Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 2

Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 2

Vaccin coronavirus

Te-ar mai putea interesa

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca infectia cu SARS-C0V-2 nu produce anticorpi si ca te poti infecta cu coronavirus imediat ce ai scapat de el.

Legat de acest subiect, in episodul Doctor MIT anterior v-am povestit despre vaccinul Oxford, ce legatura are acesta cu maimutele si de ce faza 3 a studiului se desfasoara in Brazilia si nu in Europa.

Pe scurt, vaccinul Oxford foloseste un virus gripal simian, adica de maimute, care a fost modificat prin inginerie genetica fiindu-I inlocuita componenta antigenica maimuteasca cu cea SARS-CoV-2. Astfel, odata ce vom fi injectati cu acest virus atenuat, el va intra in celulele noastre, se va inmulti si celulele infectate vor produce din ce in ce mai multe copii ale virusului. Aceasta va face ca, la un moment dat, organismul nostru sa ia la cunostinta ca cineva l-a invadat, si sa porneasca un atac imun asupra invadatorului.

Aceasta va produce 2 rezultate: primul, luand contact cu virusul, sistemul imunitar va invata cum arata agresorul si va incepe sa produca anticorpi – niste molecule ce fac acelasi lucru ca si antibioticele in infectiile bacteriene. A doua actiune implica uciderea celulelor in care se multiplica virusul. Cat organismul ucide celule, incepe sa produca si anticorpi. Astfel, folosind cele doua cai de atac, reusim sa ne vindecam in proportie de pana la 99%.

Echipa de specialisti de la Oxford a inceput sa lucreze la vaccin in ianuarie 2020, si au reusit sa ruleze fazele 1 si 2 ale studiului clinic pe vaccin in aprilie doar 3 luni mai tarziu.

Ceea ce au aratat cel 2 faze sunt urmatoarele: 100% din cei vaccinati au dezvoltat protectie imuna la coronavirus. Imunitatea mediata celular s-a instalat incepand cu ziua a 14-a de la administrarea vaccinului aceasta insemnand ca limfocitele T au inceput sa omoare celulele infectate oprind astfel inmultirea virusului. Imunitatea mediata prin anticorpi s-a instalat incepand cu ziua a 28-a, virusurile ce se deplaseaza libere prin organism putand fi ucise de catre sistemul imun cu ajutorul anticorpilor si evitand astfel infectarea.

Ceea ce este foarte interesant este faptul ca, spre deosebire de vaccinarea antigripala sezoniera, raspunsul imunitar maxim a fost atins de catre subiectii ce au primit si a doua doza de vaccin, numita boost. Daca va suna cunoscut este pentru ca suntem familiarizati cu acest tip de vaccinare de la cei mici.

Toate aceste vesti bune din partea comunitatii stiintifice au determinat guvernul britanic sa aloce 84 de miliarde de lire sterline pentru continuarea cercetarii si productiei vaccinului anti coronavirus. Pe langa aceasta, a fost plasata o comanda de 2 miliarde de doze de vaccin de catre Statele Unite, Uniunea Europeana si India.

Aceste stiri vin insotite de 2 intrebari: cand se aproba vaccinul in Marea Britanie si cand va fi in Romania?

Daca stiti gluma cu vestea buna si cea proasta, cam la acest moment ne aflam si noi: vaccinul este planificat a fi inregistrat foarte repede si anume in luna noiembrie a acestui an. Daca lucrurile se confirma si in faza a 3 a studiului clinic, desfasurat predominant in Brazilia, atunci formula vaccinului va fi aprobata pana la sfarsitul acestui an ceea ce e exceptional!

Insa in Romania, va ajunge probabil nu mai devreme de sezonul gripal din toamna anului 2021. Insa sa privim partea plina a paharului: statele care vor avea primele vaccinul probabil ca nu vor mai pune restrictii de circulatie cetatenilor din state precum Romania.

