Cat de riscant e sa stai la soare pe plaja, in realitate?

Cat de riscant e sa stai la soare pe plaja, in realitate?

soare, piele, ultraviolete, cancer,

Cat de riscant este sa stai la soare pe plaja, in realitate?

Afla acum daca este cu adevarat riscant sa stai la soare.

Gaura din stratul de ozon, furtunile solare, radiatia UV si asa mai departe: cat de periculoase sunt si ce solutii avem?

In afara de “Cat de riscant este sa stai la soare pe plaja, in realitate?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: soare, radiatiile UV, ultravioletele, bronzul, melanina, cancer, Doctor MiT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca te ingrasi daca te lasi de fumat sau chelia este semn de virilitate.

Astazi vom vedea daca este necesar sa fugim de soare de pe plaja sau daca este obligatoriu sa ne dam cu toate cremele posibile si imposibile pe corp pentru a ne feri de ultraviolete.

Am zis ultraviolete, nu? Eu la mare nu vad nimic ultraviolet. Deci care e treaba cu ultravioletele?

Ultravioletele sunt:

  1. o culoare mai puternica decat violet
  2. o radiatie electromagnetica
  3. substanta chimica
  4. un sunet de mare frecventa

Raspuns corect 2 – o radiatie electromagnetica a carei frecventa e destul de apropiata de cea a culorii violet – pe care o putem percepe cu ochiul – si care a capatat un “ultra” in fata culorii de unde si denumirea de “ultraviolet”.

Unde ne “lovim” de aceasta radiatie ultravioleta:

  1. in lumina solara
  2. la salonul de bronzat
  3. in salile de operatii
  4. Sau in toate aceste locuri

UV-urile, asa cum denumim prescurtat ultravioletele, se regasesc pe plaja in lumina solara, in interiorul aparatului de bronzat si in salile de operatii unde sunt utilizate pentru uciderea germenilor patogeni si pentru sterilizarea aparaturii.

Deja parca ne vine sa ne punem in garda! Ce legatura au ultravioletele cu uciderea germenilor?

Vom afla imediat! Dar pana atunci sa vedem ce treaba au UV-urile cu saloanele de bronzat. Mergem la aceste saloane ca sa capatam o frumoasa culoare inchisa a pielii. Asa cum am vazut ca 90-60-90 este la mare cinste, tot asa un ten masliniu este de apreciat vara.

Dar ce face pielea sa se inchida la culoare?

  1. melanina
  2. albumina
  3. heparina sau
  4. melatonina

Raspunsul corect este melanina – cuvantul scurt pentru ca cel lung, melatonina, este hormonul somnlui 🙂

Melanina se gaseste in melanocite, niste celule ale pielii, si se elibereaza cand pielea este expusa prea mult la soare sau la patul de bronzat.

Dar in ce scop secreta organismul, melanina?

  1. estetic
  2. de aparare
  3. din ambele motive sau
  4. nici una nu este varianta corecta de raspuns?

Ca sa fiu sincer, melanocitelor nu le pasa daca suntem inalti, scunzi grasi, slabi, frumosi sau urati. De aceea raspunsul corect este al doilea – melanina se secreta ca raspuns de aparare a organismului la expunerea ultravioleta.

Dar de ce anume se apara organismul in relatie cu ultraviolete? Un semn de intrebare ni s a ridicat cand am aflat ca ultravioletele sunt utilizate pentru uciderea agentilor patogeni.

Astfel ultravioletele:

  1. deregleaza ADN-ul celular
  2. pot colora in violet pielea
  3. provoaca insomnii
  4. Sau nu fac nimic dintr-acestea

Ati ghicit! Ultravioletele deregleaza ADN-ul celular adica transforma celulele pielii – primele pe care le intalneste – in niste celule anormale ce ajung in timp sa devina celule canceroase. Astfel reactia de aparare a organismului este de a inchide la culoare pielea pentru a face mai dificila penetrarea radiatiei ultraviolete pana in straturile adanci ale pielii – culoarea mai inchisa a pielii absorbind mai mult din radiatia elctromagnetica. Iar acum probabil ca intelegeti de ce noi, ca medici, folosim radiatia ultravioleta pentru sterilizare – bacteriile si virusurile fiind distruse prin dezorganizarea structurii acestora ca urmare a bombardarii cu radiatie electromagnetica cu frecventa in spectrul ultraviolet.

Ce este ironic aici este faptul ca organismul trebuie sa faca o alegere dificila. Sa vedem care este aceasta analizand care este cel mai frecvent respectiv mai letal cancer al pielii:

  1. carcinomul bazo-celular
  2. cancerul cu celule scuamoase
  3. melanomul
  4. Sau melanomul malign

Cea mai frecventa dar si cea mai benigna forma de cancer este primul, carcinomul bazo-celular, ce ia nastere din straturile adanci ale pielii pe cand cel mai rar dar cel mai letal cancer este ultimul, melanomul malign, ce ia nastere din straturile superioare ale pielii. Astfel, organismul nostru, la supra-expunerea ultravioleta, trebuie sa decida pentru noi: permite un cancer aproape sigur dar bland sau se incapataneaza sa ne apere cu riscul ca, daca esueaza, sa ne se provoace un cancer foarte grav…? Aceasta este marea dilema a organismului nostru!

Sfaturi de luat in calcul cand te expui la soare

Iar acum ca am invatat atatea sa va mai zic in plus cateva lucruri pe care cred ca ar trebui sa le stiti:

  • persoanele cu tenul deschis sunt mult mai sensibile la radiatia ultravioleta
  • cea mai mare cantitate de radiatii ultraviolete solare se intalneste la mijlocul zilei cand razele solare cad perpendicular pe pamant
  • cremele anti-UV absorb o foarte mare parte din aceasta radiatie
  • paturile de bronzat cu UV folosesc radiatie ultravioleta
  • si pierderea stratului de ozon cu cate 1% creste frecventa melanomului malign la nivel mondial tot cu 1%.

Acum ca stiti toate aceste lucruri concluzia este simpla: mitul conform caruia statul la soare poate duce la cancer de piele este adevarat!

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Scrie ne despre el pe Facebook sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Grupa de sange
Anterior
Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!
Tratamentul autismului
Urmator
Tratament autism cu celule stem

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat de riscant e sa stai la soare pe plaja, in realitate?