Descoperi in 5 minute daca suferi de osteoporoza
Osteoporoza – cat e de periculoasa, ce o cauzeaza si cum o depistam cu Genodynamic.
In 2017 Romania a devenit prima tara din Europa Centrala si de Est care sa puna la dispozitia cetatenilor sai tehnica noua de detectare a osteoporozei fara radiatie X si cu o precizie mai mare – Genodynamic.
In afara de “Descoperi in 5 minute daca suferi de osteoporoza”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: osteoporoza, depistare, Genodynamics, oase, articulatii, ultrasunete, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca trebuie sa iei calciu in lunile ce au litera R in denumire sau ca un os trebuie rupt din nou daca s-a “sudat” gresit.
Astazi vom aborda un subiect caruia consider ca nu i-am acordat atentia cuvenita: osteoporoza si vom raspunde si intrebarii: cum pot afla daca am osteoporoza?
In primul rand invit sa urmareasca cu mare atentie acest episod pe cei ce au trecut de varsta de 50 de ani sau pe cei tineri care au parinti si bunici trecuti de aceasta varsta pentru ca vor afla lucruri foarte interesante care au potentialul de a le imbunatati viata!
Cat de periculoasa este de fapt osteoporoza?
- nu este periculoasa, fiind o boala genetica extrem de rara
- poate pune ceva probleme
- este comuna aparand in principal la femeile aflate la menopauza sau
- de fapt osteoporoza poate fi letala
Daca v-ati orientat catre raspunsul 3, ati raspuns corect insa doar partial! Osteoporoza poate fi letala, nu prin sine, ci prin implicatiile ei indirecte.
Care ar fi aceste implicatii la care fac referire?
- fracturile osteoporotice ce pot duce la cadere
- tromboza venoasa profunda si embolismul pulmonar care sunt asociate cu fracturile osteoporotice
- ambele sau
- nu se cunoaste mecanismul cu potential letal din osteoporoza
Fracturile osteoporotice apar la persoanele cu atare afectiune atunci cand te astepti mai putin si pot determina traumatisme cranio-cerebrale cu deces instantaneu sau afectari vasculare ce ucid o idee mai lent, adica in zile. Riscurile vasculare sunt cel mai mare pericol in fracturile osteoporotice.
Intelegem acum cat de serioasa este aceasta boala si iti vom spune intr-un episod viitor daca esti la risc de a suferi de osteoporoza. Dar pana atunci poate ca e mai simplu sa vedem care sunt semnele dupa care ne putem prinde ca avem osteoporoza:
- aceasta este una dintre putinele boli fara nici un semn prevenitor
- poti spune ca ai osteoporoza daca ai pete vinetii pe piele ce apar si trec
- tenul palid indica osteoporoza
- spasmofilia manifestata prin zbaterea necontrolata a pleoapelor spune ca ai osteoporoza
Desi poate a patra varianta de raspuns pare atractiva, raspunsul corect este primul. Osteoporoza nu da absolut nici un semn inainte de prima fractura.
Asa ca, din senin, te poti trezi cu o fractura osteoporotica, tromboza venoasa si embolism pulmonar fara sa stii ce te-a lovit!
Cauzele osteoporozei
Pare cam important sa stii daca ai osteoporoza, nu-i asa? Ei bine, desi aceasta boala de care poate suferi aproape fiecare a treia femeie si fiecare al cincilea barbat nu da semne, noi o putem identifica cu mult timp inainte de a se manifesta.
Cum? Ei bine, in 2017 Romania a inregistrat o premiera, fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care ofera acces la cea mai noua tehnologie de identificare a osteoporozei. Daca pana acum, atat aceasta boala cat si osteopenia, forma incipienta a ei, nu prea erau diagnosticate, de acum putem fi foarte usor diagnosticati din timp.
Pana la o treime din cei ce se uita acum la televizor vor sti raspunsul la urmatoarea intrebare deoarece deja sufera de osteoporoza. De ce diagnosticarea osteoporozei era dificila pana acum?
- pentru ca trebuia sa te deplasezi doar la acele centre de diagnostic ce aveau aparatura clasica
- caci diagnosticul se facea cu raze X adica cu iradiere
- pentru ca iradierea nu permitea repetarea frecventa a investigatiei pentru monitorizare sau
- exact din toate aceste motive?
Asa cum spuneam, copiati raspunsul 4 de la cei ce sufera de osteoporoza. Tehnica anterioara presupune deplasarea la un centru radiologic si iradierea in sine.
Cum depistam osteoporoza cu Genodynamic
De azi insa, multumita oamenilor de stiinta preocupati de evolutia performantei medicinei, nu mai avem nici unul dintre aceste neajunsuri. Tehnologia la care fac referire foloseste doar ultrasunete, ca in ecografie, este dimensionata modern putand fi gasita in orice cabinet medical de specialitate sau la patul pacientului fiind si portabila si, foarte important, elimina riscul erorii umane: aparatul de diagnostic ofera un rezultat doar daca incadreaza optim segmentul coloanei vertebrale investigat – daca operatorul “nu prinde” imaginea, aparatul nu reactioneaza!
Dupa cum stiti mi-am facut un obicei din a va prezenta cele mai noi tehnologii si solutii medicale, aici, la Doctor MIT! Acum poti afla la centrul medical cel mai apropiat de tine daca ai inceput de osteoporoza sau daca nu cumva aceasta deja a avansat. Odata ce stii adevarul, ai la indemana toate solutiile pentru a o gestiona. Incearca thenologia Genodynamic.
Dar despre acestea, intr-un episod viitor. Pana atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro pentru a afla mai multe despre alte afectiuni insidioase precum osteoporoza!
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de tehnologia GENODYNAMIC – specialist in OSTEOPOROZA.