Afla pe loc daca ai vreo dependenta sau chiar adictie!

Afla pe loc daca ai vreo dependenta sau chiar adictie!

DElirium tremens, adictie, dependenta,

Ai vreo dependenta sau adictie?

Un episod despre adictie, dependenta si manifestarile din abstinenta ori delirium tremens.

In afara de “Uite cum afli pe loc daca ai vreo dependenta sau chiar adictie!”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: dependenta, adictie, delirium, tremens, Doctor MIT, –

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca drogurile dau dependenta sau ca tutunul ori cafeaua nu!

Astazi iti povestesc despre sevraj: de ce apare, cum se manifesta si ce poti face ca sa il eviti.

Stiu ca te gandesti ca povestea asta cu sevrajul se intampla altora si ca probabil te uiti la acest episod fara sa realizezi ca, de fapt, vorbesc despre tine!

Nu crezi? Ok!

Seara gusti un pic de alcool, bere sau vin? Dimineata incepi ziua cu o cafeluta? La care mai adaugi si o tigara? Nu mai intreb nimic despre ceea ce e definit ca drog, cum ar fi marijuana ori “iarba”.

Daca ai raspuns afirmativ la oricare intrebare inseamna ca ai o dependenta. Acum sa privim si partea buna. Si dependentele sunt graduale. Unele pot fi mai grave iar altele mai blande.

Exact aici apare sau nu ideea de sevraj. Asa dupa cum am povestit aici la Doctor MIT intr-un episod anterior, tutunul da dependenta. La fel si alcoolul ca sa nu mai vorbim despre droguri. Si da, si cafeina creaza o stare de dependenta.

Insa haideti sa mai clarificam ceva: care credeti ca e mai grava, dependenta sau adictia?

Nici nu astept sa imi dati vreun raspuns pentru ca stiu ca ati raspuns corect. Dependenta este mai blanda si mai putin periculoasa decat adictia.

Care substanta dintre cele despre care am povestit duce la dependenta si care la adictie?

Raspunsul este relativ. Deoarece fiecare obicei are parte de o substanta activa, totul e legat de cantitatea consumata si de afinitatea pentru celula cerebrala sau pentru sinapsa a substantei chimice.

Cea mai blanda si care de principiu nu duce la adictie este cafeina. Este clasificata ca drog psihoactiv fiind un stimulant din clasa metilxantinelor insa te poti lasa de consumul de cafea fara sa treci printr-un sevraj serios. Faptul ca spui ca iti vine sa omori pe toata lumea atunci cand nu ti-ai baut cafeaua, nu se materializeaza niciodata si nici nu te zvarcolesti pe jos din aceasta cauza.

Urmatorul drog ca seriozitate este nicotina. Este tot un stimulant al sistemului nervos central iar adictia de nicotina este mult mai serioasa decat cea de cafea. Fumatorii inraiti pot sa aiba cancer pulmonar si sa continue sa fumeze. Iar sevrajul aici este destul de serios. Eu personal, la 8 ani de la renuntarea la fumat, inca visam din cand in cand ca fumez si dimineata ma trezeam cu gust de tutun in gura.

Alcoolul si apoi drogurile sunt treapta catre profesionistii in adictie. Sevrajul este definit ca sindrom de abstinenta manifestat printr-o puternica suferinta fizica si psihica. Atat de grav poate fi sevrajul provocat de incetarea consumului de alcool sau de heroina incat cei in suferinta se pot sinucide.

Asa ca bucurati-va daca va puneti problema consumului exagerat din oricare drog descris si nu dati intrebarea la o parte. Daca veti continua cu cresterea consumului veti trece de la dependenta la adictie.

Si ca sa fie spectacolul complet, haideti sa va zic cum arata una dintre cele mai explozive manifestari: sevrajul la alcool.

DElirium tremens, adictie, dependenta,
Din adictie in dependenta si apoi la delirium tremens; aceasta este calea celor ce fac exces de alcool

Delirium tremens

Este atat de spectaculoasa incat poarta un nume propriu pe care sigur il cunoasteti: delirium tremens.

Se instaleaza la 3 zile de intreruperea consumului de alcool si dureaza tot vreo 3 zile. Persoana in cauza are cosmaruri si o stare de agitatie, convulsii, hipertensiune, febra si experimenteaza senzatia de formicatie care este ca si cand ti-ar merge furnici pe piele iar in cazurile cele mai grave le simti ca si cand ti-ar merge pe sub piele.

Cu coada ochiului poti vedea paianjeni care vin inspre tine si, ce este si mai nefericit, este faptul ca majoritatea senzatiilor negative se acutizeaza pe parcursul noptii.

Intr-atat de dramatic este delirium tremens incat, netratat, o treime dintre pacienti mor. Chiar si declansat in spital, delirium tremens ucide in 15% dintre cazuri.

Sevrajul declansat de abstinenta de alcool este unul dintre cele mai urate dintre toate reactiile secundare declansate de abstinenta.

Acum ati inteles diferenta dintre dependenta si adictie si ati retinut ca oricare dintre urmatoarele: cafea, tigara, alcool sau droguri fumate ori injectate bifeaza la inceput depenendenta ca apoi unele sa mearga la adictie asa ca

Spor la cafeluta!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Aceasta emisiune v-a fost oferita de catre Stem Sure.

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Pandemia, pandemie, termina, sacapam,
Anterior
Cand scapam de pandemie? Doctor Mit & Ovidiu Covaciu
Dr. Felician Stancioiu
Urmator
Dr. Felician Stancioiu

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Afla pe loc daca ai vreo dependenta sau chiar adictie!