Mai este necesara, in zilele noastre, vaccinarea antirabica?
Afla acum daca mai este necesar vaccinul antirabic.
Traim intr-o lume moderna in care n-am mai auzit, de multi ani, de vreun animal turbat.
Asadar, mai merita sa ne vaccinam antirabic daca suntem muscati de un caine, pe strada?
Afla opinia specialistilor direct de la Doctor MIT!
In afara de “Mai este necesara, in zilele noastre, vaccinarea antirabica?”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: vaccinul antirabic, vaccinare, infectia cu rabie, virusul turbarii, Clinica Doctor MIT, –
Transcript
Bine ai venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca intepatura de urzica vindeca reumatismul sau ca tetanosul se ia de la cuie ruginite.
In aceiasi zona avem si recomandarea de a te vaccina antirabic daca te-a muscat un caine.
Mai este oare valabila aceasta recomandare in zilele noastre?
Vaccinul antirabic
Ca sa putem da un raspuns corect trebuie sa stim cateva lucruri importante despre rabie. Ce tip de infectie este aceasta?
- parazitara
- bacteriana
- virala sau de fapt este
- (un raspuns autoimun) autoimuna
Turbarea, pentru ca acesta este numele popular al rabiei, este o boala provocata de catre un virus, purtat in special de catre:
- canide (precum cainii si vulpile)
- liliecii
- ambele (grupe de animale) sau
- (sursa principala de virus este alta) altele
Atat canidele cat si liliecii sunt vectorii virusului.
Cum se manifesta un animal sau o persoana la care s-a declansat turbarea?
- (se manifesta) agresiv
- (ii este frica sa bea apa) hidrofobie
- (prezinta de la simptome asemanatoare gripei pana la) delir saa
- toate (aceste manifestari se intalnesc in acest caz)
Orice animal turbat, fie ca e om sau caine, se va manifesta agresiv, in mod inconstient incercand sa transmita virusul mai departe, prin muscaturi. Transmiterea virusului de la om la om prin muscatura este la fel de posibila ca de la animal la om. In cele din urma toate aceste simptome dispar, pentru ca, din nefericire, encefalita, adica inflamatia creierului isi continua mersul ducand la deces.
Din aceasta afirmatie ati inteles ca virusul turbarii ataca:
- sistemul nervos central
- sistemul imun
- sistem muscular sau pe cel
- (digestiv) sistemul digestiv
Virusul patrunde in organism prin plaga muscata, se incubeaza la fel ca virusul herpetic pe traiectul filetelor nervoase si incepe sa urce incet-incet de la membrul muscat pana la creier.
Infectia cu Rabie
Stiind aceasta, in cat timp credeti ca apare turbarea de la momentul muscaturii:
- (in) 4 zile
- (la) 3 luni (de la momentul muscaturii)
- (in) 6 ani sau
- oricare (dintre acestea este posibila)
Statistic, in mod normal, simptomele de turbare apar cam la 3 luni de la momentul infectarii insa au fost consemnate cateva cazuri in care rabia s-a instalat dupa 4 zile de la muscare si intr-un caz la 6 ani.
Simptomele de instalare sunt intr-atat de nespecifice incat atat pacientul cat si doctorul se gandesc la orice alte boli decat la rabie astfel incat vaccinul anti-turbare, pe care ni l-au facut cadou Louis Pasteur si Emile Roux acum 130 de ani, nu este administrat.
Daca nu ne vaccinam anti-rabie si, intr-adevar am fost muscati de un liliac sau de un caine turbat, care este prognosticul de deces?
- 10% (dintre pacienti mor)
- 25%
- 88% sau
- (mor toti) 100%
Semnele turbarii
Va rog sa va ganditi la o boala despre care stiti sigur ca omoara in 100% din cazuri. Daca nu v-a venit nici una in minte, nu fiti suparati pe voi insiva pentru ca, in realitate, pe pamant sunt putine boli care sa ii omoare pe toti cei ce le contracteaza – rabia, insa, este una dintre ele. Cu o singura exceptie, toti cei ce fac rabie, adica prezinta semnele turbarii, mor daca nu au fost vaccinati sau nu li s-a administrat protocolul Milwakee, un standard de tratament inventat in 2004 in Statele Unite.
Toata aceasta informatie dramatica pare sa contina si o informatie pozitiva. In afara vaccinului pe care trebuie sa il primesti in maximum 3 saptamani de la muscatura se pare ca exista un tratament pentru turbare chiar daca simptomele sunt declansate.
Ca sa vedem cat de mult ne putem relaxa afland aceasta informatie, haideti sa vedem in continuare cati pacienti totusi mor chiar daca li s-a aplicat protocolul Milwakee? Si vom folosi aceleasi optiuni ca mai inainte:
- 10%
- 25%
- 88% sau
- (toti mor) 100%
Daca ar muri toti, nu s-ar chema tratament! Insa sansa de a trai dupa ce s-au declansat simptomele turbarii, cu tot acest protocol, este infima, de 12%. Aceasta inseamna ca 88% din cei aflati sub tratament totusi vor muri.
In concluzie, acest tratament este departe de a ne linisti asa ca, cea mai buna solutie, ramne tot profilaxia, adica vaccinarea dupa muscatura.
Vaccinul antirabic in vremurile moderne
Ca sa concluzionam, ce avem de facut dupa ce am fost muscati de un caine:
1. asteptam (sa vedem daca ni se decanseaza simptomele si apoi mergem la doctor pentru tratament) 2. supraveghem cainele (si daca vedem ca da semne clare de turbare mergem la doctor pentru vaccinare)
3. (prindem cainele si il ducem la veterinar pentru testarea glandelor salivare) identificare virus sau 4. ne prezentam la doctor (pentru ca acesta sa decida conduita adica ne vaccinam sau nu)
Singura varianta corecta este aceea de a ne prezenta imediat la medic dupa ce, in prealabil, am curatat temeinic plaga cu apa si sapun si cu alcool, oricat ar ustura, pentru a reduce numarul de particule virale. Medicul ne va vaccina obligatoriu anti-tetanic si apoi va devide daca ne vaccineaza anti-rabic in baza unor criterii pe care el le stie. Nu va fie frica de vaccinarea antirabica pentru ca, vaccinul ce se facea in burta, nu mai e de actualitate iar cel nou se face in umar si doare tot atat cat unul antigripa.
Acum stiti ce aveti de facut daca sunteti muscat de un animal ce ar putea transmite turbarea!
Vrei sa afli mai multe lucruri interesante, aici, la Doctor MIT? Atunci scrie-ne pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.