SPERMOGRAMA - analize in infertilitatea masculina (1)

SPERMOGRAMA - analize in infertilitatea masculina (1)

Biol. Delia Hutanu
Delia Hutanu

SPERMOGRAMA - Regele analizelor in infertilitatea masculina (1)

Un articol despre spermograma si infertilitate de doctor in embriologie Delia Hutanu, biolog specializat in efectuarea procedeelor de reproducere umana asistata si lector universitar al Facultatii de Chimie – Biologie – Geografie din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara, ce activeaza in cadrul Centrului de reproducere asistata Gynatal din Timisoara. Din 2020 Delia Hutanu este un contribuitor important al platformei medicale Doctor MIT.

***

Relatie
Rezolvarea infertilitatii este o munca de echipa

... si, intr-un final, stimate doamne, reusiti sa va convingeti sotul sa se adreseze unui centru de reproducere asistata pentru a face o spermograma.

In functie de site-ul pe care il accesati in cautarea informatiilor necesare pentru efectuarea unei spermograme, inca de la primul parametru, veti gasi date contradictorii. In acest articol vom discuta parametrii care se analizeaza intr-o spermograma, valorile normale si mai ales cele anormale.

Antonie van Leeuwenhoek
Antonie van Leeuwenhoek si-a construit singur primul microscop si a descoperit animaliculele (animalele micute) din lichidul seminal, involuntar deschizand poarta solutionarii infertilitatii

De ce spermie si nu spermatozoid? Celula reproducatoare masculina a fost identificata pentru prima data de catre Antonie van Leeuwenhoek in 1677, care examinand sperma la microscop a vazut inotand „animaliculi”, care, ulterior, s-a demonstrat ca sunt de fapt celule. Termenul de spermatozoid - animal din sperma - este astfel gresit.

Celula a primit mai apoi denumirea de spermie care este corecta din punct de etimologic.

Spermie, spermograma,
La spermie toate componentele sunt doar accesorii pentru nucleu in indeplinirea menirii sale

Incepem prin a spune ca, la orice barbat, exista variatii ale valorilor spermogramei.

Aceste variatii sunt date de starea fizica ori psihica si sunt considerate normale. Ce inseamna acest lucru? Ca poate este necesara efectuarea a 2-3 spermograme pana sa ajungem la un diagnostic final.

CATE ZILE DE REPAUS SEXUAL INAINTE DE SPERMOGRAMA?

Repaus
Perioada de repaus poate fi privita ca un time-out inainte de reintrarea in joc

2 zile, 7 zile, oricare dintre sau intre ele? Conform ghidului W.H.O. (World Health Organization - Organizatia Mondiala a Sanatatii) perioada recomandata de repaus sexual este de 2-7 zile.

Oare cat e mai bine? 2 sau 7? Folclorul ar tinde spre 7, insa studiile publicate favorizeaza o perioada scurta de repaus sexual.

De ce?

Deoarece cand perioada de abstinenta este lunga, spermiile se acumuleaza in epididim si vor ajunge in uretra, fiind “spalate” de urina.

Un alt motiv este acela ca, la o ejaculare, nu toate spermiile din epididim sunt eliminate, o a doua ejaculare, la un interval scurt de timp, golind astfel epididimul.

Deci, varianta ideala este ca perioada de repaus sexual sa fie de 1-2 zile.

EXAMINAREA NR. 1: LICHEFIEREA

Sperma
Nu va intimidati: aceasta cantitate de sperma este prezentata probabil in scopuri promotionale; cantitatea fireasca de sperma per ejaculare e de 5 ml

In momentul ejacularii sperma este o masa coagulata semi-solida. Lichefierea acesteia incepe rapid si in 15-30 minute proba ar trebui sa fie complet lichefiata, avand un aspect lichid, cu unii mici coaguli “jelly-like” ramasi, care nu au o semnificatie patologica.

Lipsa lichefierii duce la imposibilitatea efectuarii spermogramei si poate indica prezenta unei infectii la nivelul glandelor accesorii sau o secretie inadecvata de enzime proteolitice a prostatei.

Pe de alta parte lipsa totala a coagularii poate indica absenta congenitala a veziculelor seminale.

EXAMINAREA NR. 2: VASCOZITATEA

Spider
Daca vascozitatea lichidului ar fi intr-atat de mare atunci sansele de reproducere ar fi foarte mici

Vascozitatea reprezinta masurarea rezistentei lichidului seminal la curgere. Masurarea vascozitatii se face prin introducerea varfului unei pipete in lichidul seminal si ridicarea acesteia.

Daca firul care se formeaza depaseste ca lungime 2 cm se considera ca vascozitatea este mare.

Ce semnificatie are acest lucru?

Vascozitatea mare poate indica o functionalitate deficitara a prostatei si alte posibile probleme: fragmentarea ADN-ului in cantitate mare ori apoptoza probleme care, in final, pot duce la o functionalitate proasta a spermiei.

Parametrii esentiali ai spermogramei: numar si  mobilitate precum si prezenta altor tipuri de celule cat si  diagnosticul propriu-zis sunt  aspecte ce vor fi detaliate in articolul urmator care explica rezultatele ce se obtin.

Pentru alte informatii despre infertilitate click aici.

 

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anosmia - pierderea mirosului in COVID-19
Anterior
Acum stim de ce iti pierzi mirosul in COVID-19!
Genacol, artroza,
Urmator
Colagenul - element cheie pentru durerile articulare!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

SPERMOGRAMA - analize in infertilitatea masculina (1)