Stii de ce nu slabesti?
Mi-am propus sa te ajut sa slabesti. Nu iti voi spune ce sa faci ci te voi invita sa gasesti, in cele de mai jos, obiceiul sau obiceiurile care nu te lasa sa ajungi la greutatea ideala. Este chiar atat de simplu.
PRODUS FARA GARANTIE?
Atat de multa lume iti spune cum sa slabesti si aproape nimeni nu iti explica, de fapt, de ce nu se intampla aceasta. Este ca si cand ai cumpara o masina dar nu ai primi garantie la ea.
Asa ca, de fapt, am pregatit pentru tine aceasta garantie. Citeste acest material si vezi care dintre punctele atinse ti se potriveste si in ce masura poti inlatura acel obicei nociv care sta in calea atingerii obiectivelor pe care ti le-ai propus.
NU NUMAI GARANTIE – CI CHIAR SERVICE!
In plus, nu numai ca ti-am pregatit garantia, dar iti ofer si service-ul. Te-ai regasit intr-unul sau mai multe dintre topicurile de mai jos iar inlaturarea acestora ti se pare de nerealizat? Atunci introdu datele tale in campurile formularului de la finalul articolului si specialistii Doctor MIT te vor suna si iti vor oferi solutii croite pe nevoile tale.
25 DE GRESELI
PE CARE S-AR PUTEA SA NU STII CA LE FACI ATUNCI CAND VREI SA SLABESTI
1 – Poate ca nu bei suficienta apa!
Apa este cea care ofera oxigenul pentru arderile din organismul nostru si aici ne referim si la arderea grasimilor. In plus, daca vei bea apa la fiecare masa, vei vedea ca senzatia de satietate apare mai repede si ca, pe langa aceasta, consumul de apa taie nevoia de dulce.
2 – Crezi ca daca iti plimbi cainele dimineata, e suficient.
15 minute de plimbare sunt, intr-adevar, mai bune decat nimic, dar pentru a vedea o scadere in greutate serioasa ar trebui sa faci cel putin 30 de minute de cardio pe zi. NU uita ca, pe vremuri, munca la ogor dura mult de atata. Dar daca nu ai un ogor la indemana, compenseaza cu spin class, banda sau antrenament in circuit. Stii despre ce vorbesc!
3 – Mananci prea multa mancare sanatoasa.
Sanatoasa-sanatoasa dar cat? Nucile, avocado, pastele integrale, uleiul de masline sau ciocolata neagra or fi naturale si sanatoase dar nu inseamna ca nu au calorii. In continuare este important sa controlezi cat mananci din fiecare. Nu uita ca un fruct de avocado, in sine, poate avea peste 200 de calorii.
4 – Faci doar cardio, fara sa ridici un kil.
Nu uita ca antrenamentul cu greutati iti creste masa musculara si rata metabolica. Bonus: muschii bine dezvoltati iti ard si caloriile de la inghetata de aseara.
5 – Te antrenezi pe stomacul gol.
De unde sa isi ia glucoza organismul, in acest caz? Uita-te la muschi pentru raspuns. Asa ca, daca ai ceva in stomac, iti si protejezi muschii dar poti sa treci si prin antrenament fara sa te simti epuizat.
6 – Partenerul tau nu este pe acelasi drum sanatos ca si tine.
Jumatatea ta mai buna ar putea fi un mare ajutor pentru atingerea obiectivelor tale! Dar daca situatia este pe dos, s-ar putea ca relatia ta sa fie cea care te ingrasa. Nu poti spera sa slabesti daca cel sau cea de langa tine comanda tot timpul pizza, te scoate la inghetata sau te incurajeaza sa dormi in loc sa mergi la sala. Spune-i ca ai nevoie de sprijinul sau – este un prim pas important in a reveni la ceea ce ai fost cu ceva vreme in urma!
7 – Renunti la intregi grupe alimentare.
Aceasta poate duce la deficiente nutritionale ca sa nu mai amintesc despre frustrare. Mai degraba, decat sa elimini toti carbohidratii, alege produsele integrale si nu uita de controlul portiei. De obicei extra portia este cea care te ingrasa, nu pasta in sine.
8 – Nu dormi suficient!
A-ti face timp pentru antrenament, zi de zi, inseamna mai putin timp de stat in pat. De aceea este important sa te odihnesti bine. Ai nevoie de extra energie pentru a-ti pastra programul sanatos pe care te-ai decis ca il vrei in viata ta si, a sari peste orele corecte de somn poate face ca organismul tau sa piarda controlul apetitului.
9 – Nu mananci suficiente vegetale.
6 legume si fructe, impreuna, in medie per masa sunt importante pentru oricine. Dar daca vrei sa slabesti, mai adauga una sau doua, pentru ca vegetalele, pe langa faptul ca aduc nutrienti cu putine calorii, prin fibrele lor, te mentin satul pentru mai mult timp decat carnea!
10 – Mananci in picioare.
Daca stai in fata frigiderului sau in picioare, la blatul de la bucatarie, ai toate sansele sa mananci in nestire si, mai rau decat atata, sa te infigi in tortul lasat in frigider din weekend.
11 – Porti haine prea largi.
Da, sunt comfortabile dar te fac sa uiti cum arati si iti submineaza motivatia de a slabi. Poarta ceva mai profilat pe corp sau, si mai bine, incepe-ti ziua in hainele de sala pentru a te inspira sa faci ceva activ.
