Ce inseamna ca te trage curentul?

Ce inseamna ca te trage curentul?

te trage curentul

Ce inseamna ca te trage curentul?

Afla acum ce inseamna ca te trage curentul in acest episod Doctor MiT.

Am auzit de atatea ori ca ne poate trage curentul daca stam in frig incat, unii dintre noi, au ajuns sa fie convinsi de aceasta.

Pe de alta parte sunt voci care spun ca acest mit este pur si simplu o inventie, si nu de orice fel, ci pur romaneasca.

Acum afli care este adevarul!

In afara de "Ce inseamna ca te trage curentul? "

Te-ar mai putea interesa si

- tags: te trage curentul, torticolis, boli infectioase, contractura musculara, vasoconstructia, Doctor MIT, -

Transcript

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca te ingrasi daca te lasi de fumat sau chelia este semn de virilitate.

Unii spun ca racesti daca te trage curentul. Iar altii spun ca acest mit este o inventie pur romaneasca.

Care este adevarul?!?

Nu sta cu picioarele goale pe gresie ca faci cistita. Nu dormi langa geamul deschis ca faci pneumonie sau ca ti se pune carcel in cazul fericit. Sau nu iesi cu parul ud afara ca racesti.

Va suna cunoscut?

Sa luam la puricat acest mit, impreuna, asa cum ne am obisnuit.

Te poate trage curentul ?

Ce provoaca in mod normal un torticolis sau carcel si ce provoaca in mod normal o pneumonie sau o cistita?

Torticolisul sau carcelul este provocat de:

  1. bacterii
  2. virusuri
  3. paraziti
  4. contractii musculare

Ati ghicit: contractiile sau mai bine zis contracturile musculare sunt responsabile pentru torticolis, carcei - sau junghiuri ca sa le numim popular.

Ce poate provoaca pneumonie sau cistita sau alte boli infectioase:

  1. bacterii
  2. virusuri
  3. paraziti
  4. toate

Toti acesti agenti patogeni sunt implicati in bolile infectioase.

De aceea in cadrul mitului este bine sa specificam ca avem doua tipuri de fenomene: infectioase si non-infectioase.

Dar ce legatura poate avea frigul sau curentul de aer cu oricare dintre ele?

DoctorMit iti explica ce este “curentul”

Pai sa vedem ce face un curent de aer la suprafata organismului. Astfel, indiferent daca este rece sau cald, curentul declanseaza fenomenul de:

  1. contractie
  2. convectie
  3. dejectie sau
  4. injectie?

Desi poate suna atragator raspunsul de la numarul 1, raspunsul corect este convectie. Fenomenul de “convectie” este potrivit DEX o Mișcare ascendentă a aerului, de natură termică sau dinamică’ care disipa in aer caldura de la suprafata pielii obligand corpul nostru sa produca, prin termogeneza, caldura care sa o suplineasca pe cea pierduta prin convectie. Iar daca nu poate inlocui caldura pierduta organismul induce vasoconstrictie periferica. De obicei aceasta se intampla iarna atunci cand ni se racesc mainile. Dar sa privim si partea buna – acesta este mecanismul prin care ne racorim vara: transpiram iar apa de pe suprafata pielii noastre se evapora si astfel ne racorim.

Sa clarificam: cand ne gandim ca ne trage curentul ne gandim la o expunere nedorita prin durata in timp sau prin temperatura curentului de aer.

Ce se intampla cand expunem corpul pentru prea mult timp la curenti de aer sau la o temperatura prea scazuta?

  1. apare termogeneza
  2. apare vasoconstrictia
  3. ambele
  4. nici una

Acum este clar ca stiti: ambele fenomene apar cand te trage curentul. Termogeneza adica producerea de caldura are loc prin contractii musculare repetate ce pot merge pana la frison si care astfel compenseaza caldura pierduta prin fenomenul de convectie.

Vasoconstrictia, vasodilatatia si efectele aerului rece

Vasoconstrictia se instaleaza cand organismul doreste sa reduca pierderile de caldura – astfel sangele, cu temperatura intre 36 si 37 de grade Celsius, nu mai ajunge la suprafata corpului si mai ales la extremitati, cum ar fi degetele, deci corpul pierde mai putina caldura.

Dar ce efecte produc cele doua fenomene despre care am vorbit?

  1. contractura musculara
  2. scaderea imunitatii
  3. ambele
  4. nici una

Ati ghicit din nou! Contractura musculara se instaleaza cand fibrele musculare sunt epuizate de efortul de a se contracta si relaxa foarte rapid, de unde apare si junghiul, iar scaderea imunitatii apare datorita vasoconstrictiei in care leucocitele si restul de elementele celulare implicate in apararea organismului nu mai ajung in zonele unde sunt solicitate.

Ca un exemplu simplist daca stai in curent poate apare vasoconstrictie la nivelul muscoasei nazale, care este prima bariera naturala impotriva infectiilor; bacteriile si virusurile nu mai sunt oprite in nazo-faringe si ajung direct in plamani deci iata cum te poate lovi o raceala.

Bolile infectioase

Spuneam la inceputul emisiunii ca avem doua elemente de luat in calcul: infectioase si non-infectioase. Daca pentru reactiile non-infectioase cum sunt torticolisul sau junghiurile stim clar ca responsabila este contractia musculara repetata si epuizanta pentru fibrila musculara este important sa retinem ca populara raceala are ca si cauza directa un agent patogen precum o bacterie sau un virus a carui inmultire si “activare” este favorizata de catre vasoconstrictie.

Vreau sa mai stiti ca acest mit este intalnit si in alte tari iar in unele cazuri chiar are o denumire specifica; ca de exemplu “promaja” in limba sarba are exact acelasi sens cu “a trage curentul” in limba romana.

Dar sa concluzionam: curentul de aer, prin fenomenul de convectie, ne raceste corpul care raspunde prin vasoconstrictie si termogeneza. Cele doua reactii pot duce la contractura musculara si la scaderea imunitatii, care pur si simplu pot inseamna durere si raceala. Deci iata cum mitul, blamat a fi doar o inventie romaneasca, se dovedeste a fi ADEVARAT!

Crezi ca stii un adevar medical de nezdruncinat? Scrie ne despre el la [email protected] , pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Regulament Concurs,
Anterior
Castiga un scaun auto Chipolino Trax
2 litri de apa
Urmator
Chiar trebuie sa bem minimum 2 litri de apa pe zi?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce inseamna ca te trage curentul?