Acum stim de ce iti pierzi mirosul in COVID-19!

Acum stim de ce iti pierzi mirosul in COVID-19!

Anosmia - pierderea mirosului in COVID-19

Te-ar mai putea interesa

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca vaccinarea duce la autism sau ca imunitatea dupa COVID-19 dureaza doar 2-3 luni.

Pentru ca am amintit de epidemia prin care trecem, vreau sa va spun ca oamenii de stiinta au descoperit in sfarsit de ce persoanele infectate cu coronavirus isi pierd simtul mirosului.

Un nou studiu arata ca infectia COVID-19 se insoteste de anosmie, asa cum numesc medicii pierderea mirosului, nu datorita infectarii directe a neuronilor senzitivi olfactivi ci printr-un alt mecanism, mult mai prietenos, dupa cum veti vedea.

Anosmia este principalul simptom neurologic din COVID-19 si, totodata este si primul si cel mai comun simptom ce indica instalarea acestei boli. Unele studii sugereaza ca pierderea mirosului ar putea fi considerata patognomonica sau definitorie ca element de diagnosticare precoce a infectarii cu SARS-CoV-2, fiind mai des intalnita si mai devreme decat febra sau decat tusea.

Majoritatea pacientilor cu COVID-19 trec printr-un grad mai bland sau mai sever de anosmie si cu intindere variabila in timp. Analiza statistica a formularelor de sanatate din tarile in care se colecteaza astfel de date arata ca pacientii cu COVID-19 au o probabilitate de 27 de ori mai mare de a-si pierde mirosul fata de o persoana sanatoasa si doar de 2,6 ori de a dezvolta febra, tuse sau orice alta forma de stress respirator.

Mecanismul anosmiei din COVID-19 a fost neclar pana acum. In baza muncii unei echipe de neurologi am aflat insa ce se intampla de ne pierdem mirosul atunci cand ne infectam cu noul coronavirus. Oamenii de stiinta au descoperit ca un anume tip de celula olfactiva din treimea superioara a cavitatii nazale este cea mai sensibila si afectata de infectia cu SARS-CoV-2 si, cel mai surprinzator este faptul ca nu este vorba despre neuronii senzitivi!

Neuronii senzitivi olfactivi, adica celulele ce preiau stimulul chimic din aer precum parfumul si il transforma in semnal electric nu exprima gena ce construieste proteina receptorului ACE2.

Acest receptor este important in ecuatia noastra deoarece el reprezinta poarta de intrare a coronavirusului in celulele corpului nostru. Neuronii nostri senzitivi nu il exprima, functionand corect si in COVID-19 deci altcineva este de vina pentru pierderea mirosului. Ei bine, de vina sunt celulele ce ofera suport metabolic si structural neuronilor olfactivi pentru ca acestea prezinta receptori ACE2 si ele sunt printre primele celule din corpul nostru care sunt invadate de SARS-CoV-2.

Aceasta se intampla pentru ca ele se afla la poarta de intrare a virusului in organism, adica in nas de unde si pierderea rapida a mirosului odata cu infectarea.

Vestea buna in acest caz este ca, desi este un simptom neurologic, infectarea celulelor non-neuronale si iertarea neuronilor olfactivi, nu va duce la afectarea permanenta a circuitelor neuronale olfactive deci organismul nu va trebui sa refaca aceste circuite odata cu vindecarea de COVID-19 si, de aceea, pacientii isi recapata mirosul complet in cateva saptamani. Acesta este un termen scurt prin comparatie cu anosmiile provocate de alte virusuri caz in care recuperarea dureaza luni de zile si adesea nu este completa.

Acum ca am lamurit aceste mister medical pentru alte informatii interesante despre COVID-19 si coronavirus viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

 

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

tratament artroza, Genacol,
Anterior
Aceasta poate fi cea mai simpla solutie in artroza
Spermograma
Urmator
SPERMOGRAMA - analize in infertilitatea masculina (1)

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Dorina
    Dorina
    12/01/2021 at 9:35 am — Răspunde

    Bună dimineața. Am avut Covid în luna octombrie (2) și nici acum nu mi am recăpătat mirosul. În aceasi situație se află și băiatul meu. Ce trebuie să fac și cât mai poate dura această problemă?

    • 12/01/2021 at 11:45 am — Răspunde

      In anumite cazuri pot trece si 6 luni pana la recapatarea mirosului. Exista alte fenomene neplacute in sfera nazala?


Back
SHARE

Acum stim de ce iti pierzi mirosul in COVID-19!