De ce tusim? #62

De ce tusim? #62

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Astazi abordam un subiect pe care, “intre ghilimele”, il tot auzim in jurul nostru: tusea.

In lunile reci, cel putin jumatate dintre pacientii pe care ii vad in Clinica Doctor MiT vin pentru ca vor sa scape de tuse si sunt profund socati cand aud de la mine ca nu e neaparat bine sa se intample asta.

Asa ca o sa va explic si voua ceea ce le explic lor si anume cand e bine sa oprim tusea si cand nu. Dar pana atunci, bag mana in foc ca sunteti curiosi sa aflati care e mecanismul care declanseaza tusea.

Tusea este de fapt un reflex, cu exceptia momentului in care ne fortam voluntar sa tusim. Ca orice reflex are un trigger, un ceva care ii da start. Acest ceva poate fi un stimul mecanic sau chimic.

Iar la mecanic intra atat bacteriile cat si virusurile. Chimic? Pai, ia ganditi-va cum e cand stati la un foc de tabara si, ca de obicei, atrageti tot fumul. Ala e triggerul chimic.

Rostul tusei este de a indeparta de sau din caile noastre aeriene tot ce este nociv. De aceea in orasele poluate, tusea e la ea acasa.

Deci, dupa cum spuneam, receptorii din laringe si trahee ii spun nervului vag sau X, dupa cum il stim din Biologia de-a unspea, sa declanseze reflexul de tuse, compus din 3 faze – inspiratorie, compresiva si expiratorie.

- inspiratorie in care cracanam corzile vocale ca sa inspiram cat de mult aer putem
- In faza compresiva contractam muschiul diafragm ca sa marim volumul toracal si inchidem corzile vocale
- Iar intr-a treia ii panicam pe toti pentru ca asta e faza in care tusea este manifesta sonor si in care lumea se uita urat la noi

Fiindca este un act reflex, tusea e greu de controlat dar e important sa o controlam si din fericire farmacopeea are solutii.

Despre cand e bine sa inhibam tusea si cand nu, in episodul urmator.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

 

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, tusea, bacterii, virusuri KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Stress = pierderea memoriei! MiT sau realitate? #61
Urmator
Cand sa nu oprim tusea? #63

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce tusim? #62