Cum se zice corect: tendon sau ligament? #102

Cum se zice corect: tendon sau ligament? #102

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cel mai noi si mai interesante informatii medicale iar astazi mi-am propus sa clarificam ceva ce pare a fi neclar majoritatii.

Aud adesea in Clinica Doctor MiT de la pacientii care vin la ortopedie ca ideea de tendon versus ligament este nebuloasa. Ce mi-am rupt si ce mi-am intins? Tendon sau ligament?

Raspunsul in varianta sa simpla este urmatorul: ligamentul este un ligant, daca vreti un joc de cuvinte. Adica ceva ce leaga. Ligamentul leaga doua oase intre ele. Nu le vedem pentru ca sunt ascunse in interiorul articulatiilor.

Cand vorbim de tendon, trebuie sa vizualizam cel mai puternic tendon al corpului uman si aici va las o secunda sa il vizualizati cu ochii mintii. Care e acela? Tendonul lui…? Ahile, exact.

Acum realizam foarte clar ca tendonul leaga de os un muschi.

Rezum, ligamentul leaga un os de un os iar tendonul leaga un muschi de un os. Ca sa va vina repede in minte definitia, va ganditi la tendonul lui Ahile si totul e clar.

Dar daca am vorbit despre tendoane si ligamente, haideti sa mai aflam ceva. Pentru ca ligamentele ajuta mai ales la stabilitatea articulatiei, ele sunt o idee mai elastice decat tendoanele si tin mai bine la tavaleala. Asta pana se rup.

Pe de alta parte, tendoanele sunt hiper-rezistente si cel mai adesea doar faci o intindere, adica tendinita. Dar daca ai mult talent, le poti rupe si pe acestea.

Iar asta se intampla pentru ca, in final, in compozitia ambelor gasim tot colagen.  Acum, ce putem face ca sa ni le intarim sau repara povestim intr-alt episod la Doctor MiT.

Pana atunci, incalzire si cand mergeti la sala de forta dar si pentru un sprint scurt pana la piata!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, ligament, tendon, rupere de ligament, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Vrei ochi albastri? Afla cum! #101
Urmator
Cum lucreaza antibioticele? #103

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cum se zice corect: tendon sau ligament? #102