Picior diabetic: cauzele si tratamentul modern #1

Picior diabetic: cauzele si tratamentul modern #1

piciorul diabetic, celule mezenchimale, Rigenera,

Totul despre piciorul diabetic

Urmareste episodul Doctor MiT si afla ultimele noutati in tratarea piciorului diabetic.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: piciorul diabetic, celule mezenchimale, tratament picior diabetic, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca crema de galbenele rezolva orice buba!

Ca ziceam de bube, haideti sa clarificam astazi, odata pentru totdeauna subiectul acesta: piciorul diabetic. De ce se cheama asa? De ce apare dar, mai important, cum il poti preveni si, daca deja s-a instalat, cum il poti face sa dispara?

Piciorul diabetic nu este un picior care are diabet ci de fapt se refera la leziunile, ranile, ce apar pe picioarele diabeticilor. Insa de ce doar pe picioarele diabeticilor, de ce pe picioare si nu pe maini si de ce se formeaza in primul rand?

De ce diabetul afecteaza picioarele?

Diabetul este o boala foarte pacatoasa, ca sa ma exprim nemedical. Ea afecteaza insidios, pe nesimtite, bolnavul iar acesta este in situatia broastei care se fierbe cu incetul cu incetul in oala. Isi pierde sanatatea fara ca sa isi dea seama din cauza ca modificarile nu sunt ca intr-o pneumonie, suficient de bruste cat sa le simti, ci blande si in timp.

Cea mai mare problema din diabet este neuropatia diabetica. Cand auziti “patie” sa ciuliti urechile pentru ca zice de boala. Adica de boala nervilor. Nu, diabeticul nu este o persoana nervoasa ci nervii sai sunt bolnavi iar asta se intampla, intr-o forma mai severa sau mai blanda, la 60-70% dintre diabetici.

Iar cand nervii sunt bolnavi, numai lucruri bune nu te astepti sa se intample. Tot ce simtim sau miscam se intampla cu ajutorul nervilor. Iar in cazul diabeticilor partea senzitiva, nu motorie, este cea mai puternic afectata in sensul in care neuronul moare incet, se stafideste si nu isi mai indeplineste functia de a ne ajuta sa simtim.

Va intrebati de ce ne-ar deranja aceasta? O sa va spun imediat insa, pana atunci, haideti sa va explic de ce mor nervii diabeticilor.

Glicemia crescuta duce la afectarea peretilor vaselor de sange. Primele afectate sunt vasele cele mai mici si la final cele mari. Insa aceste vase foarte mici sunt cele ce deservesc nervii, de exemplu. De aceea apare retinopatia diabetica cu dezlipire de retina – vasele de sange mici se rup si invadeaza cu sange ochiul.

Cam la fel si aici adica la nivel de nervi: vasele de sange nu isi mai pot indeplini rolul de a hrani nervul. Odata ce nervul nu mai primeste oxigen suficient si substante nutritive, incepe sa functioneze defectuos iar aceasta se poate manifesta in doar 2 feluri: fie durere aberanta, intermitenta sau permanenta, furnicaturi ori arsuri fie se manifesta prin scaderea sensibilitatii zonei pe care o deserveste.

Daca pacientul sau medicul banuieste ca este vorba de o neuropatie diabetica instalata va face urmatoarele teste:

  • Testul filamentului in care medicul te invita sa intorci capul intr-o parte si apoi te mangaie pe talpa, de exemplu, cu un fir de nailon – ca cel de guta. Daca nu simti pe unde trece cu el, nu-I de bine
  • Te pune sa stai cu talpile pe doua suprafete cu temperaturi diferite si sa spui care e mai calda
  • Te inteapa, ma rog nu chiar inteapa, cu un obiect ascutit ca sa vada daca resimti durerea; daca nu, e bai
  • Iti pune un diapazon pe picioare; il simti vibrand? Daca da, atunci asta e o veste buna
  • Si alte teste de conducere nervoasa, electromiografie si altele

Cauza instalarii piciorului diabetic

Ideea este ca un diabetic cu neuropatie diabetica se comporta exact ca un lepros din perspectiva sensibilitatii. In ambele cazuri sensibilitatea scade si, de fapt, aici apare cauza instalarii piciorului diabetic.

Toate ar fi bune si frumoase daca diabeticul ar simti la fel de bine ca o persoana fara acest diagnostic. Astfel si-ar da seama ca s-a zgariat in talpa, de exemplu, si si-ar gestiona zgarietura asa cum ar face-o oricine.

Insa, nu, in cazul acestor bolnavi zgarieturile, rosaturile sau intepaturile ce se gasesc sub pragul durerii resimtite, scapa nedectate, se infecteaza, se maresc si se agraveaza.

De ce sunt aceste infectii mai rapide si mai grave decat la o persoana normala, cum pot fi prevenite si, mai important, cum pot fi rezolvate, aflam in episodul urmator Doctor MiT dedicat piciorului diabetic. Urmariti-l pentru ca veti afla niste lucruri pe care va garantez ca nu le stiti!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Pentru alte subiecte interesante viziteaza doctormit.ro

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

piciorul diabetic, celule mezenchimale, Rigenera,
Anterior
Piciorul diabetic: cauzele si tratamentul modern #2
infertilitate, rezerva ovariana, Andreea Veliscu,
Urmator
Rezerva ovariana / infertilitate | Dr. Andreea Veliscu #2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Picior diabetic: cauzele si tratamentul modern #1