Sunt celulele stem miraculoase? Afla acum!

Sunt celulele stem miraculoase? Afla acum!

Celulele stem

Sunt celulele stem miraculoase? Afla acum!

In acest episod vom discuta despre modul total neasteptat in care vindeca celulele stem!

In afara de "Sunt celulele stem miraculoase? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: celulele stem, tratamente, transplant de celule stem, recoltare,  Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca apa alcalina trateaza cancerul sau ca mierea creste imunitatea.
Intr-un episod anterior la Doctor MIT am aflat ca transplantul cu celule stem recoltate la nastere este probabil cea mai la indemana solutie la care putem apela atunci cand copilul de la care au fost recoltate sau altcineva din familie sufera de o leucemie, limfom sau de vreuna dintre cele 80 de boli tratabile standard cu celule stem.
Ati aflat ca din 2012, in Statele Unite, numarul de transplanturi cu celule stem la copii a depasit numarul de transplanturi clasice de maduva si ca, la nivel mondial, pana la inceputul lui 2018 au fost realizate mai mult de 35,000 de transplanturi cu celule stem recoltate la nastere.

Ce sunt celulele stem?

Pun pariu insa ca v-ati intrebat cum actioneaza de fapt celulele stem? Sunt ele atat de puternice incat omoara celulele tumorale? Fac altceva?
Ei bine, azi risipim misterul si aflam si noi ceea ce specialistii hematologi stiu deja.
Primul pas in terapia cu celule stem recoltate la nastere este diagnosticarea pacientului. Pentru a putea vorbi despre acest tip de transplant trebui ca boala respectiva sa se regaseasca in lista celor 80 de boli cu potential letal ce au ca terapie standard transplantul cu celule stem. Daca bolnavul sufera de ceea ce popular este numit “’cancer al sangelui”’ adica o forma de leucemie sau de limfom, exista toate sansele ca respectiva boala sa se regaseasca in lista despre care am vorbit.

Pasul al doilea este stabilirea gradului de compatibilitate a pacientului cu proba biologica aflata in banca privata de celule stem. Ca sa va faceti o idee, sansa de compatibilitate intre 2 persoane necunoscute merge pana la 1 din 400,000. Daca ne gandim insa la utilizarea probei la copilul de la care a fost recoltata, atunci stim sigur ca compatibilitatea este de 100% si nu avem emotii. Daca este vorba de frati, ne putem gandi la o compatibilitate de pana la 50% iar parintii pot fi compatibili cu proba de celule stem a copilului lor in 25% din cazuri adica in 1 din 4. Cam bine daca e sa ne gandim ca neavand o proba de celule stem stocata la nastere, trebuie sa gasesti a patru suta mie persoana cu care te-ai potrivi, nu-i asa?

Cum functioneaza un transplant de celule stem

Mergand mai departe cu scenariul in care proba va fi utilizata la copilul de la care a fost recoltata sau la o persoana compatibila, si ca vorbim de o leucemie sau de un limfom - ca sa luam in calcul cele mai frecvente malignitati ale sangelui - pacientul va fi supus chimio si radio terapiei ca orice alt pacient care nu are celulele stem recoltate la nastere.

Dupa prima serie de administrari se verifica rezultatul acesteia. In cazul fericit in care pacientul a raspuns terapiei, acesta este monitorizat cel putin 5 ani si la un moment dat este considerat vindecat.
Dar ceea ce v-am descris este cazul fericit. Ce face insa un pacient atunci cand chimio si radio terapia nu reusesc sa indeparteze toate celulele canceroase din corp?

Compatibilitatea in cazul celulelor stem

In cazul nefericit in care pacientul nu are celule stem recoltate la nastere sau nu este compatibil cu nimeni asa cum este majoritatea covarsitoare a noastra – sa nu uitam ca in Romania recoltarea de celule stem la nastere a ajuns deabia la jumatatea deceniului trecut – atunci acesta este trecut printr-o noua serie de chimio si radio terapie. La un moment dat terapia se opreste si pacientul este trimis acasa. Daca scapa, scapa si nu este vina medicinei daca rezultatul nu este cel fericit deoarece raspunsul organismului este cel mai important!

Dar ce se intampla in cazul pacientului caruia ii putem transplanta celule stem recoltate la nastere?
Ei bine, acesta este cazul fericit! Dupa ce bolnavul a trecut prin chimio si radio terapia care i-a ucis majoritatea sau toate celulele stem din maduva, adica chiar pe cele ce produceau leucocite aberante, pacientul asteapta “’curatarea”’ organismului de produsul de chimioterapie. Dupa aceea este supus transplantului cu celule stem care sunt un concentrat de celule ce au fost separate in laboratorul bancii dupa recoltare si inainte de a fi criogenate la -196 de grade Celsius.

Transplantul in sine, nu e nimic miraculos. Este de fapt o perfuzare a concentratului de celule stem separate de restul elementelor sangvine, care curge in fluxul sangvin exact ca o perfuzie cu glucoza, sa zicem.
De aici insa, incepe miracolul. Dupa ce au ajuns in sange, celulele stem noi si sanatoase merg prin vasele de sange in maduva osoasa in care se prind. Imaginati-va un burete de baie peste care varsati sange. Celulele se vor prinde in ochiurile buretelui iar in maduva osoasa vor incepe sa se inmulteasca pentru ca asta stiu ele sa faca cel mai bine. Profitand de homeostazia organismului, vor sti in ce tip celular sa se matureze: leucocit, hematie, trombocit si restul.

Tratamentul cu celule stem in leucemie

Astfel pacientul leucemic nu va mai produce leucocite aberante, bolnave ci leucocite sanatoase precum orice om sanatos. In plus, celulele stem transplantate au un grad de activitate antitumorala, ele insele!
Cam acesta este misterul din spatele transplantului cu celule stem. Dupa cum vedeti acum, este perfect logic si stiintific si sperantele medicinei sunt ca, din ce in ce mai multe boli, vor fi incluse pe lista celor tratabile standard cu celule stem.
Insa ca sansele de succes sa fie maximale, exista cateva criterii vitale care trebuie implinite. Voi impartasi cu voi primele 3, asa cum le stiu eu si cum le recomanda lumea stiintifica:

1. Celulele stem sa fi fost separate dupa recoltare si inainte de criogenare;
2. Transplantul sa fie efectuat cu un numar cat mai mare de celule stem
3. Viabilitatea procentuala a celulelor stem transplantate sa fie, ideal, mai mare de 90%

De aceea, atunci cand alegeti o banca de celule stem, in afara acreditarilor internationale care ar permite transplantul in cele mai performante centre din lume, intrebati daca banca separa celulele stem. Verificati daca proba este calificata doar peste 90% viabilitate si peste 300,000 de celule stem stocate si, in plus, daca se recolteaza si tesut de cordon ombilical pentru celulele stem mezenchimale.
Mai multe despre celulele stem mezenchimale, intr-un alt episod Doctor MIT. Pana atunci vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro pentru alte informatii legate de subiect.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Apa cu lamaie, slabit,
Anterior
Apa cu lamaie slabeste? Adevarat sau mit?
Meltus, siropul de tuse,
Urmator
Siropul de tuse potrivit - Meltus

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Sunt celulele stem miraculoase? Afla acum!