Stress = cancer! MiT sau realitate? Partea I #58

Stress = cancer! MiT sau realitate? Partea I #58

 

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem!

O credinta puternic inradacinata in constiinta colectiva a romanilor este relatia dintre nervi ori stress si cancer. Cand te uiti prima oara la subiect parca nu iti vine sa crezi ca o stare psihica poate determina cresterea unei mase de celule in interiorul tau.

Asa sa fie?

Ei bine, cand este sa traducem in limbaj medical lucrurile, ne aducem aminte ca nici o stare psihica nu este din senin ci, pur si simplu, este data de amestecul unor neuromediatori sau hormoni. Altfel spus, daca ai fi un chimist de geniu, l-ai putea enerva pe cel de langa tine doar facandu-i o injectie cu amestecul potrivit de substante ☺

Dar lasand gluma la o parte, in unele ocazii, intelepciunea populara o ia inaintea stiintei adica spune lucruri adevarate pe care stiinta le descopera sau le demonstreaza cateva mii de ani mai tarziu.

La fel si in cazul nostru. Si ca sa va demonstrez ca stressul prelungit poate duce la cancer, o sa va spun ce a descoperit stiinta legat de acest mecanism.

Stressul si frica se resimt la nivelul creierului reptilian cum e numit pe internet, adica amigdala. Aceasta este o structura nervoasa mica, bilaterala, adica cate una in fiecare emisfera a creierului care da comenzi hipotalamusului care, la randul lui, e o structura situata chiar la baza creierului si care-i seful functionarii noastre. Hipotalamusul este obligat de amigdalele stresate sa produca hormonul de eliberare a corticotropinei care da branci hormonului adreno-corticotrop care da drumul din lesa cortizolului.

Iar daca stam in stress, inseamna ca organismul se balaceste in cortizol. Daca se intampla asta, atunci ne putem astepta la depresie imunitara: celulele imune nu mai vad la timp celulele canceroase pe care le omoara de obicei la timp. 

Insa asta e doar varful icebergului pentru ca in episodul urmator o sa va povestesc despre restul de 4 mecanisme prin care putem pune semnul = intre stres si cancer.

Pana atunci magneziu, odihna si exercitii de respiratie!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, stres-cancer, MiT sau realitate?, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Cum functioneaza stresul, de fapt? #57
Dr. Antoaneta Budu, ginecologie,
Urmator
Dr. Antoaneta Budu

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stress = cancer! MiT sau realitate? Partea I #58