Cum se moare in COVID-19?
In acest episod afli cele doua moduri prin care se pierd vieti omenesti in infectia cu noul coronavirus.
In afara de “Cum se moare in COVID-19?”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: cum se moare in COVID-19, pandemie, COVID-19, vaccinare, coronavirus, Doctor MiT, –
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca te feresti de COVID luand vitamina D3 cu pumnul sau ca n-are rost sa te vaccinezi ca oricum te poti infecta.
Astazi impartasesc cu voi informatia pe care 12 autopsii relevante ne-o ofera despre cum ucide de fapt COVID-19. Aceste autopsii au fost facute in Germania iar concluziile trase in urma lor au fost publicate in revista de specialitate Anale de Medicina Interna.
Aceasta revista prestigioasa a publicat un studiu care ne arata cum se moare de fapt in COVID si ce este important legat de acesta este faptul ca este primul studiu care a cuprins atatea autopsii pe corpuri care sa fi fost scanate RMN pentru trombi, cheaguri de sange, din cap pana-n picioare.
Evolutia infectarii si cum se moare in COVID-19
Inainte de toate vreau sa va spun ceva: probabil ca nu toata lumea de pe aceasta planeta va face COVID. Iar cei ce vor lua virusul, in proportie de 80%, dupa cum spun cifrele oficiale de la aceasta ora, vor avea simptome blande sau deloc.
Cam 15% vor face pneumonie si 4% vor dezvolta detresa respiratorie si soc insotit de insuficienta multipla de organ. Acestia sunt pacientii pe care ii vedem la ATI.
Iar in cele din urma aproape 1% dintre cei infectati vor deceda. Ce provoaca decesul lor? Ne spun cele 12 autopsii despre care vorbim imediat.
Vreau doar sa atrag atentia ca 1% este de fapt o cifra imensa. Daca toti locuitorii unei tari de 20 de milioane de oameni ar face COVID-19 si nimeni nu s-ar vaccina, cel mai probabil am numara 200,000 de decese. Un cutremur cu cateva zeci sau sute de victime este considerat catastrofa nationala. Cum ar trebui considerat un asemenea numar de decese atunci?
Comorbiditati ale celor care mor de COVID-19
Lasand filozofia la o parte si faptul ca inca nu stim de ce unii nu au nici o problema la infectare pe cand altii platesc pretul suprem, iata informatiile importante din studiu:
Cele 12 victime COVID-19 prezentau cel putin una daca nu mai multe comorbiditati combinate:
- Obezitate – da, a fi foarte gras este considerat boala
- Boala coronariana
- Diabet de tip 2
- Hipertensiune
- Boala arteriala periferica
- Bronho-pneumo-patie cronica obstructiva
- Ori astm
Ca o simpla observatie, daca va place un pic prea mult viata si nu mancati judicios, puteti bifa toate aceste comorbiditati cu exceptia ultimelor 2: astmul si BPOC. BPOC-ul insa poate sta la mana voastra sau, mai corect zis, la degetele ce tin tigara.
Ei bine toti acesti pacienti mai aveau si cativa markeri ai inflamatiei crescuti iar la o parte s-a consemnat o usoara trombocitopenie. V-ati putea gandi ca asta iar feri de formarea de cheaguri de sange dar nu a fost suficient ca sa ii salveze pentru ca toti au facut pneumonie cu infiltrat. Adica plamanii au ajuns sa arate ca un burete de bucatarie imbibat cu apa.
4 din cei 12 au avut in plus si embolism pulmonar masiv adica s-au gasit cheaguri de sange in arterele pulmonare deci hematiile cu oxigen n-au mai avut pe unde sa se intoarca ca sa duca oxigenul la creier si inima.
Embolism pulmonar
Alti 3 pacienti au avut embolism la venele de la picioare dar fara sa il aiba la plamani. Si atunci ce le-a provocat decesul?
Ei bine infiltratul pulmonar combinat cu afectarea vasculara precum cea venoasa a dus la doua efecte. Sindromul de detresa respiratorie pe care il vedem rapid cu pulsoximetrul si distructia alveolara despre care se vorbeste atunci cand se spune ca X% din plaman este afectat. Altfel spus, alveolele, acele basicute mici si fine unde se preia oxigenul din aer de catre hematii si se arunca afara bioxidul de carbon toxic, ajung sa se rupa. Cantitati mici de sange scapa si ele pe acolo si asta contribuie la efectul de sufocare pe care deja il da infiltratul pulmonar.
Tehnic, 4 pacienti au avut un sfarsit mai rapid prin infarct pulmonar iar ceilalti 8 au decedat prin ceea ce popular numim “sufocare lenta”.
In majoritatea absoluta a cazurilor acest final poate fi foarte bine evitat prin vaccinarea impotriva noului coronavirus.
Acum stiti care sunt principalele 2 moduri de exitus in cazul celor 1% dintre pacienti ce mor in urma infectiei COVID-19 – infarct ori sufocare lenta.
Vaccinati-va si, pentru informatii detaliate despre vaccin si campania de vaccinare din Romania, intrati pe doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor Mit!
Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .