Mai este necesar, in zilele noastre, vaccinul antirabic?

Mai este necesar, in zilele noastre, vaccinul antirabic?

vaccinul antirabic

Mai este necesara, in zilele noastre, vaccinarea antirabica?

Afla acum daca mai este necesar vaccinul antirabic.

Traim intr-o lume moderna in care n-am mai auzit, de multi ani, de vreun animal turbat.
Asadar, mai merita sa ne vaccinam antirabic daca suntem muscati de un caine, pe strada?
Afla opinia specialistilor direct de la Doctor MIT!

In afara de “Mai este necesara, in zilele noastre, vaccinarea antirabica?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: vaccinul antirabic, vaccinare, infectia cu rabie, virusul turbarii, Clinica Doctor MIT, –

Transcript

Bine ai venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca intepatura de urzica vindeca reumatismul sau ca tetanosul se ia de la cuie ruginite.

In aceiasi zona avem si recomandarea de a te vaccina antirabic daca te-a muscat un caine.

Mai este oare valabila aceasta recomandare in zilele noastre?

Vaccinul antirabic

Ca sa putem da un raspuns corect trebuie sa stim cateva lucruri importante despre rabie. Ce tip de infectie este aceasta?

  1. parazitara
  2. bacteriana
  3. virala sau de fapt este
  4. (un raspuns autoimun) autoimuna

Turbarea, pentru ca acesta este numele popular al rabiei, este o boala provocata de catre un virus, purtat in special de catre:

  1. canide (precum cainii si vulpile)
  2. liliecii
  3. ambele (grupe de animale) sau
  4. (sursa principala de virus este alta) altele

Atat canidele cat si liliecii sunt vectorii virusului.

Cum se manifesta un animal sau o persoana la care s-a declansat turbarea?

  1. (se manifesta) agresiv
  2. (ii este frica sa bea apa) hidrofobie
  3. (prezinta de la simptome asemanatoare gripei pana la) delir saa
  4. toate (aceste manifestari se intalnesc in acest caz)

Orice animal turbat, fie ca e om sau caine, se va manifesta agresiv, in mod inconstient incercand sa transmita virusul mai departe, prin muscaturi. Transmiterea virusului de la om la om prin muscatura este la fel de posibila ca de la animal la om. In cele din urma toate aceste simptome dispar, pentru ca, din nefericire, encefalita, adica inflamatia creierului isi continua mersul ducand la deces.

Din aceasta afirmatie ati inteles ca virusul turbarii ataca:

  1. sistemul nervos central
  2. sistemul imun
  3. sistem muscular sau pe cel
  4. (digestiv) sistemul digestiv

Virusul patrunde in organism prin plaga muscata, se incubeaza la fel ca virusul herpetic pe traiectul filetelor nervoase si incepe sa urce incet-incet de la membrul muscat pana la creier.

Infectia cu Rabie

Stiind aceasta, in cat timp credeti ca apare turbarea de la momentul muscaturii:

  1. (in) 4 zile
  2. (la) 3 luni (de la momentul muscaturii)
  3. (in) 6 ani sau
  4. oricare (dintre acestea este posibila)

Statistic, in mod normal, simptomele de turbare apar cam la 3 luni de la momentul infectarii insa au fost consemnate cateva cazuri in care rabia s-a instalat dupa 4 zile de la muscare si intr-un caz la 6 ani.

Simptomele de instalare sunt intr-atat de nespecifice incat atat pacientul cat si doctorul se gandesc la orice alte boli decat la rabie astfel incat vaccinul anti-turbare, pe care ni l-au facut cadou Louis Pasteur si Emile Roux acum 130 de ani, nu este administrat.

Daca nu ne vaccinam anti-rabie si, intr-adevar am fost muscati de un liliac sau de un caine turbat, care este prognosticul de deces?

  1. 10% (dintre pacienti mor)
  2. 25%
  3. 88% sau
  4. (mor toti) 100%

Semnele turbarii

Va rog sa va ganditi la o boala despre care stiti sigur ca omoara in 100% din cazuri. Daca nu v-a venit nici una in minte, nu fiti suparati pe voi insiva pentru ca, in realitate, pe pamant sunt putine boli care sa ii omoare pe toti cei ce le contracteaza – rabia, insa, este una dintre ele. Cu o singura exceptie, toti cei ce fac rabie, adica prezinta semnele turbarii, mor daca nu au fost vaccinati sau nu li s-a administrat protocolul Milwakee, un standard de tratament inventat in 2004 in Statele Unite.

Toata aceasta informatie dramatica pare sa contina si o informatie pozitiva. In afara vaccinului pe care trebuie sa il primesti in maximum 3 saptamani de la muscatura se pare ca exista un tratament pentru turbare chiar daca simptomele sunt declansate.

Ca sa vedem cat de mult ne putem relaxa afland aceasta informatie, haideti sa vedem in continuare cati pacienti totusi mor chiar daca li s-a aplicat protocolul Milwakee? Si vom folosi aceleasi optiuni ca mai inainte:

  1. 10%
  2. 25%
  3. 88% sau
  4. (toti mor) 100%

Daca ar muri toti, nu s-ar chema tratament! Insa sansa de a trai dupa ce s-au declansat simptomele turbarii, cu tot acest protocol, este infima, de 12%. Aceasta inseamna ca 88% din cei aflati sub tratament totusi vor muri.

