Ce poate insemna un ganglion limfatic inflamat?

Ce poate insemna un ganglion limfatic inflamat?

Ganglion inflamat
Close-up of a female doctor doing a medical examination. The focus is on the mature adult woman being examined. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786662][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/medicine.jpg[/img][/url]

Ce este un ganglion limfatic inflamat?

Un ganglion limfatic inflamat ne poate duce cu gandul la cancer limfatic? Afla in acest episod cele mai utile informatii!

Daca te streseaza un ganglion inflamat, urmareste acest episod pentru a afla mai multe despre ceea ce te intereseaza.
Tine minte: cateodata nu e de joaca!

In afara de “Ce poate insemna un ganglion limfatic inflamat?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: ganglion inflamat, ganglion limfatic, sistemul imunitar, cancer limfatic, Doctor MIT, –

Transcript

Ce poate insemna un ganglion limfatic inflamat?

Bine ați venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că vindeci hepatita daca te tai sub limba sau ca scapi de leucemie daca faci transplant cu celule stem.

Asa cum am demascat ca false unele mituri iar altora le-am acordat creditul pe care il meritau. Tot asa vom vedea astazi cat de firesc este sa ne panicam atunci cand dam peste un ganglion limfatic inflamat.

Haideti intai sa ne asiguram ca vorbim cu toti despre acelasi lucru. Ca sa ne convingem, sa vedem ce intelegem prin ganglion limfatic. Acesta este:

  1. un organ
  2. o glanda exocrina
  3. o parte a unui vas de sange sau
  4. un organ de simt

Surpriza! De fapt ganglionul sau nodulul limfatic este un organ, mic, ce apartine sistemului limfatic.

Mergand mai departe, sa intelegem ce este sistemul limfatic. Acesta:

  1. dreneaza lichidul interstitial
  2. absoarbe acizii grasi (din sistemul digestiv)
  3. are rol imunitar sau
  4. toate (acestea)

Daca ati ales varianta a patra inseamna ca ati raspuns corect. Sistemul circulator limfatic “curata” toate tesuturile corpului nostru, absoarbe grasimile din sistemul digestiv si, cel mai important, are rol imunitar.

Inflamarea ganglionilor limfatici

Ca sa vedem daca este firesc sa avem motive de ingrijorare cand dam peste un ganglion limfatic inflamat, ne vom uita la functia imunitara a sistemului limfatic. Aceasta functie este indeplinita in principal de un anume tip de celule proprii acestuia precum:

  1. hematiile
  2. ovocitele
  3. osteoblastii sau
  4. limfocitele

Ati raspuns corect! Limfocitele sunt celulele proprii sistemului limfatic iar obiectivul lor este de a identifica si de a distruge aproape orice agent patogen care a patruns in organismul nostru.

Dar care este relatia dintre limfocite si ganglionii limfatici mariti in volum? Inflamarea se poate datora aglomerarii acestora cu:

  1. limfocite sanatoase
  2. cu limfocite modificate
  3. celule canceroase (din diverse tipuri de tesuturi) sau
  4. (cu oricare dintre acestea) toate

Din fericire ganglionii mariti se pot datora fie unei infectii banale precum o amigdalita. Caz in care uciderea bacteriilor are loc si prin acumularea de limfocite in nodulii limfatici din zona mandibulei. De exemplu, insa, din nefericire, se pot mari si din cauza unui cancer limfatic denumit generic si limfom sau a altui tip de cancer. Caz in care ganglionii limfatici sunt fie invadati fie de limfocite degenerate fie de celule canceroase de alt tip precum cele din cancerul de san.

Am vazut ca sistemul limfatic dreneaza absolut toate tesuturile organismului permitand elementelor biologice sa se deplaseze prin corpul nostru dintr-o parte intr-alta. Precum in cazul grasimilor, pe care le culege din intestine si le varsa in ficat sau a limfocitelor, pe care le ia din maduva osoasa si le arunca in sistemul venos.

Aceasta caracteristica implica sistemul circulator limfatic in:

  1. cresterea organismului
  2. metastazare
  3. (in) sistemul de recompensa sau
  4. (in) ritmul circadian

Cred ca ati raspuns corect. Faptul ca sistemul limfatic este ca un aspirator ce trage orice mizerie din orice tesut, il face principalul responsabil pentru vindecare sau metastazare. Iar daca vorbim de metastazare, acum ati inteles cum un cancer plecat de la san poate dezvolta metastaze in ficat.

Din pacate insusi sistemul limfatic se poate imbolnavi. Limfocitele sub actiunea unor stimuli se pot deforma, ca sa zic asa, si isi pot pierde forma si functia. Acestea se vor aglomera in nodulii limfatici din care, pentru o perioada de timp, nu vor pleca mai departe, fiind prea mari pentru a trece prin vasele limfatice eferente. Aceasta aglomerare este responsabila pentru:

  1. cresterea in volum (a ganglionilor limfatici)
  2. febra peste 38 C
  3. starea generala de rau sau
  4. (pentru) toate (acestea)

Toate acestea apar in acest caz. Acesta modificare a limfocitelor descrie:

  1. anemia
  2. sinuzita
  3. limfomul sau
  4. (pe oricare dintre acestea) toate

Raspuns corect limfomul.

Ce este cancerul limfatic?

Limfomul se manifesta prin:

  1. ganglioni mariti si nedurerosi
  2. febra (constanta) peste 38 C
  3. pierdere in greutate mai mare de 10% sau
  4. (prin) toate (acestea)

Toate aceste manifestari descriu limfomul. De aceea orice suspiciune ati avea in relatie cu un ganglion limfatic marit pentru cateva saptamani la rand, ar trebui impartasita cu un medic. Pentru ca, daca un limfom este descoperit la timp, sansa de supravietuire la 5 ani de la diagnosticare, asa cum am putea incerca sa definim vindecarea, poate fi mai mare de:

1. 10% 2. 30%
4. 69% sau 4. (de) 100%

Cum nu putem vorbi de 100% vindecare intr-o boala atat de serioasa, procentul de 69%, brusc, devine foarte bun.

In concluzie, desi ganglionii limfatici pot fi inflamati de o banala infectie dentara, asocierea acestora cu febra, tusea, pierderea mare in greutate si starea generala de rau pot trage semnalul de alarma in ceea ce priveste limfomul.

Ai intrebari si credinte legate de bolile grave? Atunci scrie-ne despre acestea pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.

“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Daneza de Celule Stem.

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Un mar pe zi tine medicul departe
Anterior
Un mar pe zi tine medicul departe! Mit sau adevar?
Laptisorul de matca
Urmator
Laptisorul de matca este atat de polivalent?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce poate insemna un ganglion limfatic inflamat?