GRIPA AVIARA: de ce e speciala?

GRIPA AVIARA: de ce e speciala?

gripa aviara,

GRIPA AVIARA: de ce e speciala?

Afla in acest episod toate informatiile despre gripa aviara.

Te-ai intrebat de unde atata spaima a autoritatilor legata de gripa aviara?

De ce oamenii legii intra cu forta in curtile crescatorilor de pasari si omoara tot ce are pene si aripi?

Te-ar mai putea interesa si

- tags: gripa aviara, boli infectioase, virusuri, imunizare, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca gripa tratata trece in 7 zile iar cea netratata, intr-o saptamana.
Aceasta zicala populara uita ca gripa poate fi cauzata de mai multi agenti patogeni precum cei din gripa aviara ori porcina deci nu putem vorbi despre gripa pur si simplu.
Si, in al doilea rand, poate ca nu ar trebui sa tratam acest subiect, gripa, ca si cand ar fi ceva benign despre care doar medicii isi fac griji. Intr-un alt episod, aici la Doctor MiT, am povestit despre pandemia de Gripa Spaniola din 1918.

Mai tineti minte cate persoane a ucis la nivel mondial acel episod gripal?

  1. 100
  2. 10,000
  3. 100,000 sau
  4. 100 de milioane de oameni au murit in decurs de 2 ani

Daca vi se pare aberant de mare ultima cifra, ei bine, acela este crudul adevar. Este ca si cand Gripa Spaniola ar fi ucis intreaga populatie a Romaniei, Belgiei, Olandei, Greciei, Austriei, Elvetiei, Bulgariei, Finlandei, Norvegiei, Danemarcei si Irlandei, toate la un loc.
Vi se mai pare acum ca e de glumit cu gripa?

Ei bine, de aceea este sanatos sa stim cat mai multe despre aceasta infectie virala care se prezinta sub doua forme, pe cat de exotice pe atat de periculoase: gripa aviara si gripa porcina.
Numele lor s-ar putea sa ne pacaleasca: de ce sa ne temem de o gripa a pasarilor ori a prcilor atata vreme cat noi suntem oameni?
Raspunsul urmatoarei intrebari va va lamuri:
Din ce tip de gripa a luat nastere forma virala umana a Gripei Spaniole despre care tocmai ce am povestit?

  1. dintr-o tulpina de gripa aviara
  2. Dintr-una porcina
  3. ambele tipuri virale au fost implicate sau
  4. Inca nu stim ce a creat varianta umana a acestei pandemii

Tulpina virala a gripei aviare

Ba stim foarte bine! Omenirea, la sfarsitul Primului razboi Mondial a mai avut un ghinion urias in afara razboiului: printr-o serie de mutatii total nefericite, o tulpina virala de gripa a pasarilor s-a transformat intr-o varianta de gripa porcina ce a infectat ferma de porci a unei cazarme franceze. Mai departe, tulpina virala gripala, acum devenita porcina, s-a modificat si a infectat personalul militar ce a plecat pe front. Dupa trecerea perioadei de incubatie, soldatii, deveniti acum pacienti, au fost intorsi de pe front si tratati cu miile in spitalele din mijlocul oraselor de unde gripa s-a transmis in mediul civil ajungand sa acopere globul.
Deci, nu este de glumit cu gripa si mai ales cu cea aviara mai ales cand vedem ca orice suspiciune declanseaza un masacru al pasilor de curte si de crescatorie - in fiecare an in care se suspecteaza gripa aviara milioane de pasari sunt ucise.

Dar, de fapt, cat de contagioasa este gripa aviara pentru om?

  1. inalt contagioasa
  2. De nivel mediu
  3. slab contagioasa sau
  4. Nu stim inca

De fapt, ca sa iei gripa aviara trebuie sa ignori cu mare succes normele cele mai simple de igiena, sa pui mana pe materiile fecale ale pasarilor si eventual sa le si introduci in organism pe cale bucala daca intelegeti ce vreau sa zic.
Deci, pentru variantele actuale de virus gripal aviar, contagiozitatea este extraordinar de mica.

Pai, si atunci, de unde reactia aceasta, ce pare exagerata, a autoritailor?
Ei bine, OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu vrea sa permita coexistenta, in sezonul gripal, a virusurilor umane si aviare pentru ca exista riscul unei mutatii genetice ce ar crea, conform proiectiilor matematice, un virus gripal nou cu o mortalitate ce ar ajunge pana la:

  1. 0,013%
  2. 1%
  3. 10% sau pana la
  4. 60%

Daca s-ar intampla sa se combine cele 2 virusuri si temerile OMS sa se indeplineasca, ai prefera sa faci infectie hepatica cu oricare dintre virusurile A, B, C, D sau E decat noua gripa pentru ca mortalitatea din aceasta ar putea fi de 60%!

Ca sa simtiti si mai bine cifra va reamintesc ca mortalitatea in gripa comuna este de doar 0,013%!

Ei bine, acuma stii sa oferi raspunsul cand cineva se mira de ce sunt sacrificate atatea pasari la fiecare zvon de gripa aviara: pentru ca spre deosebire de Gripa Spaniola ce a avut o mortalitate de pana la 20% si a ucis 5% din populatia planetei, astazi ne paste un risc de 3 ori mai mare: o noua gripa combinata ce ar putea avea o mortalitate de pana la 60% in randurile celor infectati.

Pentru alte informatii la fel de interesante despre gripa si nu numai, acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Tratament, celule, progenitoare, alopecie,
Anterior
Rigenera - primul tratament in Romania cu celule progenitoare
Parkinson
Urmator
Boala PARKINSON: cauze, prognostic si tratament.

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

GRIPA AVIARA: de ce e speciala?