IVERMECTINA: DA sau NU in COVID-19?

IVERMECTINA: DA sau NU in COVID-19?

Alexandru Toma Patrascu
Toma Patrascu

Despre Ivermectina si tratamentul Covid 19

Un articol de Toma Patrascu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, apărută la Editura Humanitas.

***

Izbucnirea pandemiei provocata de noul coronavirus a scos la iveala vulnerabilitatea multor oameni in fata intoxicarilor raspindite prin intermediul presei traditionale sau a retelelor sociale. Apetenta pentru pseudostiinta sau, poate, inabilitatea de a o detecta nu este un lucru nou, dar momentele de criza au exacerbat, intotdeauna, astfel de manifestari si le-au facut mult mai vizibile.

Antivaxxers
Din gama “vaccinul ROR provoaca autism”

Este nostim, dar si trist, sa vezi cum diferite persoane, extrem de vocale in spatiul public, nu vor sa se vaccineze, pretextind ca noile vaccinuri nu ar fi testate "suficient", dar iau in brate orice tratament neverificat si sunt gata sa dea pe git o gama uluitoare de chestii mai mult sau mai putin ciudate. Din pacate, exista destui oameni care se iau dupa ei, iar lucrurile pot capata rapid o turnura tragica. Dupa ce Donald Trump, fostul presedinte american, a lansat ideea ca inalbitorii de rufe, daca ar ajunge in plamani (!), ar putea fi folositi ca tratament impotriva noului coronavirus, unii s-au grabit sa-i puna sugestia in aplicare, facind gargara sau chiar bind diferite solutii de curatare...

Chiar si atunci cind remediile propuse sunt relativ inocue, raspindirea necontrolata in spatiul public a unor informatii false sau distorsionate creaza un fel de ecran de fum care mascheaza realitatea si conduce la o neincredere generalizata in corpul medical. Unul dintre "argumentele" principale ale conspirationistilor atunci cand incearca sa-si justifice respingerea vreunei masuri de sanatate publica sunt, tocmai, pretinsele "controverse" dintre specialisti, uitind sau ignorind intentionat ca aceste "controverse" sunt in majoritatea lor fabricate artificial tocmai pentru a oferi un subiect de discutie masinariei de presa.

Ivermectina
Ivermectina asa cum o stiu chimistii

Ne ajuta Ivermectina?

Un exemplu ni-l ofera dubiosul tratament cu ivermectina impotriva coronavirusului, promovat recent de nenumarate televiziuni.

Povestea e simpla. Compusul are, intr-adevar, un puternic efect antiviral, lucru cunoscut de ani de zile. De asemenea, efectul se manifesta si impotriva SARS-CoV-2. Ivermectina este aprobata pentru uz uman (in SUA, de ex.), este ieftina si inofensiva (cel putin in dozele curente). Si atunci?

Exista o singura problema. Mare! Pur si simplu, medicamentul se absoarbe foarte greu in organism. Pentru a atinge in tesuturi concentratiile necesare pentru a combate coronavirusul, ar trebui sa inghitim o doza de 100 (o suta!) de ori mai mare decit cea uzuala. Este ca si cum ai avea cea mai puternica arma din lume, dar nu ai putea sa o transporti pe front...

Chimist
Cand studiul tau inca nu este unul “peer-reviewed”...

Dar cum ramine cu studiile clinice invocate? Din nou, e simplu: respectivele studii (de prin Banglades, Egipt, Iran...) au probleme mari de calitate. Nu este simplu sa faci un studiu bun; ai nevoie de multi bani si de oameni competenti. Ca sa apelez la o analogie: i-ati vazut pe acei "mesteri" faianteri care iti masoara din ochi sau cu palma bucataria si iti zic sa cumperi "cam atita" faianta? Asa arata studiile facute pe genunchi...

Ivermectina
La fel ne-am bucurat si la hidroxiclorochina...

Intr-un final, ivermectina se poate dovedi folositoare sau nu, dar acest lucru il poate indica doar un studiu bine facut. Ce este important de retinut este ca deocamdata NU exista dovezi serioase privind eficacitatea ei clinica, in timp ce vaccinurile aprobate in Europa au fost testate riguros pe zeci de mii de oameni si au facut dovada ca sint sigure si ca protejeaza impotriva bolii.

Asa ca, daca va intereseaza viata si sanatatea voastra, lasati prostiile care apar pe tot soiul de site-uri obscure, nationalisto-ortodoxisto-naturiste, si faceti ce va spun oamenii cu cap. De exemplu cei de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) sau de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

E-bebe
Anterior
e-bebe fair: primul Targ Virtual pentru Copii si Parinti
workshop, COVID-19,
Urmator
COVID-19 vaccines workshop

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

IVERMECTINA: DA sau NU in COVID-19?