12 – Esti la un fel de dieta.
Nu poti tine o dieta pe jumatate sau daca esti indoit in privinta ei. Hotaraste-te daca merita sau nu, altfel te vei certa cu cantarul in fiecare dimineata!
13 – Iti plac sosurile si toppingurile.
Nu uita ca o salata e un lucru sanatos dar, si ca, daca o “imbunatatesti” cu dressing, ceva bacon, branza de capra, un pic de ulei si cateva nuci, i-ai dublat caloriile.
14 – Sari peste micul dejun!
Iti suna cunoscut? Pare ca salvezi calorii dar nu-i asa. Micul dejun ii da cheie metabolismului pentru o noua zi.
O vorba din batrani spune: Micul dejun mananca-l singur, masa de pranz imparte-o cu-n prieten iar pe cea de seara da-o dusmanului. Si nu degeaba.
15 – Nu controlezi dimensiunea portiilor de mancare.
Nu trebuie sa termini ce ai in farfurie. Nu te bucura ca restaurantul X are portii mari pentru ca de fapt este dusmanul tau. Uita-te in farfurie, si alege cat vei manca din aceasta. Invata sa pui furculita deoparte si sa-i spui organismului “gata, ne-am saturat amandoi!” 🙂
16 – Mananci lipit de televizor sau de laptop adica mananci fara sa gandesti.
Daca chiar vrei sa slabesti, pune-ti mancarea in farfurie, inchide televizorul si incepe sa mananci. Acum 25 de ani asa mancai si nu te plangeai ca erai gras. Nu iti imaginezi cat de mult poti baga in stomac daca nu constientizezi cat mananci, fiind cu ochii intr-un ecran.
17 – S-ar putea sa nu iti tai mancarea din farfurie.
Daca te-au ingrasat regulile ce spun ca este elegant sa iti tai mancare doar pe masura ce o mananci, atunci NU LE RESPECTA! Poate ca nu este elegant sa iti faci bucati mancarea din farfurie dar este mai sanatos. Mai multe bucatele de mestecat fac ca masa sa dureze mai mult si astfel sa te saturi pe deplin.
18 – Inca bei sucuri dulci, carbogazoase si aici nu dam nume dar stiti la cine ma refer!
Bautura respectiva, ca si cele din aceeasi familie, nu aduc nici un beneficiu nutritional si sunt de fapt bombe calorice. Chiar si cele cu 0 calorii, prin gustul dulce, iti mentin adictia fata de produsele dulci si iti saboteaza, atat direct cat si indirect, motivatia de a slabi.
19 – Nu mananci suficient.
Lasand la o parte ca te joci cu metabolismul si ca nu este sustenabila pe termen lung, privarea de mancare te poate indemna sa ciugulesti mai mult decat trebuie intre mese.
20 – Nu mai ai timp sa te distrezi.
De vreme ce stressul in sine ingrasa – vezi episoadele legate de stress pe www.doctormit.ro – lasa-ti timp pentru activitati placute precum dansul sau shoppingul. Sa vezi cate calorii consumi trecand din magazin in magazin intr-un mall mare!
21 – Esti relaxat in legatura cu produsele cu grasimi scazute.
Te poti pacali consumand in exces acest tip de alimente pentru ca, desi au un gust mai light sau mai usor, produsele din aceasta categorie au adesea extra sodiu, zahar sau alti aditivi care sa compenseze grasimea extrasa de catre producator.
22 – Nu-ti tii un jurnal.
Si aici nu ma refer la cel de sub saltea ci la cel in care ar trebui sa iti notezi ce ai mancat ieri si ce vei manca azi. Nu trebuie sa tii un jurnal toata viata ci doar cateva luni, care sa te ajute sa revii la bunele obiceiuri alimentare pe care le aveai inainte sa incepi sa te ingrasi. Atat.
23 – Iei cina aproape tot timpul in oras.
E placut, pentru ca socializezi, dar obisnuinta cu un restaurant sau cu altul te poate face sa nu tii cont de o chestiune simpla: cate calorii consumi seara. A, si incearca sa inlocuiesti vinul, cu apa, macar o data la doua seri.
24 – Mananci prea multe snack-uri post-antrenament.
Sa nu uitam ca, o gustare de acest fel, adesea are peste 150 de calorii si ca 4 bucati iti aduc instantaneu 600 de calorii.
Si iata ca, am ajuns la ultima greseala din aceasta serie:
25 – Nu-ti faci de cap.
O portie de cartofi prajiti sau o felie de tort nu te vor ucide, ba chiar te vor motiva daca aceasta se intampla nu mai des de o data pe luna.
Nu trebuie sa tragi mai tare la sala a doua zi, pentru ca, 600 de calorii in plus nu conteaza, daca ti-ai format un stil de viata sanatos.
Reciteste punctele care iti par cunoscute si decide-te sa le indrepti. Dar daca sunt prea multe sau ai mai incercat singur/a sa slabesti si ai ajuns pe aceasta pagina pentru ca nu esti fericit/a cu rezultatul final, nu dispera: lasa-ne sa te ajutam!
GASESTI O SOLUTIE AICI!
Completeaza formularul din dreapta si vei primi solutii diferite de la specialistii Doctor MIT!
Astept sa imi spui daca ti-am fost de ajutor! Pentru aceasta foloseste campurile de comentariu de mai jos.
Multa sanatate!
Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MIT
Un articol oferit de Stem Sure.