Poti lua vreo boala de pe capacul de veceu?

Poti lua vreo boala de pe capacul de veceu?

capacul de veceu, bacterii, virusuri, toaleta,

Afla care sunt bolile pe care le poti lua din toaleta

Este veceul un rezervor de bacterii si virusuri? Urmareste acest episod si afla adevarul.

Te-ar mai putea interesa si

– tags: capacul de veceu, bacterii, virusuri, paraziti, infectioase, wc, Doctor MiT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca urzicile rezolva reumatismul sau ca poti lua boli venerice de pe capacul unui veceu public.

Poate ar fi bine insa sa disecam mai in amanunt aceasta frica de a nu lua vreo boala de pe veceul dintr-un mall sau restaurant ori aeroport.

Intr-adevar zonele care sunt expuse vasului de ceramica sau de metal, din ce o fi construit veceul, sunt si cele prin care eliminam, dejectam, produsii toxici sau de care corpul nostru nu mai are nevoie. Urina si materiile fecale pot purta in ele miriade de bacterii ori de virusuri ca sa nu mai zic de mucoasele  prin care acestea ne parasesc corpul. Asa ca nu este deloc imposibil sa gasim pe capacul de veceu sau pe rama acestuia diverse tipuri de agenti patogeni.

Iar grija cea mai mare a unora dintre noi este ca acesti patogeni pot face parte din familia celor ce provoaca boli cu transmitere sexuala.

Asa ca hai sa vedem cu cine putem da nas in nas, ma rog, mucoasa cu capac de veceu, in asemenea toalete.

Pai, cu toate variantele de agenti patogeni: virusuri, bacterii si paraziti.

Dar ca sa nu va tin un curs de infectioase o sa amintesc doar virusurile, bacteriile si parazitii de care ma gandesc eu ca merita sa ne ferim.

Astfel la capitolul virusuri putem gasi virusul hepatitei A si B, HPV, herpesul si norovirusul. Insa daca poti face hepatita A daca nu te-ai spalat pe maini dupa ce te-ai asezat pe un veceu public sau daca ai bagat mana in gura dupa ce ai pus mana pe clanta toaletei atunci cand ai plecat, hepatita B este aproape imposibil sa o iei chiar daca ar da o petrecere pe capacul de veceu. De ce? Pentru ca ar trebui sa faci eforturi sa te atingi cu oricare dintre mucoasele din zona de capacul de veceu.

La fel si in cazul herpesului sau HPV-ului.

Insa poate ca bacteriile sunt mai grabite sa se agate de noi. Deci ce bacterii am putea gasi intr-o cultura dintr-o toaleta?

Bacteriile din vasul de veceu

Pai mie mi-ar fi frica de E. colli, de stafilococul auriu ori de sifilis. Si, da, acestea se pot gasi in asemenea toalete insa as vrea sa va mai zic ceva. Ca o bacterie sa traiasca bine are nevoie de caldura, mediu umed si un spatiu cat de cat organic. Ceramica, plasticul sau metalul nu sunt locurile favorite ale bacteriilor de aceea, de exemplu, in casa capacul de veceu gazduieste doar 50 de bacterii per inch patrat conform unui studiu american pe cand tocatorul sau fundul de lemn, chiar, ce denumire (?!?), prezinta de 200 de ori mai multe bacterii pe aceeasi suprafata. 

Deci probabilitatea ca aceste bacterii sa traiasca suficient de mult cat sa se agate de noi este foarte, foarte mica. Evident daca vasul sau capacul de veceu prezinta materii vizibile pe el, acestea totusi pot fi foarte bine niste locuri in care bacteriile sa traiasca. De aceea este important ca vasul de veceu sa fie curat atunci cand ne asezam pe el.

Paraziti? Nu ne gandim la oxiuri sau viermi intestinali ci la pediculoza genitala cauzata de ceea ce popular numim paduchi lati. Iarasi, daca stim sa stam cum trebuie pe un veceu, nu prea avem cum sa plecam acasa cu alti prieteni decat cei cu care am venit. 

Cum sa ne protejam?

Pe scurt ceea ce vreau sa va spun este ca nu e nevoie sa facem yoga pe vasele de veceu pentru ca nu este politicos si, tot ce ar trebui sa face mar fi sa curatam capacul sau vasul cu substante bactericide si sa folosim fie foliile de unica folosinta ce acopera complet capacul si pe care extrem de rar le gasim in toalete ori sa folosim hartie igienica pentru a tapeta zona in care pielea noastra vine in contact cu vasul de veceu.

Si scuza ca “am luat-o de pe capacul de veceu” nu merge pentru ca CDC – Center for Disease Control din Statele Unite a declarat ca bolile cu transmitere sexuala nu au ca sursa potentiala toaleta publica deoarece sansa ca aceasta sa se intample se gaseste intr-o zona statistica de ignorat.

Pe scurt, incercati sa gasiti o toaleta curata sau sa o igienizati pe cea pe care o veti folosi fara a va teme insa ca plecati acasa cu un platouas de virusuri, bacterii sau paraziti genitali.

Pentru alte teme similare vizitati doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

infectiile urinare, Iosif Niculescu,
Anterior
Infectiile urinare: cauze, diagnostic si tratament
Aurelian Craiutu, moderatia,
Urmator
Prof. Aurelian Craiutu

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Poti lua vreo boala de pe capacul de veceu?