Iata ce nu ti-a spus nimeni despre diabet!
Afla acum cele mai importante infromatii despre diabet!
Credeai ca stii totul despre diabet? Ei bine, iata ca nu tot ce credeai ca stii este adevarat!
In afara de “Iata ce nu ti-a spus nimeni despre diabet!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: diabet, alimentatie, insulina, zaharul, glucoza, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca poti albi peste noapte sau ca, daca mananci prea multe dulciuri, poti face diabet!
Daca tot am atins acest subiect, diabetul, haideti sa descoperim ce il provoaca!
Este genetic, este mostenit, il faci din intamplare sau ti-l poti provoca cu mana ta? De cate tipuri este acesta? Si, exista, oare vindecare?
Acestea sunt doar o parte dintre intrebarile pe care ni le punem si la care, impreuna, vom raspunde!
In primul rand, cate tipuri de diabet exista?
- diabetul insulino-dependent
- Diabetul insulino-rezistent
- cel insipid sau
- De fapt chiar exista 3 tipuri de diabet?
Daca vi s-a parut ca am incercat sa va testez cu a treia varianta de raspuns, ei bine, aflati ca nu! N-am incercat asta pentru ca de fapt exista si diabetul insipid. Acesta este un tip de diabet care nu are treaba cu insulina ci cu alti hormoni de la nivel central adica de la creier.
Dar daca tot am amintit de sursa hormonilor implicati in diabet, cine produce insulina?
- ficatul
- Vezicula biliara
- suprarenalele sau
- Pancreasul
Sunt convins ca majoritatea a raspuns: pancreasul.
Da, acesta este principalul loc in care se intampla o suma de lucruri necurate ce duc la cresterea glicemiei bolnavilor diabetici.
Ce rol stiti ca are insulina? Raspunzand acestei intrebari intelegem in ce fel definim diabetul:
- creste glucoza din sange 2. Scade glucoza din sange
- Extrage zaharul din celule sau 4. Blocheaza absorbtia glucozei de catre adipocite
Cel mai important rol al insulinei este de a scadea concentratia glucozei din sange.
Rolul important pe care il are insulina
Insulina face o chestie incredibila. Ea nu se leaga de zaharul din sange si nu interactioneaza deloc cu acesta. Deci, concentratia de insulina din sange nu este factorul determinant al eficientei acesteia pentru ca de fapt, ea lucreaza ca un manager si nu ca un executant. Insulina eliberata in cantitati mai mari de catre pancreas ajunge la mai multe celule ale corpului. Aceasta se intampla de obicei dupa ce ai mancat deoarece creierul masoara permanent concentratia de zahar din sange, care firesc, creste dupa o masa. In acel moment creierul decide lansarea unor hormoni care comanda pancreasului descarcarea rapida de insulina.
Insulina pleaca in cantitati mari in sange si ajunge la celulele hepatice, musculare, adipoase, neuronale si de tot felul. Pentru ca glucoza este cea mai eficienta forma de energie, celulele au nevoie de ea si trebuie doar un indemn pentru a o primi. Ei bine, acest indemn este dat de catre insulina care ajunge la celula, se leaga de ea si ii sopteste la ureche “deschide portile pentru insulina”. O celula sanatoasa, care nu e tare de urechi, deabia asteapta sa auda acest indemn ca sa deschida niste canale la suprafata ei prin care absoarbe glucoza din sange cu o viteza ametitoare.
Acesta este de fapt mecanismul prin care insulina scade concentratia de glucoza din sange: nu o distruge, nu o leaga, de fapt, o ignora pentru ca nici macar nu stie ce e aia. Insulina stie doar ca trebuie sa incurajeze celula sa absoarba glucoza in interiorul ei.
Ce se intampla daca avem prea mult zahar in sange?
Dar ce se intampla atunci cand se aduna prea mult zahar in sange si de ce s-ar intampla aceasta?
Raspunsul primei intrebari este simplu: zaharul in exces in sange este fatal pentru ca se depune sub forma de placi pe interiorul vaselor de sange. Pe orice vas de sange. De oriunde. Inclusiv din creier ori din ochi!
Aici de oprim pentru azi. Recapituland, astazi ne-am reamintit ori am invatat ca de fapt exista 3 tipuri de diabet numai ca al treilea nu este zaharat ci insipid si ca acesta nu are legatura cu pancreasul. Am aflat pentru prima oara ca insulina nu stie cum arata la fata glucoza si ca tot ce face ea este sa ii dea comanda celulei cum ca este ok sa absoarba glucoza din fluxul sangvin. Si, totodata, am inteles ca sursa tuturor relelor din diabet este depunerea glucozei in peretii vaselor de sange ce duce la formarea de placi ateromatoase. Care duce la inchiderea vasului de sange.
Data viitoare aflam ce impiedica de fapt celulele sa absoarba glucoza, ce riscuri avem ca diabetici si daca putem evita toate acestea.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.