Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!

Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!

dulciurile, zaharul,

Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!

Afla acum ce anume ne face sa iubim dulciurile si daca este sau nu contraindicat consumul de zahar.

In afara de "Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: dulciurile, diabet, zahar, glucoza, zaharurile, Doctor MIT, -

Transcript

De ce iti place zaharul?

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca zaharul e principala cauza a cariilor sau ca zaharul poate crea dependenta!

Daca am discutat despre relatia dintre zaharuri si carii iata ca a venit momentul sa intelegem de ce ne place atat de tare gustul dulce.

Cu ce substanta putem asocia acest gust?

  1.  fructoza
  2.  glucoza
  3. ( o combinatie a acestora adica cu) sucroza sau
  4. (oricare dintre acestea) toate

Toate acestea sunt dulci. Fructoza este zaharul din plante, glucoza este "zaharul" din sange pe care il masuram atunci cand ne facem glicemia iar sucroza este combinatia celor doua asa cum se gaseste in trestia de zahar sau pe masa noastra sub forma de zahar de consum.

Retinem ca principala sursa de zahar pentru rasa umana sunt fructele.

Care este, din punct de vedere biologic, principalul rol al zaharului?

  1. (de resursa energetica sub forma de depozite lipidice) rezerva energetica
  2. (crearea senzatiei de placere) mecanism de recompensa
  3. (consumat la finalul mesei semnalizeaza incheierea procesului de alimentatie) desert sau
  4. (reprezinta hrana neuronului) troficitate neuronala

Aceasta chiar ca este o intrebare grea pentru ca toate variantele de raspuns sunt corecte. Insa trebuie sa identificam cel mai important rol al zaharului si, daca ne gandim ca glucoza este zaharul din sange, alegem varianta a 4-a de raspuns ca fiind cea mai importanta. Neuronul este absolut dependent de glucoza!

Ca sa intelegem cat de mare este dependenta aceasta va propun sa analizam consumul de glucoza al creierului. Inainte de toate, cat din greutatea noastra totala o reprezinta creierul?

  1. 0,01%
  2. 2%
  3. 10% sau
  4. 20%

Desi credem ca unii au mai putin de 0,01% creier sau ca geniile or avea creierul aproape cat un sfert din corp, adevarul este ca, in medie, creierul cantareste cam 2% din greutatea noastra. Adica, daca ai 80 de kilograme, ar trebui cari cu tine cam un kil si jumatate de creier.

Dar ce consum energetic implica un creier de 2%? Cat din 100% din glucoza din sange este consumata in cutia craniana?

Sa luam aceleasi procente pentru usurinta:

  1. 0,01%
  2. 2%
  3. 10% sau
  4. 20%

Senzational, cum ar spune unele ziare! 2% din corpul nostru foloseste 20% din cantitatea de glucoza aflata la dispozitie. Adica creierul nostru are un consum de 1000% fata de media organismului!

Zaharurile si energia

De pe acum puteti incepe sa banuiti motivul pentru care va bucurati cand vedeti inghetata pe masa sau savarina din galantar. Dar nu ne oprim aici pentru ca am amintit mai devreme ideea ca zaharurile reprezinta depozite de grasime ce se transforma, la nevoie, in energie. Ce s-a intamplat cu rasa umana de am ajuns sa ne dorim, in subconstient, sa fim grasi?

In Miocen, acum 15 milioane de ani, stramosii cimpanzeilor, cu care acum impartasim peste 98% din ADN, au trecut printr-o mutatie genetica ce le-a crescut sensibilitatea la fructoza, astfel incat instinctiv acestia culegeau si mancau orice fruct dulce pe care il gaseau, depunand zaharul sub forma de grasime si protejandu-se astfel de glaciatiunile ce se succedau in acele epoci.

Pe scurt, nu te blama daca iti plac dulciurile prea mult! Inseamna ca ai instalat in creier cel mai nou soft si ca, asa, esti perfect adaptat epocii de gheata!

Sa consuman dulciuri?

Dar ce sa ii faci daca acum ne aflam in plina incalzire globala si ai acces la zahar rafinat sub orice forma? Iti propun sa evoluezi si, acum stiind de unde iti vine pofta de dulce, sa o stapanesti si sa te asiguri ca nu consumi mai mult de 6 lingurite de zahar pe zi daca esti femeie si 9 daca esti barbat!

Curios sa afli alte lucruri interesante? Scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

colesterol,
Anterior
Adevarul despre colesterol - HDL si LDL
stele verzi, vedere, lovituri la cap,
Urmator
Te-ai lovit la cap: stii de ce vezi stele verzi?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!