Tot ce trebuie sa stii despre post si beneficiile sale

Tot ce trebuie sa stii despre post si beneficiile sale

Postul

Postul te curata pe interior? Reporneste sistemul imun? Poate vindeca cancerul?

Afla acum toate informatiile despre post si beneficiile acestuia.

Urmareste acest episod pentru a afla daca merita sa tii post sau acesta este doar un obicei din batrani.

In afara de “Postul te curata pe interior? Reporneste sistemul imun? Poate vindeca cancerul?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: post, alimentatie, sistemul imunitar, intestinele, cancerul, traditii din batrani, Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca esti ceea ce mananci sau ca poti trai 2 luni fara sa mananci nimic!

Aducand discutia in zona alimentara haideti sa abordam un subiect potrivit mai ales in relatie cu sarbatorile religioase si anume POSTUL.

Majoritatea considera postul ca avand beneficii dovedite atat pentru trup si pentru suflet pe cand altii, o minoritate intr-adevar, vad postirea ca pe o practica ce nu isi mai gaseste rostul in lumea moderna in care traim si care, in plus, din punct de vedere medical, nu ar aduce nimic util.

Ca sa vedem cine are dreptate si cine se inseala, haideti sa aflam, pentru inceput, cateva lucruri relevante despre post. Cat de veche este practica postirii?

  1. (dinainte de Cristos adica de pe vremea Mahabharatei respectiv cu 400 de ani inainte de era noastra) 400 I.E.N.
  2. (din anul) 70 E.N. (adica de la data distrugerii de catre romani a Templului din Ierusalim)
  3. (inca din primul sau al doilea secol dupa Cristos) secolul I-II E.N. sau practica postirii este proprie religiei crestin-ortodoxe adica din anul
  4. 1054 E.N.

Practica abtinerii de la mancare in scop ritual este veche de cand omenirea. Primele referiri la acest tip de atitudine religioasa au aparut in Mahabharata, epopeea indiana scrisa in limba sanscrita, acum aproape 2,500 de ani.

Postul in alte religii

Stiind aceasta, haideti sa vedem daca postul este un gest atat fizic cat si spiritual regasit si la alte religii. Ce alte culte religioase mai indeamna credinciosii la postire:

  1. hindusii si budistii
  2. musulmanii si evreii
  3. catolicii si ortodocsii sau pentru
  4. toate (aceste religii postul este un element comun)

Nu stiu nici o religie care sa nu indemne la post ca manifestare de recunoastere a caznelor sau incercarilor la care a fost supus fondatorul acesteia precum Isus sau Mohamed, ca sa amintesc doar doua cazuri.

Dar in afara beneficiilor spirituale si de confirmare a credintei, care sunt beneficiile practice invocate de catre cei ce inseamna la post?

  1. curata intestinele
  2. (postul) reface sistemul imun
  3. (poate) vindeca cancerul sau
  4. toate (acestea sunt amintite ca si beneficii ale postirii)

Cred ca stiti ca umbla vorba ca postul face minuni. Te innoieste atat spiritual cat si imun iar naturistii, chiar daca sunt religiosi sau nu, il recomanda in combaterea cancerului.
Dar cum ar face postul toate aceste lucruri minunate? Ca sa aflam cat este adevar si cat este mit, haideti sa vedem intai ce presupune postul. Postul obliga la abtinerea de la consumul de:

  1. peste
  2. carnea oricarui animal care are coloana vertebrala, lapte si oua
  3. ulei si vin sau in post nimic din toate acestea nu este permis
  4. nimic nu e permis

Da, exista dezlegarea la peste, dar tocmai pentru ca vorbim de dezlegare, trebuie sa intelegem ca nici pestele, care si el are coloana vertebrala, nu este permis in post. La fel uleiul si vinul, laptele si ouale. Pe scurt vegetalele si painea devin alimente de baza in postire.

