Noua tulpina Omicron - cat de periculoasa este?

Noua tulpina Omicron - cat de periculoasa este?

Varianta noua de coronavirus: omicron

Avem un nou motiv de ingrijorare aparut ca urmare a lipsei de acoperire vaccinala: varianta omicron, aparuta in noiembrie 2021 in Africa de Sud. Desi puteam pune pariu ca varianta balcanica va domni incepand cu inceputul anului 2022, sud-africanii ne-au luat-o inainte si au venit cu o versiune tulburatoare: peste 30 de mutatii ale proteinei Spike.

Aceasta creeaza temeri ca varianta omicron ar putea fi mai contagioasa, ca ar putea provoca infectii mai severe ori ca ar putea face inutile vaccinurile existente. Acest lucru nu este cunoscut cu siguranta, evident, dar exista un nivel major de ingrijorare, in principal din cauza modului hiper-rapid in care se raspandeste acest virus.

MAI FAC FATA VACCINURILE EXISTENTE?

Aceasta intrebare s-a pus cand a aparut varianta delta si, din fericire, vaccinurile noastre raman eficiente impotriva acesteia. Dar delta nu are acelasi numar de mutatii ca si omicron, iar marea frica ca acest virus nou ar putea sa pacaleasca sistemul nostru imunitar ar putea deveni realitate.

Este important sa constientizam ca avem o groaza de noi variante virale care au aparut pana acum in ultimul an insa informatiile publice despre cele mai multe dintre ele, cum ar fi tulpina lambda, au ramas aproape necunoscute. Adica, nu auziti prea multe despre aceste noi variante care apar tot timpul insa care sunt asteptate de catre oamenii de stiinta si detectate pentru ca biologii si virusologii supravegheaza in mod constant noul coronavirus. Asa ca iata-ne cu modelul nou de virus, omicron.

Ingrijorarea fata de omicron

Cunoastem un anumit nivel de frica, nu doar pentru ca are mai multe mutatii in proteina sa spike (30+) deci risc major, insa unele dintre aceste mutatii sunt aceleasi ca si la celelalte variante precum delta deci stress mai mic. Dar nu vom sti cu adevarat daca aceasta varianta va scapa de sub paza vaccinurilor noastre pana peste cateva saptamani pentru ca este nevoie de timp pentru a face studiile specifice.

Retineti ca, ori de cate ori exista un virus nou, la fel ca in Wuhan, in momentul in care il identificam, suntem deja cu cateva saptamani in urma, ceea ce inseamna ca este deja raspandit, cel mai probabil, in intreaga lume.

Bun sau rau? Cum aflam?

Cand te uiti la fiecare dintre aceste mutatii ale proteinei spike,  poti gasi un indiciu in ceea ce priveste capacitatea potentiala a fiecareia de a se sustrage atacului anticorpilor sistemului imunitar. Deci ceea ce facem este sa duplicam proteina S, sa o amestecam cu diferiti anticorpi si sa speram ca anticorpii se lipesc de proteina ea. Daca proteina nu se lipeste de anticorpi inseamna ca avem o problema. Deci, asta este ceea ce oamenii de stiinta vor cauta cat mai curand posibil. Ma astept ca rezultatele testelor sa devina publice in urmatoarele doua saptamani.

9.11.2021 - Elvis has left the building!

Este posibil ca varianta Omicron sa fie deja in SUA? Dar in Romania? Intreb de SUA pentru ca acolo se testeaza eficient, la fel ca si in Marea Britanie. Deocamdata, nu exista cazuri confirmate peste Ocean. Dar este doar o chestiune de timp. Stim ca a ajuns in Botswana din Africa de Sud si apoi ca a ajuns atat in Hong Kong cat si in Belgia.

Asa ca, la asemenea viteza de raspandire, omicronul poate fi deja in SUA ori in Romania dar, la data realizarii acestui material, nu exista cazuri confirmate serologic (prin teste PCR), ceea ce arata cat de proaspata este aceasta noua varianta.

IMPORTANT: exemplarul de coronavirus varianta omicron identificata la primul caz cunoscut din Africa de Sud a fost colectat pe 9 noiembrie 2021 si deja a parasit continentul!

COLABORAREA ASIGURA VITEZA DE RASPUNS

Pentru a testa capacitatea de rezistenta la vaccin, dupa cum ziceam, trebuie mai intai sa obtineti modelul molecular exact al noii tulpini, asa ca oamenii de stiinta din SUA colaboreaza cu oamenii de stiinta din Africa de Sud pentru aceasta, ceea ce cred ca va dura cateva zile. Deci, oamenii de stiinta vor avea date preliminare in cateva zile pentru a replica proteina S si a ajunge sa aflam daca omicron va putea evita protectia data de vaccinuri.

Dar trebuie sa va spun ca nu am un sentiment bun despre omicron!

Din cauza mutatiilor specifice, numarului lor si cat de rapid a devenit dominant in Africa de Sud: vorbim de evenimente cu durata scurta, de la zile la saptamani, maximum, spre deosebire de tulpina delta la care a durat luni de zile pana sa domine si sa devina preponderent intr-o populatie.

Tehnic, oficialii OMS au mai spus in cea mai recenta declaratie ca dovezile preliminare sugereaza ca Omicron prezinta "un risc mai mare de reinfectie decat alte variante de tulpini de SARS-CoV-2".

URMEAZA LOCKDOWN SI RESTRICTII?

Cand oamenii de stiinta vad acest lucru si il comunica public, nu mai are de ce sa fie de mirare de ce liderii mondiali reactioneaza rapid anuntand noi restrictii de calatorie sau lockdown-uri nationale (Austria, de exemplu). Cat de eficiente sunt aceste restrictii de calatorie prin comparatie cu obligativitatea vaccinarii, este o alta discutie. In ciuda acestui fapt, presedintele Biden a spus ca va restrictiona calatoriile din Africa de Sud si din alte sapte natiuni incepand cu 30 noiembrie 2021.

Reveniti pe doctormit.ro pentru noutati legate de rezultatele testelor privind rezistenta la vaccin a variantei omicron.

 

Un material despre noua tulpina / varianta de coronavirus ce declanseaza COVID-19, omicron, prezentat cu sprijinul STEM Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Ion Codorean, Artro Sport Clinic
Anterior
Sef Lucrari Dr. Ion Bogdan Codorean
cum se moare in COVID
Urmator
Cum se moare in COVID-19?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Noua tulpina Omicron - cat de periculoasa este?