Apendicita vs Apendice, diferenta si cauze.
Afla in acest episod tot ce trebuie sa stii despre apendicita.
Nu inghiti semintele de pepene sau de floarea soarelui ca faci apendicita!
Crezi ca e adevarat?
In afara de “Apendicita vs Apendice, diferenta si cauze”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: apendicita, apendicele, cauze, inflamatie, sanatate, Doctor MIT Shop, Clinica Doctor MIT, Stem Sure, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa descopar adevarul din spatele unor mituri ce ne invata ca nu e bine sa bei alcool daca iei antibiotice sau ca vaccinarea copiilor duce la autism.
Astazi vom vedea cat de adevarat este mitul conform caruia faci apendicita daca inghiti semintele de fructe.
Cand mancam pepene parintii imi spuneau sa fiu cu mare bagare de seama pentru ca daca inghit semintele voi ajunge la doctor. Pe vremea aceea nu puteam decat sa cred si sa ma conformez. Dar acum mi-am propus sa aflu daca faptul ca pana acum nu am facut apendicita se datoreaza faptului ca mi-am ascultat parintii.
Inainte de toate ce este apendicele:
- un organ
- o prelungire a unui organ
- o celula
- un muschi
Apendicele este o prelungire a intestinului gros respectiv a colonului si se afla aproape de jonctiunea dintre intestinul subtire si cel gros.
Sa vedem cum arata apendicele. Ca sa ne facem o idee cu ce credeti ca seamana? Cu un:
- peste
- balon
- mar sau cu
- vierme
Oricat de ciudat ar parea, denumirea stiintifica a apendicelui, este “apendicele vermiform” deoarece seamana foarte mult cu un vierme de 10 pana la 20 de cm ce se afla pozitionat in partea dreapta jos a abdomenului nostru.
Ce rol are apendicele
Dar ce rol are apendicele vermiform?
- digestiv
- estetic
- de suport
- necunoscut
Nimeni nu poate spune cu certitudine ce rol are apendicele vermiform. Pare a fi o ramasita a perioadei in care ne hraneam mai mult cu vegetale si pare a fi implicat in dezvoltarea imunitatii din perioda copilariei dar fara a putea afirma aceasta cu certitudine. Ce stim clar este ca putem trai fara el!
Deci ceva, fara nic un rol clar, de care nu avem nevoie, ne poate provoaca atat de multe neplaceri incat suspiciunea de apendicita este in tarile dezvoltate prima cauza de solicitare a serviciului de chirurgie abdominala!
Pana sa vedem daca este o legatura intre semintele de fructe si apendicita sa vedem ce denumim apendicita:
Astfel apendicita este:
- inflamatia apendicelui
- necroza apendicelui
- ambele
- nici una
In medicina terminatia “ita” inseamna cel mai adesea “inflamatie”. Astfel apendicita inseamna inflamatia apendicelui. Aceasta poate fi septica adica cu puroi sau aseptica adica fara puroi si poate fi acuta sau cronica. Indiferent de aceasta interventia chirurgicala este recomandata pentru ca aceasta inflamatie sa nu provoace urmatoarele:
1. inchiderea cavitatii pe care o prezinta apendicele
2. umplerea cu mucus a acesteia
3. tromboza si obliterarea adica inchiderea vaselor mici
4. staza limfatica
5. ischemia apendicelui in sine adica oprirea irigarii cu sange a sa
6. dupa care apare necroza sau mai popular si direct exprimat apendicele incepe sa putrezeasca. De aici bacteriile ce produc prin activitatea lor puroi pot sa il verse in peritoneu de unde rezulta peritonita si apoi septicemia care este o infectie generalizata la nivelul intregului corp ce ne poate ucide.
Cea mai frecventa cauza a apendicitei
Acum ca ne este clar ce se poate intampla pas cu pas, haideti sa vedem care este cea mai frecventa cauza a apendicitei:
- fecalitii
- samburii sau semintele de fructe
- viermii intestinali
- limfadenita
In majoritatea lor covarsitoare apendicitele sunt provocate de catre fecaliti. Dar ce sunt fecalitii? Fecalitii sunt un fel de pietre alcatuite din materii fecale si minerale care iau nastere la persoanele cu “intestine lenese” adica cu peristaltism intestinal lent, la care intalnim foarte des constipatia. Iar constipatia este favorizata si de aportul sarac de fibre pe care de altfel le gasim in vegetale si fructe. Iar aceasta ar putea insemna ca persoana in cauza nu mananca suficiente fructe si legume ceea ce ne-ar duce la concluzia ca lipsa acestora din alimentatie ar putea fi asociata cu apendicita.
Dar sa nu mergem mai departe si sa ne intoarcem la subiectul punctual al discutiei; alaturi de fecaliti si viermii intestinali si limfadenita pot provoca, in cazuri rare, apendicita.
Cum prevenim apendicita?
Insa ca un sambure sau o seminta de fruct sa treaca, nedigerata, sa se opreasca in cec adica la intrarea in intestinul gros, sa urce cativa milimetri daca nu centimetri si apoi sa se fixeze la intrarea apendicelui pe care sa o astupe, este daca nu imposibil cel putin improbabil.
De aceea daca stim ca un intestin lenes si o alimentatie saraca in fibre favorizeaza formarea de fecaliti, care sunt, asa cum am vazut, niste pietricele ce in timp se aduna in cec, adica la intrarea in intestinul gros, si prin acumulare blocheaza intrarea apendicelui de unde si apendicita putem spune ca frica de apendicita, daca inghitim un sambure de fruct, nu prea are suport stiintific.
Crezi ca stii un adevar medical de nezdruncinat? Scrie ne despre el la [email protected], pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.