Mananca desert fara sa te ingrasi!
Urmareste acest episod si afla cum poti manca desert fara sa te ingrasi.
In afara de “Mananca desert fara sa te ingrasi!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: desert, ingrasi, dieta, slabit, zaharul, obezitatea, diabet, Doctor MIT, –
Transcript
Ai vrea sa mananci desert fara sa te ingrasi?
Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca alcoolul ori ca mancatul dupa ora opt seara, ingrasa.
In aceeasi idee vreau sa vorbim despre desert. Titlul initial al acestui episod era DESERT = CRIMA. Asta pana cand am vorbit pentru documentare cu o foarte buna prietena, nutritionist, care mi-a spus: IMPACA PARTILE! Spune-le de ce poate fi crima dar si arata-le cum s-o evite 🙂
Asa ca, urmandu-i sfatul, astazi va voi spune de ce desertul nu este o idee buna dar si cum poti sa o gestionezi cu succes daca nu vrei sa renunti la acest obicei culinar.
Poti manca un desert fara sa te ingrasi?
In primul rand ce numim desert?
- o gustare de fructe la finalul mesei
- un iaurt dupa masa
- un pahar de vin sau
- o prajitura dulce
Va rog sa raspundeti gandindu-va la definitia cea mai la indemana adica cea mai comuna si pe care o puteti cumpara oricand de la orice magazin. In acest caz raspunsul firesc este ultimul – o prajitura.
Ce compozitie stim ca poate avea, in medie, o prajitura?
- zahar
- carbohidrati
- grasime sau
- toate acestea dau gustul ispititor al dulciurilor?
Cu siguranta, daca v-ati pus vreodata problema, stiti ca toate acestea isi aduc aportul la gustul, textura si la aspectul unei prajituri foarte bune.
Ce component din cele descrise anterior, odata introdus in organism, credeti ca are cel mai rapid si mai mare impact asupra sistemului nostru endocrin?
- zaharul
- carbohidratii
- grasimile sau
- nu se poate face o diferentiere in acest sens
A raspuns toata lumea? In regula. Raspunsul corect este – ZAHARUL!
Deserturile si obezitatea
Ce anume din sistemul endocrin este asa de impactat de aportul subit al zaharului din desert?
- glucoza
- insulina
- adrenalina sau
- endorfinele
Evident ca mancam dulciuri la finalul mesei pentru ca urmarim descarcarea de endorfine si totodata obtinerea senzatiei de satietate. Dar raspunsul corect in acest caz este al doilea – insulina.
Mecanismul de actiune este simplu: zaharul din prajitura de la desert este varsat din intestine in sange, ajunge astfel la creier iar creierul comanda pancreasului producerea si descarcarea de insulina.
Insulina face astfel incat glucoza sa fie ascunsa, sub diferite forme chimice, in tot felul de celule precum ale ficatului sau in cele grasoase, doar ca sa le enumar pe cele mai importante.
Nimic nu se intampla fara urmari! Incotro ne poate duce obiceiul de a manca desert de cateva ori pe saptamana?
- la obezitate
- diabet zaharat
- la boli cardio-vasculare si accident cerebral sau
- acesta este meniul medical scris pe spatele meniului de desert
Relatia dintre oricare aceste boli si prajitura de dupa masa este scrisa in piatra in manualele medicale.
Evident, aceasta este valabila daca desertul despre care vorbim are dimensiunea standard adica daca depaseste dimensiunea podului palmei sau 200 de kilocalorii.
In medie, orice felie de tort e la fel de lunga ca si palma noastra iar acesta este primul semn de alarma! Nutritionistul despre care v-am vorbit imi spunea ca fiecare persoana isi poarta portia in podul palmei. Portiile a orice mancam nu ar trebui sa depaseasca aceasta dimensiune oarecumva calculata de natura pentru noi.
Singura, dar singura solutie la care ma pot gandi, este cea in care iti PROGRAMEZI desertul.
Cum sa mananci desert fara sa faci diabet
Ai mancat normocaloric, proteine si fibre la felul principal? Atunci poti cere desert dar nu mai tarziu de ora 8 seara.
Ai mancat carbohidrati adica paine alba, paste sau pizza? Ti-ai baut deja portia de fresh? Adu-ti aminte ce scrie pe spatele meniului si nu cere desert!
Pe scurt: desertul este cel mai aprig dusman al sanatatii pentru ca se transforma intr-un obicei promovat de catre prieteni, de restaurante si de catre media iar acest obicei poate duce la de la obezitate la deces. Dar daca simti ca nu esti implinit fara o gustare la finalul mesei atunci incearca fructe sau mananca masa astfel incat sa iti permiti desertul.
Vrei sa afli si alte sfaturi pentru o viata lunga si sanatoasa? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
Un episod Doctor MIT realizat cu ajutorul dr. Laura Ene – medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice si master in medicina, careia ii multumim pentru sprijinul entuziast.
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.