Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1

Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1

celulele stem, nastere,

Mituri si realitati despre celulele stem – episod 1

Afla acum tot ce trebuie sa stii despre celulele stem recoltate la nastere.

In afara de "Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1"

Te-ar mai putea interesa

- tags: celulele stem, recoltare, nastere, gravida, copii, Doctor MIT -

Transcript

Bine ati venit la Dcotor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanesacu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca taiatul sub limba te scapa de hepatita sau ca apa alcalina trateaza cancerul!

Am primit mai multe solicitari, in special din partea viitorilor parinti, de a clarifica aria medicala ce include recoltarea si transplantul de celule stem asa ca astazi abordam cele mai importante 5 mituri medicale legate de acestea urmand ca in episodele urmatoare sa le clarificam impreuna pe urmatoarele.

Asadar, sa incepem cu inceputul:

Prima afirmatie pe care o luam in considerare este ca recoltarea la nastere a celulelor stem nu este periculoasa pentru mama sau nou-nascut. Ce credeti, este
1. corect sau 2. fals?

Actul recoltarii celulelor stem la nastere se realizeaza astfel: dupa nastere, cordonul ombilical este sectionat de partea copilului care este apoi luat in grija de catre personalul medical. Medicul apoi lasa cordonul ombilical sa atarne de o parte si punctioneaza unul dintre vasele cordonului ombilical. Gravitational, sangele din vasele cordonului ombilical se scurge in punga de recoltare de 150 de mililitri. Dupa ce punga s-a umplut, medicul sectioneaza o bucata de pana la 20 de cm de cordon ombilical si le pune pe amandoua in trusa de recoltare a celulelor stem care apoi va ajunge in banca. In concluzie, recoltarea de celule stem la nastere nu este periculaosa nici pentru mama si nici pentru copil.

Un mit este ca recoltarea de celule stem dureaza.

Cat timp credeti ca ii ia medicului sa recolteze sangele din cordonul ombilical:

1. intre 2 si 5 minute sau 2. Cel putin un sfert de ora

Daca intre 2 si 5 minute consideram a fi un timp foarte scurt iar 15 minute ca fiind extrem de lung vestea buna este ca prima varianta de raspuns este cea corecta. Umplerea pungii de sange se face mult mai repede decat v-ati inchipui.

Al treilea mit dezbatut azi este ca celulele stem, odata transplantate, pot vindeca orice boala. Voi ce credeti? Celulele stem

  1. de fapt inca nu trateaza sigur nici o boala fiind la nivel de studiu clinic
  2. Sunt terapie standard in cel putin 80 de boli cu potential letal
  3. sunt un panaceu fiind reala afirmatia ca pot trata orice boala sau
  4. De fapt au fost interzise in anumite tari fiind considerate periculoase

Nu, celulele stem nu au fost interzise nicaieri si nici nu sunt un panaceu. In schimb, ceea ce se stie clar despre ele este ca sunt terapia standard pentru un numar de peste 80 de boli, asa numite cancere ale sangelui precum leucemii si limfoame dar si in niste neoplasme solide.

Penultimul mit dezbatut azi este afirmatia ca cel mai bine este sa stochezi integral sangele ombilical recoltat pentru ca astfel iti salvezi toate tipurile celulare.

1. mit sau 2. Realitate?

Acesta este un mit. Cea mai buna metoda de procesare si de criogenare este cea de separare celulara. Prin aceasta se pastreaza toate tipurile celulare insa se indeparteaza, in principal, hematiile care sunt foarte nocive prin distrugerea peretelui lor celular pentru leucocitele CD34 care de fapt sunt faimoasele celule stem. Astazi, din cate am observat, aproape exclusiv se cauta pentru transplant probele de celule stem care au fost procesate adica separate celular.

Si ultimul topic pentru ziua de azi: proba criogenata de celule stem tine doar 18 ani dupa care nu mai este viabila.

1. mit sau 2. Realitate?

Viitorii parinti s-au confruntat cu aceasta cifra atunci cand au contractat serviciul de recoltare a celulelor setm la nastere de la bancile de profil. Ceea ce inteleg eu este ca adesea cifra nu este explicata: cei 18 ani nu reprezinta speranta de viata a probei ci doar durata legala in timp pentru care parintii pot semna un contract de stocare a celulelor stem: 18 ani, pentru ca dupa aia copilul devine adult si el decide continuarea sau intreruperea contractului.

Iar acum tocmai ce ati realizat ceva: nu parintii sunt proprietarii probei de celule stem ci copilul pentru ca, legal vorbind, placenta, cordonul ombilical si sangele din acestea ii apartin doar lui.
Ei bine iata ca ati aflat cateva informatii extrem de interesante dintr-un domeniu care pare a avea un mare viitor in medicina regenerativa si care, pe masura, pare a naste o multime de intrebari.

Va astept data viitoare pentru a discuta despre urmatoarele mituri medicale legate de celulele stem recoltate la nastere. Pentru alte subiecte vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

celulele stem, nastere,
Anterior
Mituri si realitati despre celulele stem - episodul 2
organe
Urmator
Stii fara ce organe poti trai? Descopera in episod!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1