Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre ea!

Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre ea!

Muscatura de capusa

Te-a muscat capusa? Iata ce trebuie sa stii despre aceasta!

Afla informatii importante in acest episod despre muscatura de capusa.

Nu te vei mai panica daca vei sti si aceste lucruri despre muscatura de capusa!

In afara de “Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre aceasta!”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: muscatura de capusa, boala Lyme, afectiuni cauzate de capuse, boli infectioase, Doctor MIT,  –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca urzicaturile te vindeca de reumatism sau ca nu este bine sa te scarpini la locul intepaturii ca te va manca si mai tare.

Astazi abordam subiectul fierbinte al sezonului: capusele!

Avem toate motivele sa fim ingroziti de aceste insecte: cu exceptia unei singure bacterii, ce poate duce doar la amputatii ale degetelor, majoritatea infectiilor transmise de capuse, ne pot omori!

Ce avem de facut ca sa ne punem la adapost? In primul rand ar trebui sa stim cum ajung capusele pe noi:

  1. sar de pe firele de iarba atunci cand trecem pe langa ele
  2. Zboara pe distante scurte
  3. stau si asteapta sa le agatam cu corpul atunci cand trecem pe langa ele sau
  4. Oricare dintre aceste variante descrie unul dintre modurile in care ne putem captusi cu capuse?

Infectiile transmise de capuse sunt infectiile cu cea mai rapida crestere dintre cele transmise de vectori in Statele Unite! Iar aceasta in conditiile in care capusele nici nu zboara si nici nu sar: ele stau si se agata de tine daca te-ai frecat de firul de iarba pe care te asteptau. Imaginati-va cum ar arata planeta asta daca pe ea ar trai capuse zburatoare sau saritoare precum puricii!

Care este cea mai comuna boala in Romania transmisa de capuse la oameni?

  1. Babesioza
  2. Lyme
  3. Febra Muntilor Stancosi sau
  4. Tifos

S-ar putea sa va fie foarte cunoscuta babesioza pentru ca ea ar fi raspunsul corect al acestei intrebari daca ne-am referi la caini. Insa in cazul oamenilor, Boala Lyme este principala afectiune. Aceasta, dupa cum stiti, poate duce la afectari neuronale, paralizii ori afectarea ireversibila a inimii.

Haideti sa vedem unde ne putem intalni cu aceste capuse?

  1. in iarba inalta, papura ori trestie
  2. La mare, in zonele de plaja
  3. In iarba comuna de la munte, in padurile de la ses sau in parcuri ori
  4. prin toate aceste locuri enumerate

Capusele au nevoie de un oarecare grad de umezeala pentru a se simti in largul lor. De aceea, iarba inalta, papura, trestia ori nisipul nu sunt primul loc in care le-am gasi. Insa picnicurile facute in perioadele potrivite ale anului in parcurile bucurestene si nu numai, ne creeza riscul de a da nas in nas cu aceste insecte periculoase.

Daca tot vorbim despre perioada potrivita, cate luni pe an suntem expusi riscului de a face Boala Lyme?

  1. cam 3 luni, intre iunie si august
  2. Jumatate de an suntem la risc, intre mai si septembrie
  3. intre martie si noiembrie adica cam 9 luni sau
  4. Oricand in cursul anului riscam sa fim intepati de capuse

In Romania, din cauza fenomenului de incalzire globala la care supunem planeta, ne-am marit perioada de expunere: nu, nu este inca pe intreg parcursul anului insa sezonul capuselor in tara noastra incepe acum in martie si se termina real deabia in noiembrie.

Alte afectiuni cauzate de muscatura de capusa

Asta inseamna ca, in acest interval de timp, putem dezvolta si alte afectiuni, in afara celor mai cunoscute, Lyme si babesioza, iar acestea sunt:

Bacteriene: febra recurenta, tifos, ricketsioza, anaplasmoza, Bartonela, tularemie

Dintre cele virale: meningo-encefalita iar dintre cele toxinice: paralizia provocata de capuse. Astea toxine, nu alea pe care care se zice ca le rezolvam prin detoxifiere!

Si, ca sa punem capac acestui subiect pentru azi, capusele pot sa iti provoace o alergie care te lasa vegetarian – alergia alfa-gal, ce te face sa fugi de carne si, mai ales, de cea rosie.

Majoritatea bolilor transmise de capuse sunte letale, de aceea este foarte important sa te cauti pe tine si pe copii de capuse si sa le indepartezi cat mai repede. In cat timp pot transmite acestea elementele infectioase si, mai ales, cum sa scoti eficient din piele capusa, afli in urmatorul episod Doctor MIT!

Astazi ati inteles ca aceste artropode nu pot sari ori zbura si ca doar se agata de tine cand treci pe langa ele, ca boala Lyme este cea mai comuna infectie transmisa de capuse si care, va spun de pe acum, se poate trata usor cu antibiotice daca e descoperita la timp, si ca picnicurile la iarba verde intre martie si octombrie sunt cea mai buna sursa de capuse daca nu ne-am dat pe piele, in prealabil, cu spray-uri speciale anti-capuse ce se gasesc la majoritatea farmaciilor.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Alunita periculoasa
Anterior
Stii cum sa recunosti o alunita periculoasa? Afla acum!
diabet
Urmator
Iata ce nu ti-a spus nimeni despre diabet!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Muscatura de capusa, iata ce trebuie sa stii despre ea!