Cum lucreaza antibioticele? #103

Cum lucreaza antibioticele? #103

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca broastele raioase fac sa iti apara negi sau ca pierdem antibioticele in trei-patru decade.

Va promit ca raspund ambelor mituri insa astazi as vrea sa va povestesc un pic despre cum functioneaza in realitate antibioticele!

Veti vedea ca avem de-a face cu un univers de moduri de atac si, deopotriva, cu un univers de moduri in care agentii patogeni raspund!

Inainte de toate, cand zic agenti patogeni, la ce credeti ca ma refer? La paraziti, la bacterii sau la virusuri?

Pun aceasta intrebare pentru a demonstra celor ce nu stiu, faptul ca a lua antibiotice pentru o infectie virala, este profund inutil si doar invata bacteriile din organism cum arata un antibiotic. 

Virusurile nu sunt vii iar antibioticul este anti-bios adica anti-viata. Deci antibioticele ucid doar bacterii si ceva paraziti.

Dar promiteam ca o sa ne bucuram impreuna de modul in care chimicalele de sinteza ne invie la loc daca avem vreo infectie bacteriana.

In primul rand, penicilina descoperita de Alexander Fleming, impiedica bacteriile sa isi formeze peretele celular adica le ies matele pe afara si mor.

A doua versiune, este cea in care antibioticul nostru arunca o cheie de 14 in mecanismul de sinteza a proteinelor bacteriene. Mecanismul incepe sa de rateuri iar bacteria se trage la fata si moare.

Al treilea mecanism este impresionant: antibioticul intrerupe ARN polimeraza iar genele bacteriene nu se mai pot produce pentru ca ADN-ul bacterian este dat peste cap. Este ca si cand ai produce un cancer in interiorul bacteriei.

Penultimul mod de actiune al antibioticelor este cel de a strica peretii bacterieni. Nu rupandu-i ci dand cu vopsea pe geamuri, astupand hornurile si tot asa pana cand bacteria se sufoca.

Iar varianta finala este de a bloca sinteza si utilizarea vitaminei B9, acidul fdolic, astfel incat bacteria cade din picioare.

Acum stiti. Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, antibiotice, cum functioneaza, virus, bacterii, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Cum se zice corect: tendon sau ligament? #102
placa de par cu turmalina, Remington,
Urmator
Exista placa de par cu turmalina! Stii de ce este speciala?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum lucreaza antibioticele? #103