Autofagocitoza: tot ce vrei sa stii!

Autofagocitoza: tot ce vrei sa stii!

autofagocitoza, intermittent fasting, postul, detoxifiere,

Stii care e legatura dintre autofagocitoza, detoxifiere si postul intermitent?

Urmareste episodul Doctor MiT si afla toate secretele din spatele autofagocitozei.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: autofagocitoza, fasting, dieta, alimentatie, detoxifiere, postul, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca te poti detoxifica sau ca iti poti schimba metabolismul in mod voluntar.

Astazi o sa abordez o tema de mare interes in zilele noastre: intermittent fasting sau fastingul intermitent ori postul intermitent si, din acesta, partea care tine de procesul de autofagocitoza.

Acest proces fascinant este presupus a exista de multi ani de catre comunitatea stiintifica insa descrierea sa si a mecanismelor sale a fost realizata de foarte putin timp. Intr-atat de putin incat, recent, in 2016, Yoshinori Ohsumi primea Premiul Nobel pentru aceasta.

Acest Premiu Nobel este amintit de catre 90% dintre promotorii intermittent fastingului ca fiind dovada unui proces favorizat de catre flamanzire si anume intensificarea autofagiei care, mai pe romaneste, inseamna auto-mancare. Adica, ceea ce subliniaza consilierii in nutritie, poti grabi efecte pozitive ale postului prin cresterea vitezei cu care organismul isi consuma elementele de care nu mai are nevoie, autofagocitand mai ales compusii negativi.

Datoria mea de medic cu competente in nutritie este de a va spune ce si cat este adevarat din tot ceea ce auziti in jur cu atat mai mult cu cat azi este vorba despre nutritie sau mai bine zis, de lipsa ei.

Deci ca sa vedem daca postul si mai ales postul intermitent grabeste autofagocitoza si, mai ales, distrugerea elementelor “rele” ce ne-au ramas prin organism, ar trebui sa stim exact despre ce e vorba legat de Premiul Nobel din 2016 de care se leaga toti promotorii fastingului.

Sunteti pregatiti?

Ei bine, prin anii ’60 cercetatorii banuiau ca exista un proces intracelular prin care celulele isi recicleaza continutul prin inglobarea acestuia in niste vezicule ce il transporta la o zona specializata in reciclare, numita “lizozom”.

Dificultatea demonstrarii fenomenului l-a tinut secret pana in anii ’90 cand o serie de experimente briliante ale lui Yoshinori pe drojdia de bere au dezvaluit mecanismele fine ale acestuia si le-au aratat ca fiind la fel de valabile in cazul oamenilor.

Pe la mijlocul anilor ’50 oamenii de stiinta au identificat o organela in celula ce continea enzime care digerau proteinele si lipidele. Acesta a capatat numele de lizozom si functioneaza ca o statie de reciclare, dupa cum ziceam, adica desface o masina in piesele componente, fier si plastic. Christian de Duve, descoperitorul lizozomului, a numit acest proces “autofagie” iar veziculele care duc particulele defecte la confluarea cu lizozomul au fost numite autofagozomi.

Ca sa demonstreze ca chiar asta se intampla Yoshinori a decis sa o arate interupand nasterea lizozomilor, asteptandu-se sa vada in celula o acumulare de continut care ar fi fost distrus daca vacuolele ar fi functionat. Ei bine, aceasta lovitura cu mantinela i-a iesit si celula s-a incarcat de autofagozomi care nu mai aveau cu cine sa se uneasca respectiv cu lizozomii. Acest succes a fost publicat in 1992.

La mai putin de un an de la aceasta reusita, Yoshinori gaseste si genele care activeaza sau inhiba progesul de autofagocitoza. 

Au mai durat cativa ani pana cand sa ne convingem ca totul este asa cum spune eroul nostru adica pana la decernarea Premiului Nobel.

Concluziile despre autofagocitoza:

Pe scurt, autofagocitoza este un mecanism care se intampla non-stop in organismul nostru si are rolul de a folosi judicios toate moleculele pe care celula le are la dispozitie. Acesta nu a fost inventat odata cu intermittent fastingul insa autofagocitoza accelerata este vag un raspuns la varianta absolut extrema a postului prin furnizarea rapida de combustibil celulei atunci cand organismul flamanzeste deci are o oarecare tangenta cu subiectul. Insa mai important este faptul ca autofagocitoza corecta ne fereste de Parkinson ori de diabetul de tip 2 doar ca sa amintesc cateva boli serioase. 

Prin urmare, autofagocitoza este un mecanism intracelular si nu extracelular. Nu “mananca” celulele rele ci, in continuu, recicleaza proteinele si lipidele ce nu mai sunt utile celulei. Grabirea acestui proces sau intarzierea lui nu prea tine de noi si orice interventie asupra lui poate duce la boli grave. 

Asa ca atunci cand auziti vreun autodeclarat nutritionist spunandu-va ca postul “creste” autofagocitoza si ca ar trebui sa va bucurati pentru asta, va puteti da ochii peste cap si parasi sala.

Si, doar ca sa clarific, postul sau postul intermitent este util si nu avem nevoie de cuvinte complicate ca sa il promovam. Dar despre acest subiect vorbim in alt episod Doctor MiT.

Pana atunci, pentru a afla mai multe despre aceasta viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Jurnalul Mamei, parenting, copii, parinti,
Anterior
Despre Jurnalul Mamei | Anca Nicoiu-Suteu #1
TVBreak, obezitate la adulti, zaharuri, Romania TV,
Urmator
TVBreak #3: Despre zaharuri si obezitate la adulti.

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Autofagocitoza: tot ce vrei sa stii!