Afla ca poti face aceste teste medicale, singur, acasa!
In acest episod vei afla ce teste medicale poti face chiar la tine acasa.
In afara de “Afla ca poti face aceste teste medicale, singur, acasa!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: teste medicale, boli infectioase, afectiuni, sanatate, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem.
Azi incep prin a va spune ca am o veste buna si una proasta pentru voi. Si ca in gluma pe care o stiti, voi incepe cu cea proasta – care spune ca sunteti pe cale sa pierdeti batalia impotriva bacteriilor iar in cea impotriva virusurilor nici macar nu v-ati prezentat.
Pai, si atunci, care ar mai putea fi vestea cea buna? Vestea cea buna este ca puteti castiga timp, oferind o sansa oamenilor de stiinta sa gaseasca o noua solutie care sa rezolve problema rezistentei bacteriene la antibiotice.
Este responsabilitatea ta, a mea si a fiecaruia dintre noi sa ne comportam corect in relatie cu antibioticele. Stiai ca 18% dintre romani iau antibiotice dupa ureche? Stiai ca asa se ofera fiecarei bacterii in parte oportunitatea de a studia antibioticul si de a invata cum sa il invinga?
Informatii utile despre testarea bolilor
Revenind la ale noastre, faci febra inalta sau te doare in gat de nu mai poti suporta? Cine crezi ca e de vina pentru aceasta?
- Streptococul beta-hemolitic
- un Influenzavirus
- oricare dintre ele sau
- de fapt cauza este alta cum ar fi apa bauta prea rece
Daca stii ca oricare dintre primele doua, bacteria sau virusul, poate fi de vina, sunt convins ca ti-ai dori sa stii care dintre el, de fapt, te te chinuie astfel incat sa stii cum sa te tratezi.
Daca ti-as spune ca exista un test care sa iti arate adevarul, l-ai face?
Medicina merge cu pasi repezi inainte iar astazi o sa iti spun ce teste de laborator poti avea la dispozitie acasa ca sa te testezi inainte de a lua o decizie gresita sau pentru a-ti raspunde curiozitatii care te incearca.
Da, exista in Romania un test care sa iti arate daca durerea sau febra pe care o resimti tu sau copilul tau este de origine bacteriana si prin urmare, daca este cazul sa iei antibiotic sau nu. Gata, s-a terminat cu perioada in care luai antibiotic, asa, ca sa fie! 🙂
Teste medicale pe care le poti face
Ai arsuri puternice in cosul pieptului sau te doare stomacul? De azi poti sa verifici singur, acasa, daca esti infectat cu bacteria Hellicobacter Pylori, un agent patogen responsabil pentru ulcerul gastric si duodenal si avand conexiuni cu cancerul de stomac.
Daca suferi de balonare cronica si flatulenta si nu reusesti sa ii dai de cap atunci ar fi cazul sa afli daca nu cumva suferi de boala celiaca. 1% dintre oameni prezinta aceasta boala autoimuna care indica de fapt intoleranta la gluten si care se gestioneaza prin consumarea de produse alimentare fara gluten.
Stranuti fara sa te poti opri, te inrosesti la fata sau iti curg ochii sau nasul? Testeaza-te pentru a depista daca nu ai vreo alergie la parul de pisica, polen sau la praf!
Dar daca simti ca nu ai putere?
Te simti fara vlaga? Esti palid? Este cazul sa iti verifici cencentratia de fier din sange. Nu trebuie sa te deplasezi pana la doctor pentru ca poti face aceasta testare, singur, acasa.
Vreunul dintre parinti nu se simte bine, are scaunul inchis la culoare si este mai tot timpul obosit? Este bine sa te asiguri ca nu este vorba de vreun neoplasm al tubului digestiv si de aceea, alaturi de investigatiile medicale, poti face un prim pas prin verificarea sangerarilor oculte din scaun. Da, exista un test si pentru acestea!
Nu mai are rost sa vorbim de faptul ca poti sa ai un impact asupra sanatatii tale cardio-vasculare prin testarea trimestriala, acasa, a nivelului de colesterol.
Esti nefericita din cauza durerilor abdominale sau a starii de usturime atunci cand urinezi si banuiesti ca suferi de o infectie urinara? Nu mai banui si, daca ti se pare prea complicat sa mergi la medicul de familie pentru o trimitere ca apoi sa te duci la un laborator si sa urmezi tot circuitul pe care il stii, cumpara-ti un test pentru identificarea in urina a leucocitelor, nitritilor si proteinelor si afla daca ceea ce te supara este o infectie urinara sau altceva. O
Nu ramane insarcinata? Inainte de a arunca vina pe partenera de viata, verifica cati spermatozoizi ai pentru ca infertilitatea de cuplu se datoreaza mai ales sexului mai puternic decat celui frumos!
In concluzie:
Traiesti intr-o societate care iti ofera din ce in ce mai putine scuze pentru a nu fi sanatos. Atat pentru tine insuti cat si ca un semn al grijei pentru cei de langa tine, te poti testa, in functie de caz, pentru infertilitate, infectii urinare, sangerari oculte in scaun, anemie, alergii, intoleranta la gluten, prezenta bacteriei Helicobacter Pylori si, in premiera, poti afla daca e cazul sa treci pe antibiotic cu ajutorul testului ce iti spune daca infectia de care suferi e bacteriana sau nu!
Curios sa afli si alte noutati la Doctor MIT? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
Acest episod va este oferit de StemSure.