Stress = diabet! MiT sau realitate? #60

Stress = diabet! MiT sau realitate? #60

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca stresul ne poate imbolnavi de diabet ori de cancer!

Daca am validat deja in episoadele anterioare ca exista o relatie directa intre neoplasm si stres, astazi ne uitam daca acelasi semn de egal se poate pune intre stres si diabet.

Din ceea ce am descoperit impreuna la Medicina pe limba, stim ca hormonii stresului, adica ai reactiei fuga sau lupta, cortizolul, adrenalina si nor-adrenalina, pregatesc corpul pentru a rezista unei situatii grave.

Asa ca ii pun maxim de glucoza la dispozitie in sange. Asta se intampla pe doua cai.

Prima – prin gluconeogeneza – tradus ca glucoza nou generata – se creste glicemia.
A doua cale presupune inhibarea scoaterii glucozei din sange prin bagarea ei, inapoi, in celule. Cine face asta?

Insulina, exact! Asa ca hormonii stresului biciuiesc celulele sa nu asculte de ordinele insulinei. Pancreasul, pentru ca e la distanta, habar n-are de ce se intampla dar simte ca inca e prea multa glucoza in sange si se incordeaza si produce si mai multa insulina.

Cu cat situatia noastra e mai stresanta si mai veche, cu atat suprarenalele ce secreteaza hormonii de stres, se lupta sa ne ofere maxim de glucoza si cresc productia de pentru asta.

Si uite asa in organismul nostru se da o lupta dramatica ce in final ne ingrasa si oboseste pancreasul. Dar asta ar fi varianta blanda pentru ca in timp celulele ajung rezistente la insulina si glicemia ne ramane mare pentru totdeauna. Sau, ma rog, asa cum le zic pacientilor Clinicii Doctor MiT care vin la mine cu aceasta problema, glicemia e mare atat timp cat o lasam noi sa fie mare!

Este responsabilitatea noastra sa gestionam stresul apeland la sfantul magneziu, care acum il gasim si in varianta sa bisglicinata, facand sport si respectandu-ne programul de somn.

In concluzie, mitul medical ce pune semnul egal intre stres si diabet este adevarat.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, stres=diabet, MiT sau realitate? KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Stress = cancer! MiT sau realitate? Part 2 #59
Urmator
Stress = pierderea memoriei! MiT sau realitate? #61

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stress = diabet! MiT sau realitate? #60