Adevarul despre colesterol - HDL si LDL

Adevarul despre colesterol - HDL si LDL

Adevarul despre colesterol

Alimentația dezechilibrată poate conduce la creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Un stil de viață sedentar și consumul de alimente bogate în grăsimi animale sau vegetale ne afectează sănătatea și ne răpesc din energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile.

Cholesterol_molecule_ball

Ce este colesterolul și cât de bun sau de rău este pentru organismul nostru?

Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. Există două tipuri de colesterol: HDL-colesterolul, cunoscut în limbajul popular drept „colesterolul bun” și LDL-colesterolul sau „colesterolul rău”.

HDL-colesterol

HDL-colesterolul transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime.

 

LDL-colesterol

LDL-colesterolul este implicat în transportul colesterolului către țesuturi. Dacă este prezent în exces în organism, colesterolul se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind astfel îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Menținerea unui nivel optim al colesterolului depinde în mare măsură de alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi, de stilul nostru de viață și de cel alimentar. Un colesterol în limite normale ne poate ajuta să prevenim apariția prematură a unor boli cardiovasculare, de aceea este foarte important să urmărim cu regularitate, prin analize medicale specifice, pe care ni le recomandă medicul, care este nivelul acestuia.

Nivelul optim de colesterol se calculează în funcție de vârstă:

  • Adulți:
    • colesterol total  < 200 mg/dl
    • LDL                   <100 mg/dl
  • Copii cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani:
    • colesterol total  <170mg/dl
    • LDL                   <110 mg/dl

Cum ne menținem colesterolul la un nivel optim?

Mancare sanatoasaPe timpul verii tindem să avem o alimentație mai sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete și cu mai puține alimente grase. Pentru a ne menține colesterolul în limitele normale, trebuie să respectăm anumite reguli alimentare și de viață pe tot parcursul anului.

Printre măsurile pe care le putem lua, se numără: limitarea consumului de băuturi răcoritoare dulci, precum și de alimente ce conțin o cantitate semnificativă de grăsimi, înlocuirea grăsimilor saturate, cu grăsimi mono- și poli-saturate, cerealele rafinate pot fi înlocuite cu cerealele integrate. Sunt multe alimente care conțin grăsimi bune, benefice organismului cum ar fi: alunele, semințele de floarea-soarelui și de dovleac, nucile, avocado, uleiul de măsline uleiurile din plante și cele marine.

Mancare sanatoasa

Câteva dintre alimentele ideale în luptă cu colesterolul sunt peștele gras, bogat în Omega3, ce reduce tensiunea arterială și ajută la prevenirea unor boli cardiovasculare, benefice sunt și tărâțele bogate în fibre, dar și fulgii de ovăz, alunele și migdalele. Este recomandat consumul de ulei măsline care conține un amestec puternic de antioxidanți care înlătură “colesterolul rău” și nu alterează HDL-colesterolul. Acesta trebuie consumat în cantități moderate, indicat ar fi aproximativ 2 lingurițe pe zi.

Ce se întâmplă în cazul în care nu putem controla nivelul colesterolului?

În multe situații ne putem păstra un nivel optim al colesterolului printr-un stil de viață și o alimentație echilibrate. Există însă și situații în care, în ciuda eforturilor noastre, colesterolul continuă să aibă valori foarte ridicate. Acestă situație poate indica existența unei afecțiuni numită hipercolesterolemie familială.

Ce este hipercolesterolemia familială?

Hipercolesterolemia familială o afecțiune ereditară, care poate fi moștenită de la unul sau, în cazurile mai rare, de la ambii părinți. Această boală afectează 1 din 300-500 de persoane. Persoanele care suferă de hipercolesterolemie familială au un defect genetic care face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului. În timp, prin acumularea colesterolului în sânge, vasele și arterele de sânge se îngustează, ceea ce duce la ateroscleroză. Astfel, persoanele care suferă de această boală pot suferi un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral, chiar și la vârste de 30-40 de ani, pentru că, în cazul lor, procesul de acumulare de colesterol începe din copilărie.

DiagnosticDiagnosticarea la timp a bolii ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Doar medicul este în măsură să pună diagnosticul de hipercolesterolemie familială, exclusiv pe baza analizelor de sânge. Dacă rezultatele testelor de sânge indică un nivel total al colesterolului alarmant - mai mare de 300 mg/dl la adulți și mai mare de 250 mg/dl la copii, atunci medicul va recomanda efectuarea unor teste specializate: un test genetic pentru determinarea mutației genetice care produce boala și teste ale fibroblastelor pentru a vedea modul în care organismul absoarbe colesterolul.

Odată diagnosticată boala, hipercolesterolemia familială poate fi ținută sub control printr-un stil de viață echilibrat și o alimentație corespunzătoare, precum și prin administrarea corectă a tratamentului propus de medic, tratament ce trebuie urmat toată viață.

AlegeDieta sanatoasa

În cazul în care dieta corespunzătoare, adoptarea unui stil de viață sănătos, antrenamentele fizice și medicamentele propuse de medic nu au dat rezultate, există o nouă categorie de medicamente biologice în cardiologie, care au rezultate foarte bune în scăderea colesterolului.

Este la latitudinea fiecaruia sa absoarba informatia, sa o separe de miturile urbane din jurul sau, sa o inteleaga din punct de vedere stiintific si apoi sa intrebe medicul care este aceasta solutie punctuala pentru problema sa.

De aceea te incurajez, ca de obicei: "Intreaba si cerceteaza!"

Pentru mai multe articole interesante, viziteaza DoctorMit.ro

Un articol realizat cu sprijinul Stem Sure - Banca engleza de celule stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

par alb
Anterior
Ti-a aparut par alb? Are vreo legatura cu durata vietii?
dulciurile, zaharul,
Urmator
Vrei sa stii de ce iubesti dulciurile? Afla acum!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Adevarul despre colesterol - HDL si LDL