Cat e bine sa iei antibiotice? Afla raspunsul acum!
Afla acum cat timp poti lua antibiotice!
Nu intrerupe antibioterapia!
Tine tratamentul macar 5 zile!
Nu uita sa iei pastilele!
S-ar putea sa fiti surprinsi de realitate!
In afara de “Cat e bine sa iei antibiotice? Afla raspunsul acum!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: antibiotice, medicamente, boli infectioase, infectiile bacteriene, Doctor MIT Shop, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca apa de gura te fereste de carii sau ca antibioterapia trebuie sa dureze minim 5 zile!
Aceasta ultima credinta este subiectul emisiunii de azi. Si ca sa aflam ca asa este ar trebui sa descompunem subiectul in agent patogen si antibiotic.
Cuvantul antibiotic este compus din anti si bios, in greaca anti insemnand impotriva si bios, viata. Deci antibiotic inseamna impotriva vietii.
Pai si, atunci de ce il luam daca e impotriva vietii??? Ei bine, pentru ca nu de viata noastra este vorba ci de viata agentului patogen!
Ca sa vedem daca antibioticele se dau in infectii bacteriene sau virale, ar trebui sa vedem care dintre cei doi agenti patogeni este considerat organism viu:
- bacteria sau 2. Virusul?
Cand sa administram antibiotice?
Retineti ca daca administrati antibiotic intr-o infectie virala, o faceti absolut degeaba!!!
Virusul este o adunatura de proteine, fara viata, care nu se poate divide singur si are nevoie de o celula pe care sa o infecteze ca sa multiplice pe cand bacteria este o fiinta ca tine si ca mine, ma rog pana la un anume nivel.
Rezumand, administram antibiotic doar in infectiile bacteriene sau parazitare, ca sa mai adaug pe lista un agent patogen viu, si, in nici un caz in gripa.
Acum, ne intoarcem la mitul nostru care, pentru un anume motiv, spune ca trebuie sa iei antibiotic minim 5 zile. Care ar fi principalul motiv?
- ca antibioticul sa isi faca pe deplin efectul
- Pentru a evita aparitia rezistentei bacteriene
- pentru a preveni alte infectii secundare sau
- Sau pentru a intari organismul
Principalul motiv pentru care antibioterapia e recomandat a fi urmata minim 5 zile daca nu chiar 7, este cel legat de riscul aparitiei rezistentei la antibiotic a bacteriei.
Ca sa vedem daca aceasta credinta este una corecta sau nu, ce credeti, intr-o antibioterapie reusita, ucidem toate bacteriile care au declansat boala?
- da sau 2. Nu?
Raspunsul este NU! Atunci cand vindecam pe cineva de o infectie bacteriana, nu trebuie sa ucidem absolut toate bacteriile patogene ci suficient de multe incat cele ramase sa nu mai aiba puterea de a crea colonii, acestea urmand a fi distruse in timp de catre celulele sistemului nostru imun.
Care este, insa, cel mai important aspect care favorizeaza dezvoltarea rezistentei bacteriene?
- cantitatea de antibiotic din organism
- Utilizarea unui antibiotic nepotrivit pentru bacteria respectiva
- stadiul bolii sau
- Durata in timp a contactului dintre antibiotic si bacterie
Rezistenta bacteriana
Nu stiu daca ati raspuns corect insa cel mai important factor ce favorizeaza aparitia rezistentei bacteriene in acest caz, este legat de cat timp, si anume de cate generatii de bacterii au avut contact si au putut “evalua” antibioticul!
De aceea, mitul care spune ca antibioterapia trebuie urmata cel putin 5 zile daca nu chiar 7, este fals pentru ca de fapt incurajeaza in mod involuntar dezvoltarea rezistentei bacteriene!
Secretul este sa incepi antibioterapia cat mai repede din momentul in care ti-ai dat seama ca ai de-a face cu o infectie bacteriana, astfel incat sa te lupti cu un numar cat mai mic de bacterii, sa te tii de administrarea orara si sa evaluezi impreuna cu medicul momentul la care sa opresti antibioterapia astfel incat bacteriile sa nu stie ce le-a lovit si sa isi vada cat mai putin timp dusmanul!
Si, mai presus de orice, decizia sa fie luata in urma unui consult medical de specialitate!
Am vazut ca mitul medical ce spune ca trebuie sa urmam tratamentul cu antibiotice minim 5 zile este fals. Daca esti curios sa afli ce alte credinte medicale de-ale tale ar putea fi false, viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.