Va tin la curent cu evolutia vaccinului Oxford si nu numai. Pana atunci, “Intreaba si cerceteaza!” Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Infertilitatea
Anterior
Infertilitatea o problema a multor cupluri
Vaccin anti coronavirus
Urmator
Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for eugenia
    eugenia
    02/12/2020 at 1:23 am — Răspunde

    am o boala autoimuna vreau sa stiu daca m a pot vaccina anticovid 10

    • 02/12/2020 at 11:44 am — Răspunde

      Este improbabil sa vi se recomande vaccinarea date fiind riscurile de a declansa ceva neasteptat legat de ceea ce suferiti.
      Paziti-va cat de bine puteti si asteptati sa ne dezvoltam imunitatea de turma.

  2. Avatar for Ioana fleoarca
    Ioana fleoarca
    29/10/2020 at 11:53 pm — Răspunde

    Bună seara! Sunt mama fericita de fetita si baiat. Am recoltat cu banca stem sure in 2012... In care nr total de leucocite a fost de 833 mil iar recomandat era 180 mil... Nr cel. CD-34 de 0,5 mil.. Viabilitate 98%,celule izolate dupa centrifugare 60%.tesut cordon ombilical stocat. Va rog sa ma lamuriti de ce in contract scrie ca nu se acorda nici o garantie si nu va fi tinuta responsabila pt posibilitatea utilizarii ulterioare acesteia. Nu sunt lamurita ce sa intamplat cu proba de tesut ombilical... Si a doua intrebare ar fi... Ca din discutiile purtate telefonic cu angajatii stem soure proba ar fi viabila pana la varsta de 25 de ani apoi o putem distruge.... Va urmaresc cu drag... Si vi sa mai pus aceasta intrebare... Dar nu ati specificat nici o varsta... Doar ca depinde de boala, greutate, varsta... Ma puteti lamuri va rog frumos. Si o a treia intrebare ar fi... Cum pot sti sigur ca chitul de celule a ajuns in siguranta la banca si se afla acolo. O seara frumoasa! Si cat mai multe emisiuni si la tv ne dorim. Sunteti minunat! Sănătate multă!

    • 02/12/2020 at 10:09 pm — Răspunde

      Imi pare bine sa aud ca sunteti mama atat de fata cat si de baiat!

      Inteleg ca proba dupa ce a fost procesata a prezentat niste valori mult peste baremurile recomandate.

      Legat de responsabilitatea procesatorului de celule stem hematopoietice fata de utilizarea viitoare a probei, nici o banca de celule stem nu se obliga sa garanteze ca proba va fi folosita in orice conditii, pentru orice patologie si in orice parametri ai pacientului. Tocmai ce v-am descris cateva repere ce se iau in considerare inainte de a folosi o proba - cel mai simplu, banca nu poate garanta vindecarea potentialului pacient prin folosirea probei in sine. Presupun ca va este evident, acum, de ce.

      Cu siguranta s-a strecurat o eroare de comunicare legat de durata de viata a unei probe. Reprezentantii Stem Sure furnizeaza raspunsul la aceasta intrebare astfel “speranta de viata a probei de celule stem este egala cu speranta de viata a donatorului”. Cu alte cuvinte, cat ar in mod normal celulele celui de la care au fost recoltate, tot atata ar trai si cel criogenate. Sincer, dat fiind metabolismul scazut catre 0, in extenso, proba de celule stem inghetata ar trebui sa fie cvasi-nemuritoare.

      Nu exista nici o relatie directa intre greutatea pacientului ori varsta acestuia si gradul de utilitate al probei. Parametrii analizati pentru a decide utilizarea sau nu a unei probe sunt diagnosticul adica boala pacientului, stadiul acesteia, ce tratamente i s-au mai administrat, ce comorbiditati are pacientul si tot asa pana la varsta si greutate. Deci acestea sunt repere dar care se afla mai la coada clasamentului.

      Cereti de la Stem Sure o confirmare de stocare pentru a afla statusul probei dumneavoastra.

      Va multumesc mult pentru aprecieri si va felicit ca va aflati printre cei 5%-8% dintre parintii romani care au recoltat celule stem la nasterea copiilor lor. In conditiile in care am fost deja implicat intr-un numar de transplanturi de celule stem in Romania, va pot confirma ca fie utilizarea lor fie linistea sufleteasca ca le avem, sunt nepretuite. Si eu am recoltat la nasterea fiului meu, Patrick.


Back
SHARE

Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 2