Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!

Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!

capul capusei

Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!

Capusele, cum ne afecteaza si cum sa indapartam corect capul capusei daca s-a instalat in piele.

Stii sa scoti capul capusei din piele?
Stii in cat timp de la muscatura trebuie sa actionezi ca sa scapi neinfectat?
Afla totul in acest episod Doctor MIT!

In afara de "Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: capul capusei, boli infectioase, boala Lyme, capusa, remedii traditionale, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca lipitorile trag din corp sangele rau ori ca daca ai lasat capul capusei infipt in piele, te imbolnavesti garantat!

Pentru primul episod dedicat capuselor vizitati doctormit.ro - astazi descoperim cum sa extragem corect o capusa, ce se intampla daca lasam capul insectei infipt in piele si, de fapt, in cat timp riscam sa luam o bacterie, un virus sau vreo toxina de la aceasta.

Capusa, odata ajunsa pe corpul nostru, fie cauta o zona calda si umeda precum subsuoara (axila) ori cea inghinala, fie se declara multumita cu un picior si decide ca e momentul sa se bucure de noi pe deplin si cu ajutorul hipostomei, un fel de aparat bucal taios, ne taie pielea si ne suge sangele.

Saliva capusei contine proteine daunatoare

De ce nu simtim asta din prima asa cum simtim cand ne inteapa medicul cu acul seringii? Pentru ca saliva capusei contine niste proteine speciale care ne blocheaza chemochinele si previn inflamatia dureroasa. Pentru cultura noastra medicala, cate astfel de proteine credeti ca exista in saliva capusei:

  1. 2, numite evazine sau
  2. intre 1,500 si 3,000 depinzand de specia de capusa

Toate proteinele in discutie fac parte din categoria evazinelor si, ca sa va dati seama de complexitatea naturii, o amarata de capusa poate avea pana la 3,000 de proteine “anestezice” in saliva. Acestea ne fac sa nu simtim nimic cand suntem pradati de sangele nostru asa cum se intampla si acum 120 de milioane de ani cu dinozaurii. Da, pentru ca capusele exista pe acest Pamant inca de pe vremea primilor dinozauri.

Este bine sa incercam sa extragem capusa din piele? Nu riscam sa ii detasam corpul de cap si mai rau sa facem?

Exista tot felul de mituri legate de acest subiect. Dar cum emisiunea noastra se numeste, pentru un motiv, Doctor MIT, a sosit momentul sa ridicam valul de mister de pe el. Iar adevarul este legat de viteza cu care capusa ne transmite bacteria ori virusul in corp. Raspundeti corect acestei intrebari si veti afla daca e ok sa indepartati capusa cu riscul de a-i lasa capul infipt in corpul nostru.

In cat timp varsa capusa agentii patogeni in corp?

  1. imediat prin hipostoma
  2. cam in 2 ore de la inceperea hranirii
  3. in 24 de ore sau in 4. 36

Raspunsul corect este, din fericire, al patrulea! De aceea, majoritatea oamenilor pot descoperi capusa inainte de a se imbolnavi de Boala Lyme ori de meningo-encefalita specifica.

Si de aceea trebuie sa indepartati capusa chiar cu riscul de a-i desprinde corpul de capul infipt in piele. Nu uitati ca toxinele, virusurile, bacteriile ori parazitii pe care ni-i poate transfera au rezervorul in corp si nu in cap. Deci indepartati capusa cu totul ori doar corpul, daca nu va iese din prima.

Insa, dupa aceasta este vital sa scoateti capul din piele pentru ca acesta poate produce o infectie in sine prin descompunerea sa in tegument. Indepartarea capusei nu se va face folosind agenti chimici ori foc ori alte metode neortodoxe. Daca nu aveti o penseta speciala de extras capusele, folositi-va de o penseta normala si, cu atentie, prindeti capul insectei fara a-l strivi. Cu miscari fine eliberati aparatul bucal din pielea voastra si gata.

Foarte important: dupa ce ati facut acesti pasi, vizitati medicul! Nu asteptati neaparat sa apara roseata in cercuri concentrice ca sa trageti concluzia ca, totusi, v-ati infectat!

Infectiile transmise de capuse pot fi letale dar, in egala masura, tratabile cu antibiotice. Deci nu riscati si nu amanati vizita la medic!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

rinita alergica, Atoprin,
Anterior
Cum sa scapi de simptomele provocate de rinita alergica?
COVID-19, dinstatarea sociala,
Urmator
COVID-19 si distantarea sociala

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Anca
    Anca
    30/06/2021 at 12:47 am — Răspunde

    Buna ziua!
    Fetita mea in varsta de 6 ani a fost muscata in urma cu 3 zile de o capusa in zona cefei, in timpul concediului in Arieseni. A simtit o arsura in acel loc si s-a plans ca o mananca foarte tare. In mai putin de 5 minute am scos capusa, cu mana, neavand nici penseta nici alte instrumente la mine. Din pacate nu am reusit sa o scot intreaga, capul ramanand in piele. In 10 minute am ajuns la un dispensar din sat, unde medicul de familie a reusit cu un ac de seringa sa scoata tot ce mai era infipt in scalp. A dezinfectat locul cu spirt si rivanol. Nu a stiut ce tratament sa ne dea, spunandu-ne ca nu e nimic grav, ca sunt capuse din plante si ca cel mai probabil i-a cazut in timp ce exploram padurea. Apoi de frica, intreband oamenii din sat, am ajuns la un alt cabinet dintr-un sat alaturat, care ne-a asigurat ca nu mai e nimic in piele si ca astefel de cazuri sunt frecvente in acea zona, fara a prezenta complicatii. Nu i-am administrat antibiotic, doar am dezinfectat bubita si am aplicat putina pudra de Baneocin. Acum bubita arata ok, se usuca, nu e rosie, mai mult e din cauza acului de seringa cu care s-a chinuit sa scoata capul capusei. Am sunat medicul de familie sa-i cer o parere, insa ne-a spus ca nu stie decat trata mentul pentru adulti, la copii nefiind unul aprobat de DSP. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Este tarziu sa-i dau un atibiotic, sa nu-i mai dau deloc, sa-i fac o analiza la sange? Momentan ea e ok, nu prezinta niciun simtom dar nu am liniste sa o las asa. Din cauza covidului am renuntat sa mergem la un spital de infectioase si chiar dorim sa evitam.
    Astept un raspuns cat de curand posibil si va multumim anticipat!

    • 24/05/2022 at 11:28 pm — Răspunde

      Buna ziua!

      Avand in vedere ca 2 medici v-au confirmat ca nu mai exista resturi la nivelul leziunii, ca zona respectiva nu este inflamata si cu forma specifica (cerculete), ca s-a extras capusa in timp util dar si ca cea mica are o stare generala buna, toaleta locala cu betadina si aplicarea de Baneocin sunt suficiente. Daca starea generala se altereaza, este necesar consult de urgenta si testarea.

      Ganduri bune!


Back
SHARE

Asa se indeparteaza corect capul capusei din piele!