Sangele ombilical salveaza un copil afectat de stop cardiac

Sangele ombilical salveaza un copil afectat de stop cardiac

Copil salvat cu transplant de celule din sangele ombilical

In aceasta poveste, un copil care a suferit un stop cardiac prelungit a fost resuscitat prin metodele obisnuite, dar a ramas in stare vegetativa din cauza intreruperii fluxului sanguin catre creier. Dupa o perfuzie cu propriul sange din cordonul ombilical, acesta si-a revenit in mod remarcabil in urmatorii trei ani, lucru care a fost publicat in literatura medicala.

Evenimentele care au dus la stop cardiac sunt cel mai mare cosmar al oricarui parinte: un baiat de doi ani si jumatater din Germania era perfect normal inainte de a se imbolnavi. A fost internat in spital dupa trei zile de varsaturi. Baiatul a fost supus unei interventii chirurgicale si s-a descoperit ca o ansa a intestinului sau se rasucise in jurul ei , creand o obstructie intestinala, care a cauzat varsaturile neintrerupte.

O portiune din intestinul sau necrozase, provocand o infectie masiva care s-a raspandit in sange ducand la septicemie. In timp ce se afla in spital, baiatul a intrat in stop cardiac. A fost nevoie de mai mult de 25 de minute si de trei runde de defibrilare pentru a-i restabili pulsul si circulatia.

Un numar foarte mic de copii supravietuiesc unu stop cardiac

Foarte putini copii supravietuiesc unui stop cardiac care dureaza mai mult de 13 minute. Din pacate, desi baiatul a supravietuit stopului cardiac, a fost diagnosticat ca fiind intr-o stare vegetativa persistenta. Scanarile RMN ale creierului au aratat leziuni grave cauzate de ischemie (lipsa de oxigen). Medicii au scris ca, intr-un astfel de caz, "prognosticul neurologic al pacientului... era amenintator, daca nu chiar fara speranta". In cel mai bun caz, acesti copii au doar o constientizare minima a imprejurimilor la un control patru ani mai tarziu.

Parintii erau disperati sa incerce orice terapie, asa ca au contactat VITA34, banca de sange ombilical unde au stocat celulele stem din sangele ombilical al fiului lor - companie reprezentata in Romania si de catre STEM Sure. In conformitate cu reglementarile medicale germane, au fost luate masuri pentru ca baiatul sa primeasca o perfuzie din propriul sange din cordonul ombilical. Acest lucru a avut loc la noua saptamani dupa stopul cardiac, iar copilul a fost supus unor teste de monitorizare pana 40 de luni mai tarziu.

Urmarire la o saptamana

Cand a fost internat pentru prima data la ATI, baiatul a plans si a plans continuu. La o saptamana dupa perfuzia de sange din cordonul ombilical, a incetat sa mai planga si a inceput sa raspunda la stimuli acustici.

Urmarire la 2 luni

Dupa doua luni, pacientul a fost externat din centrul de reabilitare. In acest timp, scorul sau Gross Motor Function Measure (GMFM) a progresat de la 0% la 23%, iar scorul sau pe scala Coma Remission Scale a trecut de la 33% la 92%. Baiatul putea sa apuce, sa tina, sa muste, sa mestece si sa inghita un biscuit. O parte din vederea sa fusese restabilita, zambea in mod social si putea spune "ma-ma".

Deficitele neurologice reziduale au inclus tetrapareza (slabiciune musculara la nivelul bratelor si picioarelor), hipotonie a trunchiului (tonus muscular slab) si alte simptome clasice ale paraliziei cerebrale cauzate de leziunile cerebrale.

Urmarire la 5 luni

La aceasta vizita, electroencefalograma (EEG) a activitatii electrice cerebrale a fost normala! Baiatul facea un scurt contact vizual si era capabil sa raspunda la intrebari aratand cu degetul spre obiecte, dar discursul sau expresiv era foarte limitat.

Urmarire la 1 an

Au fost observate imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste controlul motor fin al mainilor, interactiunea sociala si cognitia. Putea sa stea fara sprijin, dar avea nevoie de sprijin pentru a sta in picioare. Avea in continuare tetrapareza spastica, in special la nivelul picioarelor.

Urmarire la 2 ani

In acest moment, pacientul era capabil sa manance independent, sa se deplaseze din pozitia culcat in pozitia sezand liber si sa se tarasca. Putea sa mearga cu sprijin. Vocabularul sau era format din opt cuvinte, cu pronuntie greoaie. Abilitatile sale motorii fine se imbunatatisera in asa masura incat putea conduce o masina telecomandata.

Urmarire la 40 de luni

La ultimul control, discursul sau expresiv a avansat la un vocabular de 200 de cuvinte si propozitii de patru cuvinte. Se ridica singur in picioare si mergea independent cu ajutorul unui aparat de mers.

In concluzie, “aceasta neuroregenerare functionala remarcabila este greu de explicat doar prin reabilitarea activa intensa si sugereaza ca transplantul autolog de celule stem din sangele din cordonul ombilical poate fi un tratament suplimentar si novator al paraliziei cerebrale pediatrice dupa leziuni cerebrale".

 

Referinte

Jensen A. & Hamelmann E. Prima terapie celulara autologa a paraliziei cerebrale cauzata de leziuni cerebrale hipoxic-ischemice la un copil dupa stop cardiac - Tratament individual cu sange de cordon. Case Reports in Transplantation 2013

Pentru mai multe articole la fel de interesante, viziteaza doctormit.ro

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Leonardo da Vinci, Digi, Bogdan Ivanescu,
Anterior
Digipedia Special: Inventiile lui Leonardo da Vinci sunt in Romania
Serban Ionescu, maseur, terapeut,
Urmator
Terap. Serban Ionescu

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Sangele ombilical salveaza un copil afectat de stop cardiac