Piciorul diabetic: cauzele si tratamentul modern #2

Piciorul diabetic: cauzele si tratamentul modern #2

piciorul diabetic, celule mezenchimale, Rigenera,

Prevenirea instalarii piciorului diabetic

Urmareste episodul  2 si continua sa descoperi ultimele noutati si recomandari in tratarea piciorului diabetic.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: piciorul diabetic, celule mezenchimale, tratament picior diabetic, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venti la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si astazi vom continua sa exploram motivele aparitiei piciorului diabetic, cum putem preveni instalarea acestei afectiuni si, poate cel mai important, cum putem scapa de aceasta.

In episodul anterior am inteles ca din cauza afectarii vasculare datorate glicemiei crescute nervii incep sa se sufoce si nu mai functioneaza corect. Aceasta duce la scaderea sensibilitatii pielii si, mai ales a pielii talpilor si gambei. Intrebarea pe care v-ati pune-o ar fi, de ce piciorul diabetic si nu mana diabetica.

La aceasta intrebare v-am promis ca va raspund inca din episodul trecut iar raspunsul este foarte simplu. Sangele arterial, cu oxigen, circula de sus in jos daca e sa ne uitam de la gat inspre picioare. Sangele venos, cel sarac in oxigen si bogat in produsi de metabolism, pleaca dinspre talpi inspre plamani. Vasele diabeticului sunt bolnave in 60-70% dintre cazuri si nu mai functioneaza cum trebuie: se largesc si se sparg sau fac cheaguri ori valvulele venoase nu mai pot tine toata coloana de sange de deasupra si sa largesc, lasa sangele sa cada spre calcaie si asa se fac si varicele. 

Aceasta nu se intampla la maini pentru ca mainile, spre deosebire de picioare, pot fi ridicate deasupra capului cand te intinzi dupa ceva sau te tii de bara din autobuz. Deci nu vor suferi niciodata la fel de mult ca picioarele pe care le intindem la orizontala doar noaptea.

Deci de aia piciorul diabetic si nu mana diabeticului. 

In episodul anterior am inteles ca zgarieturile, rosaturile sau intepaturile neobservate din cauza lipsei de sensibilitate se maresc si se infecteaza. 

La aceasta contribuie inca 2 factori:

  • Primul: imunitatea unei persoane cu diabet avansat este mai scazuta deci infectia se instaleaza mai repede si e mai greu sa scapi de ea
  • Si al doilea: oricum zona in care apare leziunea e prost irigata cu sange deci procesul de vindecare este intarziat.

Si asa ajungem sa vorbim de piciorul diabetic. Care, daca nu poate fi vindecat, duce la necroza si apoi la amputatia membrului. Ca sa va dati seama, in Statele Unite, 60 de pacienti din 100 au picioarele amputate doar din cauza piciorului diabetic.

Ce putem face sa nu ajungem la o asemenea boala?

In primul rand ar trebui sa mancam civilizat si sa nu ne ingrasam. Obezitatea duce la rezistenta la insulina si apoi la diabet. Si apoi la picior diabetic intr-un procent semnificativ. Ar trebui sa mancam mai putina carne si mai multe vegetale si fructe si sa nu crestem peste greutatea normala.

In al doilea rand, daca deja vorbim de o persoana diabetica, aceasta ar trebui sa iti tina sub control glicemia facand exact lucrurile de care am amintit anterior. Totodata ar trebui sa faca sport si sa isi ia medicatia corecta ca sa isi pastreze tensiunea arteriala in parametri normali. Si, daca fumeaza, acum este momentul absolut sa renunte la acest obicei nociv.

Recomandari in prevenirea instalarii piciorului diabetic

Iar pe langa aceasta, ca sfat personal, o data pe saptamana sa isi inspecteze talpile si gambele. Iar o data pe luna sa faca o poza plantei, talpii piciorului, din aceeasi pozitie si cu aceeasi lumina. O data pe luna, ideal in aceeasi zi. Daca nu o poate face singur, sa roage un membru de familie, ceea ce ar fi si mai bine pentru ca o alta persoana ar putea observa modificari care poate ca ar fi trecute cu vederea. Iar acest istoric ajuta si medicul sa inteleaga progresia bolii daca aceasta se instaleaza.

Tot ca sa nu se instaleze, insa, vital este ca pacientul diabetic sa isi usuce foarte bine labele picioarelor dupa fiecare baie si dupa fiecare situatie in care fie ca s-a udat la picioare, fie a transpirat. Aceasta masura singura poate ajunge sa ii injumatateasca riscul de instalare a piciorului diabetic. Asta si regimul alimentar civilizat.

Si, inca un secret care n-ar trebui sa fie secret, sa fie cea mai pretentioasa persoana din lume la alegerea pantofilor. Ei trebuie sa fie perfecti: comozi, sa nu il roada si sa nu favorizeze transpiratia sau udarea. 

Daca faceti aceste lucruri sau le impartasiti cu cei pe care i-ar ajuta, veti salva multe picioare de la amputatie si veti imbunatati multe vieti. 

In episodul urmator va voi povesti despre cele mai moderne terapii pentru rezolvarea piciorului diabetic and, totusi, acesta s-a instalat.

Pana atunci vizitati site-ul doctormit.ro pentru a vedea primul episod din aceasta serie sau a aprofunda secretele tratamentelor care va intereseaza.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

piciorul diabetic, celule mezenchimale, Rigenera,
Anterior
Piciorul diabetic: cauzele si tratamentul modern #3
piciorul diabetic, celule mezenchimale, Rigenera,
Urmator
Picior diabetic: cauzele si tratamentul modern #1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Piciorul diabetic: cauzele si tratamentul modern #2