TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM

TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM

Cercetatori chinezi, celule stem, Covid-19,

TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM

O femeie de 65 de ani care prezenta manifestari amenintatoare de viata in urma infectiei cu coronavirus a cunoscut o recuperare rapida dupa ce a fost tratata cu celule stem, conform unui nou studiu al cercetatorilor chinezi.

.

Epidemia din 2019-2020 cu coronavirusul de tip 2 ce provoaca sindromul respirator sever acut (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 sau, pe scurt, SARS-CoV-2) este in plina dezvoltare la aceasta data.

Dificultatea gestionarii acestui virus rezida in caracteristicile particulare ale acestuia: se pare ca este transmisibil si de catre purtatorii clinic sanatosi, avand astfel contagiozitate mai mare decat virusul gripal sezonier, si prezinta o mortalitate crescuta fata de acelasi virus.

Covid-19, celule stem,
SARS-CoV-2

Aceasta pune problema contentionarii infectiei virale la nivel de transmitere de la persoana la persoana si creaza o provocare nivelul dezvoltarii unui raspuns imun cu ajutorul unui vaccin. Contentionarea se face prin aplicarea unor masuri de igiena draconice si prin izolarea voluntara ori prin carantinarea persoanelor suspectat a fi infectate ori dovedit a fi pozitive la infectia cu coronavirus in urma testarii. Vaccinarea impotriva Covid-19 mai are de asteptat deoarece, chiar daca s-ar gasi proteina virala necesara dezvoltarii vaccinului, pregatirea acesteia pe mediul biologic reprezentat de oul de gaina si producerea vaccinului in cantitati industriale va dura intre 6 si 12 luni.

O alta provocare pe care SARS-CoV-2 o pune comunitatii medicale internationale este boala pe care o provoaca si care poarta numele stiintific de COVID-19. Aceasta are o variabilitate mare de manifestari, de la cele clasice precum febra, rinoreea si tusea pana cele extreme de tipul paraliziilor membrelor.

In afara scenariului ce se incheie cu deces, ideea de plegie este cea mai infioratoare. Azi iti curge nasul si in cateva zile mai tarziu esti paralizat de la brau in jos. Aceasta nu este o situatie ipotetica ci una care chiar i s-a intamplat unei femei din provincia Yunnan, China.

Sa descoperim povestea doamnei de 65 de ani

Pacient chinez
Transportul aerian faciliteaza raspandirea SARS-CoV-2.

Persoana in discutie ajunge pe 21 ianuarie (2020) in Kunming, capitala provinciei Yunnan, venind din epicentrul infectiei cu coronavirus, orasul Wuhan care este si capitala acum faimoasei provincii Hubei de unde SARS-CoV-2 s-a raspindit la nivel planetar. O saptamana mai tarziu manifesta simptomele de gripa precum stare de rau, febra, greata si tuse astfel incat se prezinta la spitalul Baoshan din Kunming. Este internata insa starea ei de sanatate se degradeaza rapid ajungand intr-o stare atat de critica incat paralizeaza de la brau in jos si organismul ei incepe sa cedeze.

In aceasta situatie, managementul spitalului prezinta familiei posibilitatea introducerii pacientei intr-unul dintre cele 14 studii cu celule stem pentru tratarea infectiei cu coronavirus care se desfasoara la aceasta ora in China.

.

In baza unor conditii de cercetare mai putin draconice decat cele din Statele Unite si Uniunea Europeana, are lansate pe piata mai multe studii despre dispozitive medicale, farmacologice ori tisulare decat SUA si UE la un loc. Unul dintre aceste vizeaza tratarea autismului la copii utilizand celulele stem hematopoietice recoltate la nastere, capitol la care totusi Romania sta bine fiind una dintre cele 4 tari la nivel mondial ce desfasoara pe teritoriul sau o astfel de cercetare stiintifica detalii aici

.

Familia isi ofera acordul si, dupa doua saptamani de la internarea in sectia A.T.I., pacienta primeste o singura doza de celule stem hematopoietice pentru ca 4 zile mai tarziu sa umble pe propriile picioare.

Recuperare post-sechelara rapida, in 4 zile.
Recuperare post-sechelara rapida, in 4 zile.

Explicatia din spatele reusitei echipei de medici de la Universitatea Kunming, condusa de dr. Hu Min, rezida, cel mai probabil, in actiunea antiinflamatorie paracrina a celulelor stem. Care astfel intrerup cavalcada inflamatorie din aria vizata, permitand tesutului agresat sa se regenereze. Si, probabil, celulele stem, per se, inlocuiesc o parte din tesutul bolnav. Aceeasi logica a fost descrisa ca fiind substratul rezultatelor pozitive obtinute in tratarea autismului cu celule stem hematopoietice recoltate la nastere.

Acest succes, desi este unic, “inspira alte centre medicale ce dezvolta studii clinice sa trateze astfel pacientii ce sufera de COVID-19”. Comunicarea stiintifica a acestui caz a fost facuta pe 27 februarie 2020 pe Chinaxiv.org, o platforma utilizata pentru eliberarea materialelor stiintifice, si asteapta acum recenzia comunitatii stiintifice.

In afara celor 80+ de boli letale pentru care celulele stem sunt indicate de catre UE si SUA ca terapie standard, restul de 8,000 de studii la nivel mondial ce le vizeaza arata potentialul imens al acestui tip celular ce poate fi recoltat la nasterea copiilor.

Pentru mai multe informatii utile, vizitati site-ul doctormit.ro

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

gravida, coronavirus,
Anterior
Gravida in epidemia de coronavirus? Afla ce sa faci!
Dr. Nicolae Poiana
Urmator
Conf. Univ. Dr. Nicolae Poiana

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM