici a s-a nascut aceasta informatie sau mit, depinde cum vrem sa ii spunem. Aparatura medicala poate identifica tumorile noi si active exact pe baza acestui necesar mare de glucoza a celulei canceroase.

Astfel pacientului i se da sa bea sau i se injecteaza deoxi-glucoza legata de o substanta usor radioactiva precum fluor-18. Nu va speriati ca e radioactiva pentru ca se elimina repede din organism si nu provoaca neplaceri.

Revenind, injectam pacientului acest zahar. Asteptam o ora sa zicem, dupa care il intindem pe o masa de scanare si il trecem printr-un PET-CT. Se cheama PET-CT pentru ca se bazeaza pe emisia de pozitroni. Astfel celulele din masa tumorala absorb foarte multa glucoza, inclusiv pe aceasta tratata special, si o fosforileaza. Aceasta este o reactie chimica prin care, cu ajutorul unei enzime, hexochinaza, se produce glucoza-6-fosfat, adevarata substanta ce poate fi “arsa” pentru producerea de energie.

Glucoza si efectul ei asupra cancerului

Celula maligna are succes doar daca face cateva lucruri speciale si, de obicei, le face. Pentru a-si creste aportul de zahar va incuraja formarea de noi vase de sange si, foarte important, isi va creste numarul de transportatori de glucoza in membrana celulara, gata sa absoarba maxim de zahar din afara si isi va intensifica si activitatea hexochinazei adica fosforilarea.

Ei bine, in timpul fosforilarii se intampla un eveniment fizic care ne intereseaza: cate un electron este excitat si eliberat iar acesta este neutralizat de cate un pozitron emis de catre aparatul nostru. Aceasta se intampla cu o frecventa pe care mintea umana nu si-o poate imagina dar pe care aparatele de masura o pot vedea si astfel si noi. In timpul neutralizarii se emit in directii diametral opuse 2 fotoni cu o energie de 2 KeV. Aceste emisii de electroni perechi sunt ceea ce ajungem sa vedem pe ecranul calculatorului.

Insumand toate aceste emisii de energie putem construi o harta a organismului uman si, in special, a tumorii daca aceasta exista. Si, cum plastic spunea cineva, folosind glucoza putem ajunge sa vedem cum straluceste tumora in organismul pacientului.

Bun, deci acum stim ca cel putin partea de mit care asocia zaharul consumat in exces cu cancerul este adevarata. Haideti sa vedem daca taierea portiei de zahr din mancare duce la vindecarea acestuia.

Cele mai triste si mai dureros de urmarit mituri sunt cele ce sunt pe jumatate adevarate. Semidoctii si sarlatanii se vor baza intotdeauna pe partea stiintifica pentr a-si sustine credinta si a-i insela pe cei creduli.

Ne ajuta sa eliminam ducliurile din alimentatie?

Nu, a taia dulciurile din mancare nu este o solutie deoarece aproape tot ce mancam se transforma in glucoza in corpul nostru. Degeaba renunti la zahar dupa diagnosticul de cancer daca vei manca paine sau paste. Si chiar daca renunti la ele, vegetalele tot acolo se duc. Si chiar daca vei manca doar proteine, o parte din ele tot se vor transforma in glucoza la final. Iar daca mananci doar grasimi si atat probabil ca vei muri mai repede decat din cauza oricarei alte boli pentru ca vei face avitaminoze si altele.

Daca ai taia complet glucoza din sange prin cine stie ce mecanism SF, nu ai omori celula canceroasa flamanzind-o ci ai muri tu cu totul cam in 3 minute pentru ca ti-ai ucide toti, dar absolut toti, neuronii. Pentru ca spre deosebire de orice alta celula din corp, neuronul se hraneste cu glucoza pura.

Verdict: pentru ca aproape orice bagi in gura se transforma la nivel celular in glucoza, nu vei putea flamanzi niciodata o celula tumorala iar daca ai reusi sa elimini zaharul din sange ai muri in 3 minute.

Deci mitul care spune ca dieta fara zahar te scapa de cancer este absolut fals!

Pentru alte mituri legate de cancer viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre STEM Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

incontinenta urinara, Iosif Niculescu,
Anterior
Despre incontinenta urinara
Ruxandra Plesea, nutritie, fertilitate,
Urmator
Dr. Ruxandra Plesea

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Renunti la zahar si scapi de cancer: mit sau realitate?