Cauzele dependentei de nicotina

Cauzele dependentei de nicotina

Nicotina, fumatul, dependenta,

Cauzele dependentei de nicotina

Fumatul da dependenta? Este nicotina un drog?

Marea majoritate a fumatorilor refuza sa creada ca ar fi dependenti de fumat. Adica refuza sa creada ca nicotina ar fi un drog. Cine are dreptate in aceasta disputa?
Daca fumezi esti de fapt dependent?

In afara de "Cauzele dependentei de nicotina"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: nicotina, fumat, dependenta, dopamina, tigari, Doctor MIT, -

Transcript

Fumatul si dependenta

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca te ingrasi daca te lasi de fumat, ca racesti daca te trage curentul sau ca artroza nu are leac.

Ati auzit cel putin o persoana care a spus ca nu se considera dependent de fumat si ca fumeaza doar din placere. Si ce este cel mai interesant este faptul ca aceasta afirmatie este facuta cu toata convingerea si nu este un fel de vulpea si strugurii.

Dar ce inseamna “din placere” si cat de mult poate fi asimilata aceasta cu dependenta pe care nu o constientizezi?

Sa o luam metodic, impreuna, asa cum facem de fiecare data.

Ce provoaca placerea?

Placerea este provocata sau mai bine zis mediata de catre niste substante care actioneaza ca mediatori bio-chimici intre structura ce produce hormonii placerii si restul creierului.

Care este hormonul placerii din pentru studiul nostru:

  1. dopamina
  2. adrenalina
  3. nor-adrenalina
  4. ici unul

Raspuns corect dopamina. Dopamina face parte din calea mezolimbica care, mai popular spus, este parte a “sistemului de recompensa”. Sistemul de recompensa genereaza mecanismul care te face sa doresti si mai mult din ceva cum ar fi daca ai gustat o prajitura si ai realizat cat de buna vei dori si mai multa. Nu vorbim acum de faptul ca daca te-ai obisnuit cu gustul dulce vei avea nevoie de din ce in ce mai multa prajitura ca sa ai cel putin aceeasi placere pentru ca in acest caz, din fericire, intervine senzatia de satietate, adica esti satul si nu mai poti manca. In alte cazuri, din pacate, dupa cum vom vedea, senzatia de satietate nu apare!

Consumul de nicotina secreta dopamina?

Dopamina este responsabila, in creierul nostru cu starea de:

  1. multumire
  2. fericire
  3. nici una
  4. ambele

Majoritatea starilor de placere cum ar fi multumirea si fericirea dar si altele sunt stimulate de cresterea secretiei de dopamina din creier. Deci o secretie crescuta de dopamina ne face din ce in ce mai fericiti 🙂

Dar cu cine seamana foarte tare nicotina din punct de vedere chimic?

  1. papaverina
  2. acetil-colina
  3. pseudo-efedrina
  4. catecol-amina

Era greu de ghicit, stiu. Nicotina este foarte asemanatoare cu acetil-colina, care este un alt mediator bio-chimic.

Asocierea nicotinei cu acetilcolina

Daca am aflat aceasta sa vedem ce stie sa faca acetil-colina. Sunt absolut convins ca veti sti rezultatul!

1. inhiba secretia de dopamina sau 2. stimuleaza secretia de dopamina

Era clar 🙂 Acetil-colina, care am vazut ca seamana la fata cu nicotina, stimuleaza secretia de hormoni ai placerii precum dopamina adica raspuns corect al doilea!

De aici incepem sa banuim mecanismul:

- nicotina intra in organism odata cu fumul de tigara
- aceasta ajunge prin sange in creier
- in creier incepe sa stimuleze receptorii pe care actiona inainte acetil-colina care prin aceasta actiune crestea secretia de dopamina
- secretia de dopamina creste si astfel ne creste si senzatia de placere
- de aceea putem spune ca fumatul se include in “sistemul de recompensa” si este important de spus ca si cocaina functioneaza pe acelasi principiu!

Deci daca acceptam ca cocaina este un drog despre care stim ca da dependenta iar mecanismul de actiune este similar cu cel al nicotinei putem asuma cel putin ca nicotina este si ea un drog!

Dar ca sa putem spune ca mitul conform caruia fumatul da dependenta este adevarat ar trebui sa se mai implineasca un fapt si anume ca renuntarea la nicotina sa creeze un mecanism de opunere din partea organismului.

Ce credeti ca se intampla cu secretia de dopamina, hormonul placerii, atunci cand scade cantitatea de nicotina din organism?

1. creste sau 2. scade

Firesc, daca scadem sau oprim de tot stimularea receptorilor acetil-colinergici secretia de dopamina scade.

Cum suntem atunci?

  1. morocanosi
  2. irascibili
  3. fara putere de concentrare
  4. toate

Raspuns corect Toate!

Ce incearca sa faca atunci organismul nostru?

1. sa creasca secretia de dopamina sau 2. sa scada secretia de dopamina

Firesc organismul ne va cere sa facem ceva care sa stimuleze secretia hormonilor placerii precum dopamina.

Care este cel mai la indemana mediator chimic pe care il poate obtine organismul de la noi?

1. acetil-colina sau 2. nicotina

Fireste, nicotina este la un pachet de tigari distanta 🙂

De aceea in mod automat corpul nostru, daca nu am fumat o perioada mai mare de timp decat cea cu care l-am obisnuit, ne va cere sa ne aprindem o tigara!

Acesta este mecanismul de opozitie care califica nicotina o data ca drog si in al doilea rand ca drog ce creeaza dependenta! De aceea cei ce spun ca fumeaza din placere, din pacate, spun un lucru real pentru ca asa cum am vazut mitul conform caruia fumatul creeaza dependenta este adevarat!!!

Vrei sa afli adevarul despre miturile medicale pe care le-ai auzit? Vrei sa cunosti detaliile despre cele mai noi tratamente ce apar la nivel mondial?
Atunci urmareste Doctor MIT in fiecare sambata la Romania TV, viziteaza pagina de facebook a emisiunii sau site-ul doctormit.ro!

INTREABA SI CERCETEAZA! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Bogdan Ivanescu
Anterior
Dr. Bogdan Ivanescu
artroza, genunchi, sold,
Urmator
Artroza - boala fara leac?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cauzele dependentei de nicotina