Postul curata intestinele

Acum ca stim ce presupune postul haideti sa luam la puricat fiecare afirmatie a promotorilor acestuia: ca ar curata intestinele, ca reface sistemul imun sau ca poate vindeca de cancer. Si, pentru ca sunt medic, ofer o sansa afirmatiilor populare traducandu-le in limbaj medical. Asadar, curata intestinele, ar putea fi tradus ca:

  1. (postul goleste intestinele scotand mucusul afara precum, de ce nu, o clisma) echivalentul clismei
  2. (postul imbunatateste tranzitul intestinal prin aportul majoritar de vegetale) optimizare tranzit
  3. (permite intestinelor sa se odihneasca) scaderea peristaltismului sau
  4. (le face pe) toate (acestea)

Dintre toate, aportul de fibre este cel ce permite reluarea corecta a tranzitului intestinal, cu efecte majore asupra starii de sanatate a persoanei ce posteste: permite absorbtia eficienta a principiilor alimentari si eliminarea cateodata a coprolitilor, daca acestia se formeaza.

Se spune ca postul reface sistemul imun

Cat este de adevarat? Prin postire:

  1. (tubul digestiv, care este unul dintre cele mai importante componente ale sistemului imun se odihneste capatand forte noi) repaus
  2. (postul da un semnal organismului ca e momentul sa isi schimbe imunitatea) mecanism idiopatic
  3. (prin oprirea aportului de proteine de origine animala tubul digestiv are sansa de a-si reface si echilibra flora bacteriana afectata atat de excesul de carne cat si de “junk” food daca stiti la ce ma refer) refacerea florei bacteriene sau
  4. toate (acestea se intampla simultan)

Daca tubul digestiv s-ar gandi sa se odihnesca, am fi morti. Imaginati-va ca o decizie similara s-ar gandi sa ia sistemul cardiovascular. Doar ca sa isi traga sufletul 🙂 Nu, asa ceva nu exista in biologia umana. Nu exista nici un semnal secret care sa ii zica sistemului imun sa naparleasca precum sarpele si sa se innoiasca. Singurul mecanism real, evident si extrem de important, este cel legat de reechilibrarea florei bacteriene care permite tubului digestiv sa secrete, pentru intregul organism, componentele imune atat de necesare unei vieti sanatoase.

Postul poate vindeca cancerul?

Iar acum, in cele din urma, sa analizam aceasta afirmatie pretentioasa: postul poate vindeca cancerul. Despre ce tip de cancer credeti ca ar fi cel mai fezabil sa discutam:

  1. cancerul de san
  2. leucemiile
  3. cancerul de tub digestiv sau
  4. (postul vindeca orice tip de cancer) toate

Daca va uitati la Doctor MIT este foarte probabil ca nu va taiati sub limba ca sa scapati de hepatita si ca nici nu apelati la urinoterapie ca solutie asa-zis alternativa. De aceea majoritatea cred ca ati ales varianta a treia de raspuns. Da, putem inspecta posibila existenta a unor efecte pozitive ale postului asupra diverselor forme de cancer localizate la nivelul tubului digestiv.

Oare prin ce mecanism, postul ar putea combate neoplasmul digestiv?

  1. (prin) optimizarea tranzitului (intestinal)
  2. (prin) refacerea florei bacteriene
  3. ambele (actiuni sunt valide) sau
  4. (de fapt postul nu are nici un fel de impact real asupra acestui subiect) nici una

De fapt, nu avem nici un argument pentru a spune ca postul vindeca cancerul ci avem multiple argumente pentru a spune ca postul reduce riscul de aparitie al cancerului la nivelul tubului digestiv prin primele doua mecanisme pe care le-am enuntat.

Asadar, in concluzie, desi nu am discutat despre riscurile asociate postirii extreme, putem spune ca, in mare, miturile asociate beneficiilor postului sunt adevarate!

Vrei sa afli adevarul din spatele altor credinte medicale?

Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

tensiometru, Tensoval,
Anterior
Cum sa aleg tensiometrul potrivit?
virus mortal, virusul Zika,
Urmator
Afla ce virus mortal ar putea distruge omenirea.

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Tot ce trebuie sa stii despre post si beneficiile sale