Stress = cancer! MiT sau realitate? Part 2 #59

Stress = cancer! MiT sau realitate? Part 2 #59

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem iar astazi avem pe masa de disectie un pacient de data trecuta: este reala legatura dintre stres si cancer?

In episodul anterior, pe care il gasiti si in podcasturile de pe KissFM.ro, v-am marturisit ca intelepciunea populara a lovit cuiul in cap inaintea stiintei: da, exista o legatura directa intre stresul prelungit si cancer.

Daca primul mecanism a fost descris data trecuta, in acest episod vorbim despre celelalte 4 feluri in care stresul ne poate potcovi cu un neoplasm.

Pe locul 2 se afla mecanismul inflamatoriu. Desi cortizolul in stresul acut reduce inflamatia, in stresul cronic o promoveaza. Si am vazut ce poate face inflamatia in corpul pacientilor in timpul pandemiei de COVID-19. Doar ca de aceasta data nu este atat de evident ci mult mai insidios.

Al treilea mecanism este legat de stresul celular. Acesta afecteaza metabolismul si induce stres oxidativ adica degradarea ADN-ului si aparitia mutatiilor.

A patra optiune a stresului de a ne faulta este prin angiogeneza adica prin formarea de noi vase de sange. Daca procesul e bun cand faci un infarct, pentru ca irigi miocardul pe alte cai decat cele infundate, in cazul nostru cortizolul incurajeaza hranirea tumorilor mici care poate ca ar muri daca n-ar avea oxigen si nutrienti. Plus ca, bonus, prin vasele nou formate, pot pleca metastaze.

Iar ultima versiune, a cincea, este si cea mai greu de oprit. Cortizolul influenteaza apoptoza celulara adica moartea programata. Adica daca o celula canceroasa devine foarte diferita de ceea ce era in vremurile ei bune, se declanseaza auto-distrugerea printr-un mecanism din interior. Insa acesta s-ar putea sa nu se declanseze pentru ca mecanismul este incetinit sau oprit de catre cortizol iar celula canceroasa se divide si continua sa muteze.

Asa ca mare atentie la stres! Este important sa il controlam si sa il scadem.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, stres=cancer, MiT sau realitate?, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

ADHD România
Anterior
Istoria ADHD-ului în România
Urmator
Stress = diabet! MiT sau realitate? #60

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stress = cancer! MiT sau realitate? Part 2 #59