Stii fara ce organe poti trai? Descopera in episod!

Stii fara ce organe poti trai? Descopera in episod!

organe

Organele vitale

Stii fara ce organe poti trai? Descopera in episod!

In afara de "Stii fara ce organe poti trai?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: organe vitale, organe reproducatoare, Doctor MIT, Stem Sure,  -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca celulele hepatice se pot inmulti sau, invers, ca neuronii nu au nici o sansa sa se recupereze daca de exemplu i-am innecat in alcool 🙂
Astazi ne vom surprinde recirpoc afland ca putem trai fara unele parti din organe sau chiar fara organe intregi. Si ca sa vedem care sunt acestea, propun sa o luam de jos in sus adica de organele reproducatoare catre organul cu care gandim si anume creierul.
Daca va ganditi ca am ales sa incepem astfel din cauza prioritatilor pe care omenirea pare ca le are in viata, nu voi comenta 🙂

Ce credeti, putem trai fara organele reproducatoare adica fara testicule sau ovare ori uter?

1. Da sau 2. Nu
Intrebarea a fost usoara: da, putem trai bine-merci fara organele reproducatoare. Ganditi-va la faptul ca animalele se castreaza ca practica obisnuita iar in cazul persoanelor ce dezvolta neoplasme, la acest nivel de exemplu, indepartarea organelor afectate se face ca si terapie curativa.

Stim ca putem trai fara apendicele numit si vermiform dar putem trai fara splina?
1. Da sau Nu?

Raspunsule este DA. Putem trai fara splina care are rol in imunitate pentru ca functiile acesteia sunt preluate in mare parte de catre ficat. Doar ca cei care si-au pierdut splina trebuie sa fie bine acoperiti imunitar de exemplu prin vaccinari.

Putem trai normal fara rinichi?

  1. Da, fara unul
  2. Putem trai fara nici unul apeland pentru restul vietii la dializa
  3. Primele 2 raspunsuri sunt corecte sau de fapt
  4. Dializa nu este obligatorie pentru ca urina oricum se aduna in vezica urinara

Raspunsul corect este al 3-lea deoarece, intr-adevar, singurul rinichi ramas preia sarcinile celui disparut iar in cazul dur al disparitiei ambilor rinichi dializa inlocuieste, cu anumite dezavantaje, firesc, functiile renale.
Nu va mai intreb despre vezicula biliara pentru ca o buna bucata dintre cei ce urmaresc Doctor MIT chiar acum o fac fara bila 🙂 Intrebarea este, putem trai fara ficat?

  1. Putem trai fara un lob hepatic cel putin
  2. Nu putem supravietui nici un lob hepatic
  3. primele raspunsuri sunt corecte sau
  4. Nu este o regula deoarece hepatocitul se regenereaza foarte rapid deci depinde de raspunsul organismului

Daca nu mai ai nici un lob hepatic, nu mai ai nici o celula hepatica respectiv hepatocit asa ca raspunsul corect este al treilea. Putem trai cu cel putin un lob hepatic, aceasta fiind si logica donarii de organe precumin transplantul hepatic.
Ramanand la acelasi nivel dar mutandu-ne mai la stanga, ce spuneti, putem trai fara stomac?

1. da sau 2. Nu

Raspunsul corect este Da. Putem trai fara stomac deoarece functiile acestuia sunt preluate de catre catre intestinul subtire care este legat chirurgical direct de esofag. Aceasta se intalneste mai ales in cazul pacientilor cu cancer gastric iar conduita acestora pentru tot restul vietii este sa isi injecteze vitamina B12 constant pentru a evita anemia pernicioasa.
Un pic mai sus gasim plamanii pe care ii conjugam la plural pentru ca sunt doi, unul la dreapta, mai mare si unul la stanga, mai mic. Daca am vazut pana acum ca in cazul organelor duble putem functiona fara unul dintre ele, oare avem aceeasi situatie si aici?

Putem supravietui fara un plaman?

1. da sau 2. Nu

Se pastreaza regula de pana acum. Se poate trai doar cu un plaman.

Nu ne oprim la tiroida pentru ca stim ca putem exista fara unul sau chiar fara amandoi lobii tiroidieni si mergem direct la creier. Daca stim ca decapitarea, adica indepartarea creierului de restul corpului este echivalenta cu moartea ce parere avem despre indepartarea a jumatate de creier adica a unei emisfere fie ca e cea dreapta sau cea stanga?

  1. Se poate supravietui sau
  2. Inseamna moarte sigura

Ati terminat de pus pariurile? In regula! Avem pe de-o parte regula care spune ca organele duble sau lobate precum rinichii sau ficatul pot asigura supravietuirea omului cu doar jumatate din efective si pe de alta parte avem un organ compus din 2 emisfere care sunt interconectate incrucisat: stim ca dam comanda partii stangi a corpului cu emisfera opusa si invers.

Ei bine raspunsul este DA! Putem trai cu doar jumatate din creier iar hemisferectomia, asa cum se numeste indepartarea unei jumatati de creier, este o operatie ce scapa de crizele epileptiforme severe pana la 90% dintre pacientii care beneficiaza de atare interventie.
Tot ce pot spera insa, este ca nu aceasta este singura concluzie retinuta in urma acestui episod 🙂
Organismul uman este miraculos si pentru mai multe informatii interesante despre acesta vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

celulele stem, nastere,
Anterior
Mituri si realitati despre celulele stem – episodul 1
Homeopatia
Urmator
Homeopatia - VERDICTUL FINAL!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Margareta
    Margareta
    07/07/2021 at 12:24 am — Răspunde

    Bună seara, ași dori să întreb, pentru o cunoștință. Cu mulți ani în urmă a fost bătut cu o bată de besbool, a stat mult în spital. Doctorii spun că are un rinichi bolnav și că nu vă trăi mult,cu alte cuvinte pînă într-o zi. Întrebarea mea este ce șanse are,ce e de făcut? Mulțumesc .

    • Avatar for Doctor MiT
      24/05/2022 at 11:13 pm — Răspunde

      Buna seara!

      Cei mai in masura sa va ofere un astfel de raspuns, sunt medicii care i-au urmarit evolutia domnului respectiv post traumatism. Daca a fost doar un singur rinichi afectat, poate avea o calitate a vietii destul de crescuta. Daca sunt si alti factori implicati, cu afectarea celorlalte organe, lucrurile se complica.

      Ganduri bune!


Back
SHARE

Stii fara ce organe poti trai? Descopera in episod!