Stress = pierderea memoriei! MiT sau realitate? #61

Stress = pierderea memoriei! MiT sau realitate? #61

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca poti face diabet pe fond de stres sau ca stresul iti afecteaza memoria.

Cel mai adesea, credintele populare sunt gresite – cum ar fi sa te tai sub limba ca sa scapi de hepatita. Insa in cazul stresului, tot ce stim din popor si am disecat aici la Doctor MiT, s-a dovedit a fi adevarat. Asa ca va spun de pe acum ca, da, stresul te face sa iti pierzi si memoria si, intr-un fel, si inteligenta si o sa aflati si de ce.

Acelasi dusman pe care il cunoastem de cateva episoade, cortizolul, este vinovatul si in acest caz. Daca ne da peste cap ficatul prin amenintarea celulelor sa nu care cumva sa raspunda la telefon insulinei, in cazul neuronilor, cortizolul are o cale mai fina de actiune pentru ca stie ca are de-a face cu niste celule destepte.

Prin urmare, cortizolul odata intrat in neuron, se leaga inocent la receptorii intra-celulari si prin urmare celula nu ii mai poate exprima la suprafata ei pentru ca nu mai sunt liberi. Asta inseamna ca neuronul nu mai are suficiente manute la suprafata cu care sa prinda neuromediatorii de care are nevoie ca sa vorbeasca cu neuronul vecin. Asadar, dialogul intre neuroni incepe sa se reduca cu nivelul de cortizol adica cu nivelul de stres. Incepem sa uitam si sa nu mai gandim limpede.

Un alt mecanism marsav spune ca, de vreme ce tot este in celula de ceva vreme, cortizolul incepe sa intre in vorba cu ribozomii lui George Emil Palade, romanul cu Premiul Nobel. Stand de vorba, ribozomii incep sa nu mai fie atenti si fac greseli, producand receptori din ce in ce mai putin calitativi.

Dupa ce ca se imputineaza receptorii, incep sa fie si de calitatea a doua si, in final, cortizolul taie si accesul la factorii neurotrofici – cum ar veni, muschii neuronilor incep sa slabeasca.

Sper ca v-am convins ca stresul ne tamp… reduce inteligenta la pachet cu memoria!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, stres=pierderea memoriei, MiT sau realitate? KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Stress = diabet! MiT sau realitate? #60
Urmator
De ce tusim? #62

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stress = pierderea memoriei! MiT sau realitate? #61