Caloriile din proteine, grasimi, vitamine si minerale
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre ce calorii se gasesc in proteine, grasimi, vitamine, minerale.
In afara de “Caloriile din proteine, grasimi, vitamine si minerale”
Te-ar mai putea interesa
– tags: calorii, grasimi, vitamine, minerale, glucide, carbohidrati, dieta, slabit, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca dulciurile duc la diabet sau ca berea ingrasa.
Pentru ca deja am dezbatut aceste subiecte, este momentul sa intram mai in detaliu si sa intelegem mai stiintific treaba cu caloriile.
Ce este o calorie si mai ales de ce un gram de proteine nu are acelasi numar de calorii ca un gram de lipide? Intelegand aceasta ne vom pazi mai bine de reclamele ce ne indeamna sa alegem una in facvoarea celeilalte.
Astazi aflam cate calorii are o proteina, un lipid, un glucid, o vitamina, colesterolul, mineralele si raspundem credintei populare, ce pare a se raspandi, si care spune ca apa are calorii.
Ce sunt caloriile?
Dar sa incepem cu inceputul: o calorie este o unitate de masura pentru energie care arata:
- cata energie este necesara pentru arderea unui kilogram de benzina
- a unui gram de benzina
- pentru incalzirea cu un grad Celsius a unui gram de apa la presiunea de o atmosfera sau
- a unui kilogram de apa
Ati avut de fapt de ales intre 2 variante: benzina si apa. Apa este adesea folosita ca etalon stiintific deci, in realitate, avem de ales intre varianta a 3-a si a 4-a de raspuns. Iar aici intervine diferenta intre calorie si kilocalorie. Raspunsul corect este al 3. O calorie reprezinta cantitatea de energie necesara ridicarii cu un grad Celsius a temperaturii unui gram de apa la presiunea de o atmosfera.
Vedem pe ambalaje kcalorii dar auzim vorbindu-se de calorii. Care este diferenta?
- o kilocarie reprezinta 10 calorii
- 100
- 1,000 sau
- un milion de calorii
Kilo este un prefix ce indica multiplicarea cu o mie. Deci o kilocalorie cuprinde o mie de calorii. Si, ca sa va speriati de pe acum 🙂 ceea ce vedeti pe ambalaje sunt KILOCALORII! 🙂
Pentru cunostinta voastra, o calorie se masoara in Jouli iar o kilocalorie, firesc, in kiloJouli.
Cum tinem o cura de slabire?
De unde ar avea o proteina, un glucid sau un lipid, energie ca prin combustie sa incalzeasca apa? V-ati pus si voi aceasta intrebare, nu-i asa? Ei bine energia din aceste structuri este determinata de:
- concentratia de atomi de oxigen din proteine, lipide, glucide si orice altceva am compara
- de prezenta azotului
- de densitatea energetica a structurii analizate sau
- inca nu se stie cu exactitatea
Dupa cum deja banuiti, nu este vorba despre nici un miracol in diferentele de calorii din proteine, lipide si asa mai departe. Totul este conditionat de densitatea anergetica care include informatia de la varianta 1 si a 2-a de raspuns deci raspunsul corect este al treilea.
Care sunt elementele primare din care sunt alcatuite majoritatea proteinelor, lipidelor si glucidelor?
- oxigen si hidrogen
- carbon
- azot sau
- din toate acestea
Probabil ca ati ales a patra varianta de raspuns si bine ati facut! Toate acestea se regasesc, mai mult sau mai putin, in componentza elementelor luate in discutie.
Cu siguranta stiti ca un gram de proteine are un numar diferit de kilocalorii fata de un gram de lipide sau de glucide. Ce determina aceasta diferenta?
- numarul de atomi de carbon din formula
- numarul de atomi de oxigen
- de hidrogen sau
- de azot
Nutritia
In acest moment aflam cea mai importanta informatie din nutritie si care va va deschide ochii. Cu cat mai multi atomi de azot in formula cu atat mai putine kilocalorii!
De ce? Pentru ca azotul trebuie extras din formula chimica inainte ca aceasta sa intre in procesul de desfacere in elemente din cadrul respiratiei celulare, ceea ce reprezinta un pas in plus in metabolizare de unde si numarul mai mic de kilocalorii al unui gram de proteine de exemplu.
Acum ca stiti aceasta, iata ordinea numarului de kilocalorii de la mare la mic:
lipidele – 9 kilocalorii pe gram, glucidele la egalitate cu lipidele – tot 9 kilocalorii pe gram, alcoolul – 7 kilocalorii, carbohidratii – 4 iar proteinele tot 4 kilocalorii.
Restul de elemente: vitaminele, mineralele, colesterolul si apa nu au calorii fiind absorbite si utilizate precum se afla. Deci cand cineva face reclama la apa fara calorii, puteti rade copios 🙂
Pe scurt ati aflat cea mai importanta informatie din nutritie: de ce alimentele au calorii si cata energie ne ofera fiecare proteina, grasimi, glucid, lipid, carbohidrat, vitamine si minerale. Si, tocmai ce vi s-a confirmat ca alcoolul ingrasa 🙂
Curios sa afli si alte informatii medicale interesante? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.