Cum se vindeca bacteriile de antibiotice? #105

Cum se vindeca bacteriile de antibiotice? #105

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Am aflat zilele acestea cum vindecam infectiile bacteriene si cum tratam artroza iar astazi a venit momentul sa aflam cu se vindeca bacteriile de antibiotic.

Da, pentru ca bacteriile, dupa cum bine stiti, au ajuns sa fie rezistente la antibiotice! De ce? Povestim intr-un episod viitor insa va zic ca 80% dintre antibioticele produse in Statele Unite nu merg sa fie folosite de catre oameni ci sunt date profilactic animalelor din ferme!

Intr-un episod anterior, pe care il puteti gasi in podcasturile Medicina pe limba ta de pe kissfm.ro, am povestit despre cum tragem la tinta in bacterii folosind antibioticele. Bacteriile nu apreciaza aceasta asa ca si-au tras costum de camuflaj pe ele si au dezvoltat armura reactiva.

Primul mod in care se apara este sa schimbe forma tintelor pe care le vizeaza antibioticul. Daca acesta cauta o casa cu doua etaje in care sa intre, ei bine, bacteria ii mai pune o mansarda si ii trage o culoare noua. Asta li se intampla ribozomilor descoperiti de romanul nostru laureat cu Premiul Nobel, George Emil Palade.

A doua eschiva pe care o folosesc unele bacterii este de arunca mine antitanc in fata armatei de antibiotice. Acestea rup senilele tancurilor si le opresc. Cam asa lucreaza beta-lactamaza. V-o zic doar ca sa va sune familiar data viitoare.

A treia cale este cea folosita de barcile care se scufunda. Bacteriile incep sa pompeze in afara toate substantele din interior pe care nu le recunosc. Si asa au aparut bacteriile multiplu rezistente la antibiotice.

Iar ultima miscare cu talent pe care o fac este de a opri la poarta membranei antibioticul. Daca pana atunci il lasau sa treaca pentru ca nu li se parea suspect, acum deja stiu cum arata, cum se comporta, ca are chipiu si trese, si nu ii mai permit intrarea in celula.

Asa ca antibioticul se plimba pe afara nervos, batand din picior, pana cand in 12 ore isi pierde vigoare si pleaca.

Interesant, nu?

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, antibiotice, beta-lactamaza, virusi, bacterii, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Hamid, Reza, Ayatollahi,
Anterior
Dr. Hamid Reza Ayatollahi
Urmator
Ce sunt chestiile pe care le vedem in interiorul ochiului? #106

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum se vindeca bacteriile de antibiotice? #105