Ce contin anticonceptionalele?

Ce contin anticonceptionalele?

anticonceptionalele, contraceptive,

Ce contin anticonceptionalele?

Afla acum daca anticonceptionalele ingrasa sau este doar un mit.

Umbla vorba ca daca iei contraceptive orale o sa te ingrasi.
Scuza sau adevar?
Afla concluzia in 3 minute urmarind acest episod!

In afara de “Ce contin anticonceptionalele?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: anticonceptionalele ingrasa, silueta, contraceptive, anticonceptionale, hormoni, estrogen, Doctor MIT, –

Transcript

Contraceptivele orale ingrasa?

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa descopar adevarul din spatele unor mituri ce ne invata ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca vaccinarea copiilor duce la autism.

Astazi vom vedea daca mitul conform caruia contraceptivele orale ingrasa este adevarat sau fals!

Inainte de toate sa vedem ce contin aceste pilule pe care jumatatile noastre mai bune le iau zilnic pentru a evita o sarcina neasteptata.

  1. progesteron
  2. estrogen
  3. ambele
  4. nici una

Asa dupa cum orice membra a sexului frumos cunoaste majoritatea covarsitoare a produselor contraceptive contin ambii hormoni.

Daca acestia sunt jucatorii principali sa vedem mai intai ce stie sa faca progesteronul:

  1. inhiba dezvoltarea foliculara
  2. sprijina sarcina
  3. ambele
  4. nici una

Raspuns corect: ambele – desi nivelele crescute de progesteron inhiba fertilitatea odata sarcina obtinuta progesteronul sprijina dezvoltarea fetala mai ales prin efectele pozitive asupra uterului.

Ce stim despre estrogen?

  1. responsabil pentru caracterele sexuale secundare
  2. inhiba dezvoltarea foliculara
  3. ambele
  4. nici una

Probabil ca v-ati prins deja raspunsul corect este al treilea: ambele. Mentinerea caracterelor sexuale secundare feminine cum ar fi dezvoltarea sanilor sau pilozitatea redusa a femeilor cat si actiunea contraceptiva recomanda estrogenul ca fiind parte a produselor ce ajuta la evitarea sarcinii.

Dar pana acum nu a aparut nimic care sa ne lumineze in a afla daca estrogenul si progestronul sunt responsabili pentru prezumtiva ingrasare a femeilor ce folosesc produse contraceptive.

Cum functioneaza anticonceptionalele moderne?

Ce nu am amintit aici este faptul ca de un numar de efecte de intensitate redusa precum:

1. cresterea apetitului 2. retentia de apa

este responsabil estrogenul. Doar ca, concentratia extrem de mica a estrogenului in pastila anticontraceptiva, nu provoaca aceste efecte sau cel putin nu intr-un mod semnificativ.

Si iata ca apare un mare semn de intrebare. De unde a aparut acest mit?

Cauzeaza contraceptivele obezitate?

Raspunsul este regasit in literatura de specialitate: in anii ’60 medicamentele anticonceptionale contineau concentratii de hormoni de cateva ori mai mari decat cele continute in produsele de astazi. De cate ori? Aici o sa va las pe voi sa ghiciti:

  1. 2 x
  2. 10 x
  3. 100 x
  4. 1,000 x

Stiu ca este aproape incredibil dar concentratiile de hormoni din acele produse erau de pana la 1,000 de ori mai mari decat era necesar!

Si atunci era firesc ca femeile ce luau aceste medicamente sa castige in greutate: o data prin cresterea apetitului si in al doilea rand prin retentia de apa.

In concluzie: datorita concentratiilor mici de hormoni din produsele contraceptive actuale comparate cu cele din anii ’60, mitul conform caruia daca iei anticonceptionale te ingrasi, este astazi, fals!

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Scrie ne despre el la [email protected] , pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Bogdan Ivanescu
Anterior
Dr. Bogdan Ivanescu
artroza, genunchi, sold,
Urmator
Artroza - boala fara leac?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce contin anticonceptionalele?