In concluzie, acest tratament este departe de a ne linisti asa ca, cea mai buna solutie, ramne tot profilaxia, adica vaccinarea dupa muscatura.

Vaccinul antirabic in vremurile moderne

Ca sa concluzionam, ce avem de facut dupa ce am fost muscati de un caine:

1. asteptam (sa vedem daca ni se decanseaza simptomele si apoi mergem la doctor pentru tratament) 2. supraveghem cainele (si daca vedem ca da semne clare de turbare mergem la doctor pentru vaccinare)
3. (prindem cainele si il ducem la veterinar pentru testarea glandelor salivare) identificare virus sau 4. ne prezentam la doctor (pentru ca acesta sa decida conduita adica ne vaccinam sau nu)

Singura varianta corecta este aceea de a ne prezenta imediat la medic dupa ce, in prealabil, am curatat temeinic plaga cu apa si sapun si cu alcool, oricat ar ustura, pentru a reduce numarul de particule virale. Medicul ne va vaccina obligatoriu anti-tetanic si apoi va devide daca ne vaccineaza anti-rabic in baza unor criterii pe care el le stie. Nu va fie frica de vaccinarea antirabica pentru ca, vaccinul ce se facea in burta, nu mai e de actualitate iar cel nou se face in umar si doare tot atat cat unul antigripa.

Acum stiti ce aveti de facut daca sunteti muscat de un animal ce ar putea transmite turbarea!

Vrei sa afli mai multe lucruri interesante, aici, la Doctor MIT? Atunci scrie-ne pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

medicament, unde gasesc,
Anterior
Cauti un medicament rar?
Hepatita C, sarut,
Urmator
Ce crezi, poti lua hepatita C prin sarut? Afla acum!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Dana
    Dana
    17/04/2022 at 1:36 pm — Răspunde

    Am fost muscata de un pui de veverita,era speriata fiind alergata de pisici! Este necesar vaccinul?

    • 26/04/2022 at 6:08 pm — Răspunde

      Buna ziua! Pentru orice plaga tip muscatura animal, este necesara vaccinarea ATPA (antitetanos), fiind singura modalitate de a preveni tetanosul. Multa sanatate!

  2. Avatar for Simona ince
    Simona ince
    05/06/2021 at 11:27 am — Răspunde

    Pe băiatul meu de 9 ani la muscat o pisica iau făcut vaccin tetanos si antirabic in umăr si in piciorușe cite scheme de antirabic sunt pentru ca mai are sa i faca de vreo 3 sau 4 ori?

    • 05/06/2021 at 8:26 pm — Răspunde

      Sincer, nu mai stiu ce scheme sunt acum insa, in functie de produsul folosit de medic, el trebuie sa va spuna exact!

  3. Avatar for Rebeca
    Rebeca
    03/11/2020 at 6:24 pm — Răspunde

    Buna ziua! Dar daca muscatura este de pisica si nu de caine, se administreaza vaccinul antirabic? Specific ca mana s-a umflat.

    • 03/11/2020 at 7:19 pm — Răspunde

      Pisicile pot transmite si ele virusul rabic, insa riscul ca o pisica sa fie infectata si sa transmita rabie este mai mic. Daca observati o schimbare de comportament a pisicii (e agresiva, saliveaza, are spasme musculare) atunci este de luat in calcul. De obicei pisicile mor in 3-4 zile de la declansarea simptomelor.
      Atentie insa, sunt si alte boli mult mai frecvente pe care pisica le poate transmite omului prin muscatura. Va sugerez sa discutati cu un medic legat de rana.
      In acest sens va recomand sa luati legatura cu unul dintre colegii mei care raspund acestui tip de intrebari prin intermediul platformei ALINI – Pacienti Doctor MIT

  4. Avatar for Cristina.
    Cristina.
    12/09/2020 at 10:43 pm — Răspunde

    Buna seara! Bebelusul de 9 luni a fost muscat de cap de cainele familiei .cainele are vaccinul antirabic facut in urma cu un an si 5 luni . Cainele este tinut in casa . Mai mult zgarietura decat plaga (foarte putin s a vazut sange , nu a curs) . Medicul de familie a spus ca nu este necesara vaccinarea anti tetanos deoarece bebelusul este in schema de vaccinare, iar antirabicul nu este necesar daca cainele a foat vacinat. Am vb si cu vetwrinarul care ne a spus ca vaccinul a fost facut si nu este necesar sa ne facem griji. Au trecut 11 zile de la muscatura. Va rog sa imi raspundeti daca in situatia data mai este nevoie de antirabic si in cat timp se poate administra. Va multumesc !
    Ps medicul de familie a vazut copilul in fotografii avand in vedere starea de alerta.

    • 03/11/2020 at 7:23 pm — Răspunde

      Asa dupa cum v-au informat medicii cu care ati discutat, vaccinarea nu este necesara in situatia pe care ati descris-o.
      Multa sanatate!


Back
SHARE

Mai este necesar, in zilele noastre, vaccinul antirabic?