Ce rol are vaccinul antigripal?
Vine sezonul gripal. Ne vaccinam sau nu? Afla acum sfaturile de la Doctor MiT.
DILEMA: Sa ne vaccinam antigripal sau NU?!
Trage concluzia urmarind acest episod!
In afara de “Ce rol are vaccinul antigripal?”
Te-ar mai putea interesa
– tags: gripa, vaccinul antigripal, vaccinare, virusuri, febra, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ați venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că vaccinarea copiilor le poate provoca autism sau ca vaccinarea anti-HPV le poate proteja pe fete de cancerul de col uterin.
Daca acestor doua subiecte le-am oferit raspunsurile, ar fi util sa raspundem si ingrijorarii: Vine gripa. Ne vaccinam sau nu?
Ca sa avem o opinie corecta ar trebui sa revedem cateva dintre informatiile pe care le stim despre gripa. Astfel gripa este cauzata de:
- (un) prion
- (de catre un) virus
- (de) bacterii sau
- (un) parazit
Evident gripa este de natura virala.
Astazi vom vorbi nu despre gripa spaniola, nici despre gripa aviara si nici despre cea porcina ci despre gripa comuna, cea care vine peste noi an de an.
Ce parere aveti, este aceasta de mai multe tipuri? Adica este provocata de catre:
- 1 (virus)
- (de catre) 2 (tipuri de virus)
- 3 sau
- (de) o infinitate (de virusuri)
Ati raspuns corect cei care ati ales varianta a 3-a. In mare, exista 3 tulpini de ortomixovirusuri – A B si C.
Tipurile de vaccinuri antigripale
Acum vine o intrebare grea. Stiind ceea ce stim, vaccinurile antigripale sunt:
- monovalente
- bivalente
- trivalente – (dar doar pentru) tulpinile A si B sau
- trivalente – (pentru) tulpinile A, B si C
Daca nu sunteti virusologi s-ar putea sa nu stiti raspunsul! Raspunsul corect este al treilea! Vaccinurile anuale contin glicoproteine doar de la tulpinile A si B. Gripele cauzate de virusurile din tulpina C sunt foarte grave dar foarte rare si infecteaza atat oamenii cat si porcii. Nu voi fi eu cel ce va comenta aceasta informatie 🙂
Acum ca stim ca, din trei tulpini, luptam impotriva a doua, cele mai raspandite, haideti sa vedem cat de eficienta este lupta noastra. Daca m-am vaccinat, mai pot face gripa?
1. Da sau 2. Nu
Trist dar adevarat vaccinarea nu garanteaza 100% ca scapi de gripa.
Atunci, in ce procent ma pot considera protejat de catre vaccinul antigripal?
- (in) 5% (din cazuri)
- 25%
- 50% sau
- (in) 75% (din cazuri)
De principiu, in trei sferturi din cazuri vaccinul isi va face treaba.
Simptome si Manifestari Gripa
Haideti sa vedem totusi, si impotriva a ce ne protejeaza si daca este chiar atat de grav daca ne loveste gripa. Astfel, in gripa, vom putea suferi de:
- febra si dureri musculare
- dureri in gat si rinoree (adica ne curge nasul)
- pneumonie sau
- toate (acestea vin la pachet)
Gripa ne poate face o oferta speciala si sa ne ofere toate aceste simptome si complicatii. Insa, pentru un adult sanatos, asa cum suntem majoritatea, nu-i asa :-), aceste manifestari ne pot impiedica sa mergem la serviciu cateva zile si atat. Ce se poate intampla, insa, in cazul extremelor – copiii mici si persoanele in varsta? Gripa poate duce la:
- convulsii
- imobilizare la pat
- deces sau
- (la) oricare (dintre acestea)
Din pacate, de fapt grupele populationale de la extreme, copiii si varstnicii, sunt cele mai expuse bolii si prin urmare si cele mai indicat a fi vaccinate.
Decesele, in randul acestor grupe, datorate gripei, sunt de cateva ori mai numeroase decat cele provocate in randul adultilor sanatosi.
Efectele secundare ale avccinarii
Avem o imagine destul de clara asupra a ceea ce inseamna gripa. Ar trebui pe langa aceasta sa adaugam si capitolul de efecte secundare ale vaccinarii.
Prin vaccinare incercam sa prevenim febra si durerile musculare, durerile de gat, curgerea nasului si pneumoniile. Care ar fi inschimb reactiile adverse ale vaccinarii:
- durere la locul injectarii
- febra si dureri musculare
- rinoree (adica, asa cum spuneam, ne curge nasul) sau
- toate (acestea)
Raspuns corect Toate. Adica incercam sa evitam febra, durerile musculare si rinoreea insa iata-le pe lista de efecte adverse. Insa, sa dam Cezarului ce este al Cezarului, efectele adverse nu apar toate vaccinarile si, spre deosebire de situatia din boala, acestea sunt de o mult mai mica intensitate si durata in timp. De obicei aceste reactii adverse dispar in 2-3 zile pe cand o gripa dureaza cel putin 7 zile cu tratament si o saptamana fara.
Vaccinarea antigripala si sanatatea familiei
In continuare ramane, asa, ca un semn de intrebare. Gravitatea gripei comune nu pare a fi ceva de speriat pentru adultii sanatosi, exista si ceva efecte secundare, mici dar unii dintre noi le vad suficient de mari, care ar fi atunci argumentele majore pentru care m-as vaccina? Vaccinarea in masa:
- protejeaza grupele de risc (copiii si batranii)
- (vaccinarea anuala) impiedica aparitia de mutatii (in tulpinile virale)
- (salveaza un posibil) prejudiciu (anual, la nivel mondial) de 600 de miliarde de $ sau
- (face) toate (acestea)
Cred ca ati prins ideea. De fapt, prin vaccinarea noastra, ii protejam pe cei dragi noua – parinti si copii, stavilim pe cat putem de mult mutatiile virusului gripal – sa nu uitam ca si cu acest efort acestea se produc – amintiti-va pandemiile de acum cativa ani, si, daca este sa ne uitam in buzunar, cu banii salvati in 2 ani, datorita vaccinarii intregii populatii a globului, am putea rezolva toata criza financiara mondiala.
In concluzie, decizia de vaccinare antigripala ne apartine si este modulata de fricile si de interesele fiecaruia dintre noi. Pe scurt, tu stii daca este important sa te vaccinezi!
Crezi că știi un adevăr medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.
“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.