Infertilitatea o problema a multor cupluri

Infertilitatea o problema a multor cupluri

Biol. Delia Hutanu
Delia Hutanu

Infertilitatea - cauze si solutii 

Un articol de doctor in embriologie Delia Hutanu, biolog specializat in efectuarea procedeelor de reproducere umana asistata si lector universitar al Facultatii de Chimie – Biologie – Geografie din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara ce activeaza in cadrul Centrului de reproducere asistata Gynatal din Timisoara. Din 2020 Delia Hutanu este un contribuitor important al platformei medicale Doctor MIT.

***

De ce vorbim despre infertilitate? Pentru ca este o boala care afecteaza profund cuplurile, dorinta de a avea un copil fiind una primordiala.

CE ESTE INFERTILITATEA?

Infertilitatea
Statisticile spun ca 10% din populatia planetei este infertila.

Infertilitatea este o boala a aparatului reproducator care este definita ca imposibilitatea  de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa cel putin 12 luni de incercari prin contact sexual neprotejat.

Conform unui studiu publicat de BBC cel putin in 23 de tari populatia se va injumatati pana in anul 2100.

Cu alte cuvinte infertilitatea creste!

CAUZELE INFERTILITATII

Infertilitate
Cine este “de vina”?

Va dezvalui in avans ca nu exista o singura parte responsabila si ca lipsa unei sarcini poate fi determinata de oricare dintre cei doi factori sau de o combinatie a acestora.

INFERTILITATEA MASCULINA

Infertilitate masculina
Ceva este in neregula...

Intr-o treime dintre cazuri, infertilitatea este de cauza masculina.

Cauzele infertilitatii masculine pot fi:

 1. Disfunctii testiculare: testicule necoborate in scrot, boli asociate precum infectii cu Chlamydia, HIV, diabet, prezenta anumitor tipuri de varicocel, blocarea cailor de eliminare a spermiilor din testicule.
 2. Cauze genetice.
 3. Expunerea la diferite tipuri de pesticide, radiatii ori chemoterapice.
 4. Consumul de droguri, steroizi anabolizanti, medicatia antidepresiva, expunerea la temperaturi mari.

INFERTILITATEA FEMININA

Infertilitate feminina
Alteori asta e prea complicat pentru ovocit...

In cea de-a doua treime din cazuri, infertilitatea este de cauza feminina.

Cauzele infertilitatii feminine pot fi:

 1. Disfunctii ovariene: rezerva ovariana redusa care se oglindeste in valori sub limita normala ale hormonului anti-Mullerian, ovar micropolichistic, hiperprolactinemia ori hiper sau hipotiroidismul sunt unele dintre modificarile hormonale care pot duce la infertilitate.
 2. Insuficienta ovariana prematura.
 3. Aderente pelvine.
 4. Trompe uterine obstruate.
 5. Radio si chemoterapia.
 6. Modificari ale uterului.

INFERTILITATE DE CUPLU

Infertilitatea de cuplu
Cateodata doar embriologul lipseste din poza...

In ultima treime din cazuri, cauza infertilitatii este de cuplu - ambii parteneri fiind implicati sau este vorba despre infertilitate idiopatica adica fara o cauza cunoscuta.

CE POTI FACE CA SA ITI CRESTI SANSELE DE INSTALARE A INFERTILITATII?

Infertilitatea
Daca va uitati atent, gasiti si tigara.
 1. Consumul de droguri, alcool si tigari. Studiile arata ca toate acestea pot contribui la reducerea fertilitatii, la ambii parteneri.
 2. Greutate corporala mare.
 3. Varsta. In ultimii ani femeile amana obtinerea unei sarcini, fie datorita lipsei partenerului potrivit, fie datorita dorintei de a se afirma la locul de munca astfel incat, in in ultimele decenii, varsta medie la care se doreste intemeierea unei familii a crescut, in medie, cu aproximativ 10 ani. Acest aspect a dus la aparitia unei situatii noi, varsta fiind una dintre cauzele care a dus la cresterea ratei de infertilitate. La barbati producerea gametilor, spermiile, are loc de la pubertate pe tot parcursul vietii. La femei situatia este diferita. Femeile se nasc cu un numar dat de ovocite, in fiecare luna, incepand cu prima menstruatie, se matureaza in general cate 1 ovocit . Pe masura ce femeia inainteaza in varsta ovocitele acesteia „imbatranesc”. Insa, in cele din urma, si la barbati varsta inaintata poate duce la scaderea fertilitatii.

CE POTI FACE CA SA ITI CRESTI SANSELE DE A RAMANE INSARCINATA?

Un start bun
Un bun restart.

Te adresezi medicului specialist de obstetrica-ginecologie. Acesta va determina, pe baza rezultatelor investigatiilor de specialitate cauza infertilitatii si iti va recomanda:

INVESTIGATII PENTRU FEMEIE

Medic
Gaseste un medic bun care sa te ajute.
 • Profil hormonal
 • Verificarea permeabilitatii tubare: histerosalpingografie, HyCoSy-hysterosalpingo contrast sonography, HyFoSy-hysterosaplingo foam sonography sau uneori laparoscopie
 • HyCoSY
 • Analize de sange pentru identificarea posibili agenti patogeni: Chlamydia, Toxoplasma gondii, Citomegalovirus, Mycoplasma si Ureaplasma, etc.
 • Consult genetic

INVESTIGATII PENTRU BARBAT

Un pas responsabil
Un act responsabil fata de partenera de viata.
 • Spermograma - analiza importanta care arata numarul, mobilitatea si morfologia spermiilor
 • Spermocultura e analiza care arata prezenta anumitor agenti patogeni care pot influenta in sens negativ valorile spermogramei
 • Consult urologic si profil hormonal
 • Consult genetic

 

Solutie
Cel mai probabil, o solutie se va gasi.

In baza rezultatelor obtinute specialistul in infertilitate iti va recomanda ce trebuie sa faci - fie mai incerci pe cale naturala fie ai nevoie de o metoda de reproducere umana asistata pentru a obtine sarcina.

PENTRU ARTICOLE LEGATE DE INFERTILITATE CLICK AICI

 

Sursa statistica: http://ijer.skums.ac.ir/article_8679.html

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Bogdan Ivanescu, coronavirus,
Anterior
Iata cum protejez persoanele din jur de COVID-19!
Vaccin coronavirus
Urmator
Totul despre vaccinul anti-coronavirus! Ep. 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Infertilitatea o problema a multor cupluri